De ce nu a putut fi salvat Ionuț Anghel în trei ani? Directorul ANT: La momentul de față, condiția lui actuală nu permitea transplantul
Ionuț Anghel, a cărui viață depindea de un transplant de plămâni, a murit după ce a fost timp de trei ani pe lista de așteptare și avea nevoie ca România să încheie o convenție cu o clinică din străinătate, unde ar fi putut avea loc operația. Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, a vorbit marți la Digi24 despre cazul tânărului de 35 de ani din Focșani.
Cinci vieți salvate
A murit Ionuț Anghel, tânărul de 35 de ani din Focșani care aștepta un transplant de plămâni
Un nou protest pentru viață. Ionuț Anghel: Eu sper să trec de noaptea asta, nu trăiesc cu promisiuni
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
„Îmi pare nespus de rău și consider că s-a făcut, cel puțin acum un ultima perioadă, absolut tot ce se putea pentru a ajunge în etapa de transplant. Au fost niște discuții cu centre și cu agenția de transplant din Italia pentru a fi operat acolo. Cei de acolo au spus că, la momentul de față, riscurile sunt prea mari și riscă să decedeze la scurt timp după efectuarea transplantului. După ce am primit acest răspuns, am luat legătura cu niște centre din Franța să vedem dacă opinia este aceeași și în această etapă a survenit neferictul eveniment. Răspunsul tuturor centrelor care au fost interogate din Italia a fost că e mult prea riscantă operația, pentru că ar duce inevitabil la deces”, a spus Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, la Digi24.
Întrebat dacă în România se putea face acest transplant, el a răspuns că „pentru a efectua un transplant pulmonar, pacientul se prezintă la acest centru - dacă se poate, este pus pe lista de așteptare, dacă nu, i se oferă negația și urmează să fie transplantat în alte centre din afara țării”.
Zamfir a precizat că acum mai sunt opt pacienți pe lista de așteptare pentru un transplant pulmonar.
Directorul ANT: „Suntem destul de aproape de o soluție” pentru transplanturile pulmonare
Directorul ANT a explicat că România a fost aproape de semnarea unui memorandum cu Ungaria, însă țara vecină „a schimbat condițiile pentru efectuarea transplanturilor”. „Noi aveam nevoie să ne transplanteze cazurile care nu puteau fi făcute la noi, respectiv cazurile de complexitate mare și cazurile pediatriace. Tocmai aceste cazuri nu se puteau să se angajeze să le transplanteze”, a precizat el.
„Am deschis discuțiile cu Italia, o țară care are centre high volume, și suntem aproape destul de o soluție pentru acești pacienți”, a adăugat Radu Zamfir.
Întrebat de ce a durat totuși trei ani pentru o analiză a cazului lui Ionuț Anghel, directorul ANT a răspuns că „pacienții care sunt înscriși pe lista de așteptare, de obicei pentru orice tip de transplant, sunt evaluați periodic, urmând se se stabilească oportunitatea. Au o stare a sănătății fragilă și, ca și la alte organe, există mortalitate pe listele de așteptare, din păcate. Acum când s-a obținut negația, da (a fost evaluat pentru transplant în străinătate, n.red.). La momentul de față, condiția lui medicală nu permitea transplantul din cauza riscurilor”.
Radu Zamfir a mai spus că „totul pornește de la numărul de donatori, noi am avut în anul curent 57 de donatori” și că „activitatea de transplant este grevată și de această pandemie, care adaugă riscuri suplimentare personalului medical, cu atât mai mult pacienților candidați pentru transplant pulmonar”.
Editor : G.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News