Live

Experţii analizează argumentele pro şi contra băuturilor răcoritoare cu îndulcitori

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Shutterstock

Băuturile răcoritoare cu îndulcitori, dietetice, care au în componenţă aspartam sau ştevie, ar putea fi înlocuitoare bune ale băuturilor cu zahăr sau juice-urilor, dar cercetătorii sunt încă nesiguri în privinţa efectelor acestora asupra sănătăţii pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de American Heart Association Science Advisory, citat de Reuters.

În Statele Unite, 32% dintre băuturile consumate de adulţi şi 19% dintre cele consumate de copii în perioada 2007-2010 conţineau îndulcitori cu conţinut redus de calorii, conform datelor AHA Nutrition Committee.

„Am subliniat de ceva timp impactul negativ al băuturilor îndulcite cu zahăr, dar primim o mulţime de întrebări legate de îndulcitorii cu calorii reduse”, a afirmat Alice Lichtenstein, care conduce Cardiovascular Nutrition Laboratory la Tufts University, din Boston.

The American Heart Association recomandă până la 100 de calorii, sau 25 de grame, de zahăr adăugat pe zi, pentru femei, şi 150 de calorii, sau 37,5 grame, pe zi pentru bărbaţi. Aceste cantităţi sunt echivalente cu aproximativ 6, respectiv 9 linguriţe.

Copiii şi adolescenţii, cu vârste de 2-18 ani, ar trebui să consume sub 25 de grame pe zi, iar copiii mai mici de doi ani nu ar trebui să consume zahăr adăugat, noează autorii studiului.

O doză obişnuită de cola, de exemplu, conţine 39 de grame de zahăr.

Comisia a căutat dovezi legate de efectele consumului regulat de îndulcitori cu conţinut redus de calorii aprobaţi de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente – zaharină, aspartam, acesulfat-K, sucraloză, neotam şi advantam şi ştevie.

Aceşti îndulcitori au un conţinut redus sau chiar deloc de calorii, ceea ce îi face o opţiune atrăgătoare în lupta cu kilogramele în plus, diabetul sau problemele cardiace.

Unele cercetări au arătat însă că cei care consumă astfel de băuturi compensează mâncând şi bând mai multe calorii din alte surse.

Comisia a subliniat scăderea consului de băuturi cu zahăr, ceea ce este un semn bun, şi creşterea cererii pentru băuturile cu un conţinut redus de zahăr.

În prezent, comisia este împotriva consumului prelungit de băuturi cu îndulcitori cu conţinut redus de calorii de către copii, cu excepţia celor care suferă de diabet zaharat.

Pentru adulţii care vor să treacă de la băuturile cu zahăr trecerea la cele cu îndulcitori este considerat un lucru bun, dar mai bine ar fi să consume apă, potrivit recomandărilor.

Sursa: News.ro

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Creatorul etichetei Nutri-Score susține că cea mai mare problemă alimentară a europenilor „nu este excesul de zahăr”

Luptă în instanță pentru zahărul din cafea. Mii de firme s-au trezit cu decizii de impunere, iar unele au dat statul în judecată

Cercetătorii au găsit o soluție pentru a reda gustul bun roșiilor cultivate industrial

Marile companii vând produse alimentare și băuturi mai puțin sănătoase în țările sărace, potrivit unui raport

Partenerii noștri