Încă un spital se construiește din donații. Centrul este unic în estul Europei
Militarii români, răniţi în teatrele de război, îşi construiesc singuri un spital în care să îşi trateze rănile fizice, dar mai ales pe cele nevăzute. Un centru de recuperare unic în estul Europei se ridică greoi, lângă Târgovişte, cu bani din donaţii şi spectacole caritabile. Veteranii cer, însă, şi ajutorul Guvernului. Singuri nu pot termina centrul în care speră să ajungă toţi cei 40.000 de soldaţi în mintea cărora războaiele au lăsat răni adânci.
Cum îl descrie Sylvester Stallone pe Donald Trump
Câți bani sunt dispuși românii să cheltuie anul acesta de Crăciun
Incendiu puternic într-un bloc din Sectorul 3 al Capitalei. Două persoane au fost evacuate
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
Momentul în care un tramvai din Timișoara sare de pe linii și ajunge pe trotuar. Din primele informații, de vină ar fi fost vatmanul
Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
-”Am fost răniţi şi am rămas cu sechele fizice şi psihice pentru tot restul vieţii. Noi, veteranii, avem nevoie de un centru de recuperare şi refacere care nu există în România. Fii tu astăzi eroul nostru, ajută-ne să fim trataţi aici, acasă.”
Aşa au reuşit soldaţii răniţi în Afganistan şi Irak să ridice într-un an primul pavilion al spitalului: cu donaţii prin sms, spectacole caritabile şi bani din contribuţiile lor la Asociaţia Militarilor Veterani.
-”Am reuşit să punem termopan pe zona din faţă a clădirii şi sperăm ca, până la finalul anului, pentru a proteja clădirea şi tot ce este aici, să găsim fondurile necesare pentru a face şi cealaltă parte.”
Centrul de recuperare a militarilor se ridică în două clădiri în care pe vremuri a funcţionat un spital. Autorităţile locale au pus la dispoziţie imobilul, dar ajutorul s-a oprit aici.
Dan Cosma, prim-vicepreşedinte Asociaţia Militarilor Veterani: Guvernul în primul rând ar trebui să se implice. Să nu uităm că suntem o asociaţie de utilitate publică, în subordinea guvernului, deci primul lucru, guvernul trebuia să vină aici şi să îmi ofere fonduri, nu să ma lase pe mine asociaţie cu ce? Cu cotizaţia şi cu donaţii.
Cu nici 200.000 de lei, cât au reuşit să adune singuri, veteranii au început lucrările, însă pentru a finaliza 73 de camere pentru soldaţi, saloane de chirurgie, cabinete de psihologie şi fizioterapie e nevoie de cel puţin şase milioane de euro.
Mihai Fifor, ministrul Apărării: Ne-am gândit împreună cu doamna prim-ministru ca din bugetul anul, din cei 2%, să găsim soluţia legală pentru a putea finanţa dezvoltarea unui astfel de centru, împreună cu colegii nostri.
300 de soldaţi au fost răniţi în misiuni, departe de casă, dar războiul lasă urme în fiecare dintre cei 40.000 de militari români care luptă pe fronturi străine.
Centrul se doreşte a fi mai mult decât un spital în care să fie tratate rănile fizice. Când va fi gata, în acest loc cineva ar trebui să se ocupe şi de toţi militarii care au fost teatrele de război pentru că specialiştii spun că niciunul nu scapă de sindromul post traumatic.
Veteranii sunt hotărâţi să ceară şi bani europeni, numai să finalizeze centrul pentru tratarea traumelor de război.
Marius Apostol, preşedinte Asociaţia Militarilor Veterani: Chiar dacă avem răni, chiar avem anumite traume, mergem mai departe.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News