Locul în care puteți verifica gratuit dacă suferiți de depresie
A fost lansat primul hub antidepresie din țara noastră - este un proiect național prin care românii se pot testa gratuit să vadă dacă suferă de depresie. Există și un număr de telefon (0800 0800 20), unde oamenii pot suna în situații de criză emoțională. Ultimele statistici arată că unu din zece români suferă de depresie, dar puțini știu acest lucru.
„Telefobia”: Oamenilor le e tot mai frică să răspundă la telefon
Masca ar putea deveni iar obligatorie
Metodă revoluționară: Cip implantat în creier pentru tratarea depresiei
OMS: Vaccinarea a 70 la sută din populația României, posibilă abia în 31 de luni
O delegație OMS vine să vadă ce se întâmplă în România
OMS avertizează: Europa va fi lovită de al treilea val Covid
OMS difuzează un mesaj al lui Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamț
Alexandru Rafila: Chiar dacă vom avea acoperire vaccinală de 30-40% la toamnă, s-ar putea să asistăm la un nou val
De ce unii români se tem să renunțe la mască
În urmă cu trei ani, Alexandra s-a luptat cu depresia postnatală. În loc să se bucure că a devenit mamă, era din ce în ce mai tristă.
Alexandra Lopătaru: „Eram la nivelul la care plângeam des, aveam un soi de gol în suflet, aveam o presiune constantă în urechi şi mai aveam nişte ţipete în gât pe care le puteam scoate doar plângând.”
În general, oamenii nu știu simptomele depresiei și ale anxietății. În lipsa unei strategii naţionale care să-i ajute pe români în lupta cu depresia, stresul şi anxietatea, a luat naştere depreHUB, primul proiect antidepresie din ţară care pune la dispoziţie un program de screening online.
Yolanda Creţescu, Asociaţia Happy Mind: „O listă de simptome în ultimele două săptămâni despre cum te-ai simţit, despre gândurile pe care le-ai avut, dacă există un risc de suicid. Aceste răspunsuri sunt punctate, ele sunt etalonate pe populaţie specifică, pe categoria de vârstă şi sex din care faci parte şi pe mail va veni un răspuns specializat. Acest răspuns îţi va spune care este starea şi nivlul emoţional pe care l ai în acel moment.”
40 de voluntari, studenţi la Psihologie, vor oferi non stop consiliere în cazul stărilor de anxietate, atacurilor de panică şi depresiei. Încă din prima zi au fost zeci de apeluri.
Monica Dan, psihoterapeut: „A sunat o persoană care se simţea foarte rău, care avusese o pierdere serioasă şi acuza şi disfuncţionalităţi în relaţiile apropiate, o descurajare extremă.”
La nivel mondial, peste 300 de milioane de persoane suferă de depresie, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News