Fenomen grav, tratat cu superficialitate în România. Tot mai multe persoane sunt afectate
Depresia postnatală, un fenomen grav care afectează aproape 20% dintre femei, este tratat cu superficialitate în România. Cele mai multe mămici se concentrează pe creşterea bebeluşului şi uită să aibă grijă de ele. Medicii atrag atenţia că nu e de glumă. Dacă vă simţiţi triste fără motiv, neliniştite şi aveţi insomnii, trebuie să vă adresaţi unui specialist.
Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași
La doar 17 ani, o fată și-a luat doctoratul în medicină
Metodă revoluționară: Cip implantat în creier pentru tratarea depresiei
Înghesuială la Romexpo București. Mii de candidați susțin examenul de Rezidențiat
Gabriel Diaconu, psihiatru: Zilele acestea se naște începutul sfâșierii
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Elena s-a luptat cu depresia postnatală după ce a adus-o pe lume pe fiica ei: „Este o stare de neputinţă, aşa aş putea să o exprim mai clar. După naştere a început şi a durat cam 3 săptămâni nu am făcut nimic, pur şi simplu a trecut de la sine.”
Deşi avem acces la numeroase informaţii, medicii recunosc că depresia postnatală este încă un subiect tabu pentru românce.
Ciprian Pop - medic obstetrică-ginecologie: „Modificările endocrine specifice sarcinii presupun şi nişte modificări psihice. Ori despre lucrurile acestea nu prea se vorbeşte şi atunci femeia este luată pe nepregătite şi nici nu ştie nici cu ce se confruntă şi nici cum să facă faţă unei astfel de probleme”.
După naştere, pot să apară simptome precum anxietatea, oboseala cronică şi insomniile, specialiştii spun că următoarea oprire trebuie să fie în cabinetul unui medic psihoterapeut.
Mădălina Ciuhodaru – obstetrician: „Vedeţi, ca în orice boală cu afectare şi psihică e greu de precizat timpul, depinde de gravitatea acesteia şi depinde foarte mult de sprijinul profesional adecvat şi din familie pe care îl primeşte mămica respectivă”.
Mihaela Săhlean - psiholog şi psihoterapeut: „Lipsa energiei, lipsa încrederii, lipsa încrederii în capacitatea că poţi sa fi o mamă bună sunt, psihic vorbind, ruinătoare pentru o femeie Este un motiv în plus pentru care trebuie să facă psihoterapie, iar uneori are nevoie de un tratament medicamentos”.
Pe lângă noul rol de mămică, sunt şi alţi factori care favorizează instalarea depresiei.
Mădălina Ciuhodaru – obstetrician: „Cum ar fi: vârstă mică a mamei sau vârstă înaintată a mamei, lipsa sprijinului moral, lipsa sprijinului material, diferite complicaţii medicale pe timpul sarcinii”.
Medicii spun că într-o situaţie de acest fel nu numai mama are de suferit, ci şi copilul. Aşa că o mamă sănătoasă înseamnă un copil fericit.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News