Live

Fără ţigări electronice în spaţiile publice. Proiectul a fost depus la Parlament

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Parlamentarii opoziţiei au iniţiat o lege prin care se interzice orice fel de fumat în spaţii publice închise. Conform proiectului de lege, va fi interzisă în spaţiul public folosirea ţigărilor electronice şi a altor dispozitive de fumat fără ardere. Inclusiv dispozitivele care doar încălzesc tutunul nu vor mai putea fi folosite.

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Aleşii USR, cei care au venit cu iniţiativa, spun că este posibil ca ţigările electronice să fie la fel de periculoase ca cele obişnuite. Şi atrag atenţia că în ţara noastră, în ciuda măsurilor antifumat, sunt în continuare 5 milioane de fumători, iar în fiecare zi 70 de oameni mor din cauza tutunului.

Proiectul a fost semnat şi de mai mulţi parlamentari din PNL, PMP şi UDMR.

Până la votul final, proiectul trebuie să mai treacă de votul senatorilor şi apoi al deputaţilor.

Senatorul USR Cristian Ghica a depus un proiect de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun, în sensul interzicerii atât a dispozitivelor electronice de tip „țigaretă electronică” și a dispozitivelor ce încălzesc tutunul fără a produce combustia amestecului, cât și a țigaretelor clasice în spațiile publice închise. 

Proiectul propune ca prin „fumat” să se înțeleagă orice consum voluntar de fum, vapori sau aerosoli, acest consum fiind interzis în spații publice închise, mijloace de transport în comun, spații închise de la locul de muncă sau în preajma locurilor de joacă pentru copii.

Inițiatorul proiectului susține că este necesară extinderea sensului legii deoarece impactul pe care „țigaretele electronice” îl pot avea asupra sănătății consumatorilor sau al persoanelor din jur este încă incert din cauza lipsei datelor relevante.

„Nu există nici un fel de cercetare fundamentată științific care să ateste că aceste dispozitive prezintă un pericol mai mic pentru sănătate decât produsele clasice din și cu tutun. De aceea, nu există motive întemeiate ca în acest moment statul român să trateze diferențiat țigaretele clasice și dispozitivele de fumat nou lansate pe piață. Pericolul consumului de tutun nu este exclusiv personal, ci și unul social și la adresa sănătății publice. Cu toții știm că este mai bine să previi decât să tratezi”, susține inițiatorul proiectului, senatorul USR Cristian Ghica.

România a fost una dintre primele din lume unde au fost testate dispozitivele de consum tutun fără ardere, iar urmarea a fost că în doar doi ani rata consumatorilor a ajuns la aproape 2% dintre fumători.

În expunerea de motive a proiectului depus la Senat, inițiatorul menționează datele oficiale ale Eurostat și Organizației Mondiale a Sănătății potrivit cărora în țara noastră o cincime din populație fumează zilnic, iar 30% dintre aceste persoane au vârsta cuprinsă între 15-18 ani, dar și că fumatul este responsabil pentru 26% din decesele bărbaților și 9% din decesele femeilor din țările în curs de dezvoltare.

USR amintește că principalele cauze de deces din România le reprezintă bolile cardiovasculare și tumorile maligne, urmate de bolile respiratorii, iar consumul de tutun este factor principal agravant în toate aceste afecțiuni. Mai mult, fumatul constituie principala cauză a cancerului pulmonar, cea mai răspândită formă de cancer din România la bărbați. Aproximativ 70 de români mor zilnic din cauza fumatului, ceea ce înseamnă peste 42.000 de români anual, din care 5000 în urma fumatului pasiv, se arată într-un comunicat USR.

Sâmbătă, de la ora 21:00, la emisiunea „Digipedia” puteți urmări la Digi24 un documentar despre controversele stârnite de țigara electronică. Iată câteva secvențe din acest film documentar intitulat „Țigara electronică, miracol sau amenințare?”:

Citiți și: 

Raed Arafat vrea să se interzică și ţigările electronice în spațiile publice

Un medic îl critică pe Raed Arafat pe subiectul țigărilor electronice: E asta o urgență?

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Philip Morris International anunță colaborarea cu Steve Aoki

Interzicerea fumatului în spații exterioare. Ce spun patronii de terase și baruri despre recomandarea Comisiei Europene

Creăm o companie care va fi ţinută minte că a înlocuit țigările cu un portofoliu de produse revoluționare

Artă și inovație pe aceeași scenă. IQOS lansează IQOS ILUMA la Cluj cu un concert surprinzător

Partenerii noștri