Live

Cum ne afectează schimbarea orei și ce putem face în zilele următoare pentru a nu ne simți obosiți

Data actualizării: Data publicării:
Cum ne afectează schimbarea orei și ce putem face în zilele următoare pentru a nu ne simți obosiți. Foto: Profimedia Images

România trece la noapte la ora de vară. Ceasurile trebuie date cu o oră înainte. Ora 3.00 va deveni ora 4:00, iar asta poate avea un impact major asupra sănătății, chiar dacă cei mai mulți dintre noi reușesc să își regleze relativ ușor ceasul biologic. 

Cercetătorii au descoperit că trecerea la ora de vară e legată de efecte negative grave asupra sănătății, inclusiv o creștere a atacurilor de cord.

Un studiu arată o majorare a numărului spitalizărilor pentru fibrilație arterială, un tip de aritmie cardiacă, în zilele următoare tranziției la ora de vară. Specialiștii recomandă să ne pregătim treptat ori să recuperăm în reprize ora de somn pierdută.

Ioan Bulescu, medic: "În perioadele sau zilele imediate după ce se schimbă ora apar niște efecte ale privării de somn, ale lipsei acute de somn în care acea oră este pierdută de cei mai mulți dintre oameni, mai ales de cei care nu încearcă să-și pregătească această schimbare de oră. Și atunci, bineînțeles, somnolența din timpul zilei poate duce la probleme grave, accidente rutiere, erori la locul de muncă și așa mai departe.

În timpul zile am putea să avem un somn scurt de după-amiază, undeva la 15-20 de minute în primele zile pentru a compensa lipsa acută de somn până ne obișnuim cu nouă diferența de oră".

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Patru medici și o asistentă din Timișoara au recunoscut că au luat mită. Pe lângă bani, ar fi primit miere și bulion

Țara europeană care le-ar putea interzice medicilor să demisioneze. Legea vine ca urmare a unei amenințări cu plecări în masă

Tramvaiele din Timișoara s-au transformat în cabinete medicale pe roți. Călătorii își pot face spirometrii gratuite

Congres medical internațional în Oradea. 11 operații demonstrative au fost transmise live în două spitale din România și Ungaria

Partenerii noștri