Video Ecografii mamare și teste de osteoporoză decontate de stat. Ce alte analize vor putea fi făcute cu cardul de sănătate
Se extinde lista de analize medicale acoperite de stat. Ecografiile mamare și testele pentru osteoporoză sunt doar câteva exemple. Statul vrea să crească rata de prevenție, care anul trecut a fost de doar 2%. În lipsa prevenției, românii ajung la spital când bolile sunt deja într-o stare avansată.
Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
Un medic din Mureș e acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit
Doar 1 din 5 români merge anual la dentist, iar 8 din 10 amână programarea cu anii
De unde a furat iubitul „Doamnei cu coasa” de la spitalul Pantelimon anestezicul
Iubitul doctoriței arestate în scandalul Pantelimon nu a folosit anestezic de la Spitalul Militar. Ce au descoperit polițiștii
Ce spune fostul șef al serviciului antidrog despre medicul care și-a injectat anestezic
Medic: Bolnavii nu mai vor să se interneze la Sf. Pantelimon
Un medic se retrage din fața incendiului uriaș care amenință Atena
Din această lună, românii au acces la mai multe servicii medicale în baza cardului de sănătate. Este vorba atât de analize, precum teste pentru osteoporoză sau investigații pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală, disponibile inclusiv în cazul adolescenților minori, cât și de tratamente stomatologice, precum detartrajul.
Și românii neasigurați pot beneficia, la recomandarea medicului de familie, de analize
De analize, pot beneficia, la recomandarea medicului de familie, și românii neasigurați.
Gindrovel Dumitra, medic de familie: „La medicina de familie, în acest moment, este cât se poate de rentabil ca un pacient care se prezintă la cabinet să poată să efectueze un examen de bilanț, care presupune identificarea factorilor de risc, dar și anumite investigații care se încadrează în ceea ce se numește screening. Ideea e bună, dar pacienții sunt sceptici că vor beneficia de noile servicii. Cutuma e că fondurile alocate se termină prea repede.”
Pacientă: „A fost foarte greu. Îmi aduc aminte că am și renunțat o dată. Am făcut programarea și nu reușeam să intru la doamna medic. Era foarte aglomerat.”
Pacientă: „Durează ceva până se gasesc fonduri, până se fac programări, din cauză că plătește statul. Dacă te duci la privat îți face o programre și durează mai puțin.”
Anul trecut, în România, analizele de prevenție recomandate de medicii de familie au însemnat doar 2% din totalul testărilor medicale. Începând cu acest an, Casa Națională de Sănătate plătește medicii de familie cu mai mulți bani pentru a-i motiva să facă prevenție.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News