Live

Medic: Orice formă de poluare este resimţită în mod exagerat de fumători

Data publicării:
Foto: GettyImages

Fumatul, împreună cu poluarea, distrug în timp toate mecanismele de apărare ale sistemului respirator, spune medicul toxicolog Radu Ţincu. Potrivit acestuia, poluarea are un efect devastator asupra organismului fumătorilor.

„Asocierea dintre fumat şi poluare reprezintă maximumul care poate să streseze aparatul respirator. Dacă vom fuma nu facem decât să perturbăm toate mecanismele de apărare ale aparatului respirator, astfel încât orice formă de poluare va fi resimţită în mod exagerat de către organismul respectiv”, a spus Radu Țincu, medic primar toxicolog la secţia de ATI - Toxicologie a Spitalului Floreasca, potrivit Mediafax.

Persoanele care locuiesc în Capitală şi în marile oraşe sunt expuse, zilnic, la cel puţin şase substanţe toxice, printre care şi plumbul şi monoxidul de carbon, spune Radu Ţincu. Totodată, cei care aleargă în zone poluate sunt expuși riscului crescut de boli cronice pulmonare.

„Doxidul de sulf este un iritant puternic al căilor respiratorii. Este foarte interesant că s-a dovedit că el este mult mai bine absorbit atunci când respirăm pe gură. Gândiţi-vă la momentul când facem jogging în Capitală, respiraţia este preponderent bucală pentru că este un efort important şi atunci foloseşti ambele căi pentru a te oxigena”, a spus acesta.

Medicul a atras atenția că persoanele care fac jogging într-o zonă poluantă riscă să facă fibroză pulmonară.

„Gândiţi-vă la ce se întâmplă cu o persoană care aleargă într-o zonă poluată, nu va face decât să crească foarte mult absorbţia de dioxid de sulf, care la nivel pulmonar este un inflamator foarte puternic, care se concretizează în fibroză pulmonară şi toată patologia aceasta pulmonară cronică”, a spus Țincu.

Specialistul în ATI - toxicologie a precizat ce măsuri ar trebui luate în Capitală pentru diminuarea poluării.

„În primul rând trebuie identificate zonele care produc poluare - şi le cunoaştem cu toţii. Astăzi discutăm de automobile, mai ales în agomerările urbane. În momentul în care circulaţia este intensă, automobilele aduc o cantitate mare de substanţe poluante, care antrenează praful existent pe străzi. Este şi managementul gunoiului menajer, o problemă reală la nivelul întregii Europe, trebuie să aplicăm anumite măsuri pentru a rezolva problema gunoiului menajer, gunoiul menajer este o sursă de poluare, urmează praful şi toate zonele acestea de şantiere”, a spus Țincu.

Medicul adaugă că România este cu mult în urma Marii Britanii, care luat măsuri drastice împotriva poluării.

„Cel mai mare val de poluare a fost în Londra, în 1952. Suntem cu 68 de ani în urma Londrei, care a luat nişte măsuri drastice. Au înţeles că dacă nu vor face ceva cu poluarea vor avea de suferit pe termen lung şi vor muri oameni în continuare”, a spus medicul.

Editor web: M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Înalta Curte: Pensiile anticipate parțiale ale românilor care au locuit în zone poluate nu pot fi recalculate

Concurență mare la rezidențiat. În ciuda declaratei crize de medici, jumătate dintre candidați vor ajunge șomeri

Danemarca va planta un miliard de copaci pe terenuri agricole în următorii 20 de ani

Câți ani de viață ne poate oferi o singură oră de mers pe jos (studiu). „Trebuie să ne dăm seama cum să facem acest lucru aici”

Partenerii noștri