Gheorghiță: Din 13 cazuri la 20 de milioane de vaccinați, este aproape imposibil de făcut o legătură între AstraZeneca și tromboză
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, vineri, că este “aproape imposibil” de stabilit o legătură de cauzalitate între vaccinul AstraZeneca și apariția trombozei după imunizare, având în vedere că au fost raportate doar 13 cazuri la 20 de milioane de europeni vaccinați. El a precizat, de asemenea, că nu este recomandat tratamentul anticoagulant înainte de vaccinare. Totodată, acesta a specificat la ce simptome să fie atenți cei care s-au imunizat cu acest ser.
Rafila: Valul 7 al pandemiei, posibil la toamnă
Ce e nou în valul 6 al pandemiei
Cum am putea scăpa de pandemie?
Ce pot face membrii familiei care au stat în izolare cu o persoană infectată
Valeriu Gheorghiță spune că strategia campaniei de vaccinare se va schimba
De ce să-mi vaccinez copilul de 5 ani?
Cât ne vom mai vaccina anti-COVID?
Ar putea aduce varianta Omicron sfârșitul pandemiei?
Valeriu Gheorghiță: În acest scenariu, ar trebui să o luăm de la capăt
“La acest moment nu se recomandă tratamentul preventiv cu anticoagulant. Din datele centralizate de Agenția Europeană a Medicamentului, vorbim de aproximativ 13 cazuri de tromboză venoasă de sinus cerebral, ceea ce înseamnă, din 20 de milioane de persoane vaccinate la nivel european și în Marea Britanie, este aproape imposibil de făcut o legătură de cauzalitate între vaccin, vaccinare și apariția acestor fenomene extrem de rare.
De aceea, în recomandările și în precauțiunile care vor fi menționate în prospect, cred că ce este mai important este să transmitem persoanelor care sunt eventualele semne de alarmă care să îi determine să solicite un consult medical după vaccinare.
Vorbim de situații extrem de rare, însemnând 3, 4, 5 cazuri la 1 milion de persoane vaccinate. În condițiile în care suntem în plină pandemie și știm foarte bine că avem un număr mare de cazuri asimptomatice și că această infecție cu Sars-CoV-2 evoluează cu un status pro-trombotic este foarte greu de spus care este nivelul de risc de apariție a acestor evenimente trombotice la populația actuală, în context pandemic și care este aportul, dacă există un aport, pe care îl aduce vaccinul.
Se recomandă precauție și atenție la anumite simptome, cum ar fi o durere de cap care persistă, debutează la cel puțin 3 zile de la vaccinare și care nu se controlează cu un tratament obișnuit. Atunci, persoana respectivă trebuie să se adreseze unui serviciu medical. În general, se pare că se profilează acest sindrom care s-ar instala între 4 și 14 zile de la momentul vaccinării, fără să existe o relație de cauzalitate dovedită la acest moment.
Este un lucru absolut normal să se investigheze în continuare și să se încurajeze monitorizarea și raportarea tuturor reacțiilor adverse, tocmai pentru că vorbim de două particularități: de o pandemie în care infecția cu Sars-CoV-2 evoluează, în multe cazuri, în cel puțin 30-40% din cazuri, asimptomatic și determină o stare pro-trombotică; vorbim de milioane de persoane vaccinate.
O asemenea campanie de vaccinare nu s-a mai întâmplat, așa încât putem să avem de-a face și cu evenimente extrem de rare, pe care, la acest moment, este imposibil să le putem lega sau să le excludem de vaccinare”, a afirmat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.
Peste 380.000 de locuri sunt ocupate pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca
Acesta a mai spus că aproape 80.000 de programări pentru imunizarea cu vaccinul Oxford-AstraZeneca împotriva Covid-19 au fost anulate de la începutul perioadei în care s-au semnalat posibile probleme, însă că în platformă sunt peste 380.000 de persoane programate în centrele unde se administrează acest vaccin.
“Aproximativ 80.000 de anulări din platformă, dar în același timp au fost foarte multe programări, așa încât, la acest moment, în platformă sunt peste 380.000 de locuri ocupate în centrele în care se distribuie vaccin de la AstraZeneca. Din aceste locuri, aproximativ 125.000 de persoane sunt pentru doza I.
Cred că mai relevant este ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore. Au fost aproximativ 12.500 de anulări și, în același timp, s-au făcut aproximativ 14.000 de noi programări. Situația pe care am solicitat-o de la colegii mei de la STS era de la ora 13:00, deci cumva cuprinde și perioada de dinaintea anunțului efectuat de Agenția Europeană a Medicamentului.
Numărul celor care se programează este mai mare decât numărul celor care își anulează programările. Un lucru important de menționat, din acest weekend platforma de programare va începe notificarea persoanelor din lista de așteptare pe locurile care vor fi disponibilizate după anularea unor programări, pentru a notifica alte persoane care sunt în lista de așteptare și care poate își doresc să ocupe acel loc liber într-un centru de vaccinare.
Sunt convins, la acest moment, că există o îndoială în rândul populației și poate un grad de neîncredere față de siguranța acestui tip de vaccin. Cred că, alături de colegii mei, printr-o comunicare și o informare cât mai frecventă a beneficiilor, a riscurilor, putem să creștem treptat încrederea în acest tip de vaccin, pentru că realmente trebuie să luăm în calcul datele științifice care dovedesc că acest vaccin rămâne unul sigur și eficient”, a mai spus coordonatorul campaniei naționale de imunizare contra Covid-19.
Editor : Alexandru Costea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News