Dr. Emilian Imbri: Reacțiile după a doua doză de vaccin pot fi ceva „mai zgomotoase”, semn că organismul reacționează
După a doua doză de vaccin este posibil să existe reacții ceva „mai zgomotoase”, care nu durează mai mult de o zi, dar care ar putea fi semnul că organismul, alertat de la prima doză, reacționează creând anticorpi, spune Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București. El a declarat la Digi24 că a putut constata acest lucru în rândul personalului medical din instituția pe care o conduce.
„Nu s-a întâmplat numai la noi, dar au fost cazuri mai numeroase de reacții post-rapel decât reacțiile după prima doză de vaccinare. La noi, din 500 de persoane câte am vaccinat pe 27-28-29-30 decembrie, au fost trei persoane care au acuzat o ușoară durere la locul respectiv sau a doua zi, brațul dureros un pic în zona deltoidului. Acum, din practic tot 500 de oameni vaccinați cu a doua doză, 14-15 oameni au avut manifestări mai serioase, depistabile și vizibile: febră, dureri musculare - dar dureri musculare, ca și cum ar zice omul „parcă eram bătut cu maiul”- , tuse, rinoree. Au fost o zi aceste manifestări, o zi a durat toată treaba asta, după care au dispărut aceste simptome. N-a fost nimic mai grav. Dar este de remarcat faptul, iar eu bănuiesc că este firesc, este reacția organismului, care de data asta reacționează, creând anticorpi”, a explicat Emilian Imbri, managerul Spitalului „Victor Babeș” din București.
El a spus că va face în spital și o testare de anticorpi pentru a compara rezultatele imunizării între persoanele care n-au avut reacții și cele care au avut. „Suntem curioși și vom face o testare pe persoane care n-au avut, după a doua vaccinare, decât o ușoară astenie, să vedem care este nivelul de anticorpi după cele zece zile de la rapel, și să facem și la persoanele care au avut o formă mai zgomotoasă, să vedem dacă există și vreo diferență de nivel de anticorpi”, a spus Emilian Imbri.
El a precizat că a avut în rândul personalului său medical 7-8 persoane care erau infectate în momentul în care și-au făcut prima doză de vaccin, dar care nu știau că sunt infectate. „N-au știut și au dezvoltat boala la câteva zile, s-au pozitivat, a se vedea cazul dnei profesor Dorobăț, cel mai cunoscut în toată România, că la două zile după ce a făcut vaccinul, dumneaei s-a pozitivat și a făcut boala. În cazul lor, vaccinarea trebuie reluată, cu prima doză și rapel, cam la o lună după ce se vindecă”, a precizat Emilian Imbri.
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Medic amenințat cu moartea de antivacciniști
Cum e văzută vaccinarea copiilor la țară: „Vaccinul dezvoltă corpii și copilul e în creștere și nu știu ce se întâmplă!”
De ce să-mi vaccinez copilul de 5 ani?
Cât ne vom mai vaccina anti-COVID?
Vaccinul NU dă sterilitate: Prima persoană vaccinată anti-COVID din România are un bebeluș
Ce a însemnat un an de vaccinare anti-COVID în România
Medic: Va fi dezastru dacă noua mutație va fi declarată "de îngrijorare"
Emilian Imbri: Virusul se comportă necivilizat
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News