Cum apare și cum se tratează hernia de disc. Simptomele care trebuie să ne îngrijoreze
Aveți dureri de spate ce radiază către mâini sau picioare? Ar putea fi semnul unei hernii de disc. Medicii avertizează că în ultimii ani vârsta celor diagnosticați cu această boală a scăzut dramatic. Sedentarismul, kilogramele în plus și fumatul sunt câțiva dintre factorii de risc.
Podul Victoriei din București, în pericol din cauza infiltrațiilor
Case distruse de infiltrații, după lucrări publice de reabilitare
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Pentru a intelege cum să ne ferim de hernia de disc, trebuie mai întâi să aflăm cum se produce.
Dr. Mihai Berteanu, medic primar recuperare medicală: Hernia de disc ca mecanism este ieșirea nucleului pulpos dintre 2 vertebre și intrarea lui în canalul medular și astfel apasă pe rădăcinile nervoase.
Discurile intervertebrale au rolul de a absorbi undele de șoc la care este supusă în fiecare zi coloana. Iar când peretele unui disc se deplasează și apasă anumiți nervi, se produc durerile intense de spate.
Dr. Irinel Oancea, medic primar radiologie: Acestea sunt gradate, în funcție de severitatea compresiunii pe nervul respectiv pot să apară fie furnicături, fie amorțeli, fie lipsă de putere, până la pareza membrului respectiv. Modificările respective pot fi însoțite de dureri, ceea ce limitează capacitatea de muncă, de deplasare și buna funcționare a membrului respectiv.
Primele simptome ale herniei de disc
Prof. dr. Radu Rădulescu, medic primar ortopedie-traumatologie: Principalul simptom al acestei boli este durerea. Care de cele mai multe ori apare brusc. Omul respectiv se apleacă să ridice un obiect greu și în momentul următor când s-a contractat, apare o durere foarte importantă, localizată strict într-un anumit punct și care de obicei se însoțește și de o durere a nervilor care pleacă din locul respectiv.
Hernia de disc se poate produce la oricare dintre discurile coloanei, dar cel mai des apare în zona lombară, pentru că aceasta este cea mai solicitată. În acest caz durerea coboară spre un picior. Dacă în schimb este vorba despre hernie de disc cervicală, pe lângă durerea de spate vă poate amorți una dintre mâini.
Care sunt cele mai eficiente metode de diagnostic?
Dr. Irinel Oancea, medic primar radiologie: Dacă e vorba de o hernie de disc și cât de severă e, este indicat RMN, se poate efectua tomografia în urgență dacă e vorba de un politraumatism, dar aceasta e foarte iradiantă și în general se efectuează pentru a evalua integritatea osoasă, deci pentru a se vedea dacă există o fractură de coloană.
RMN-ul va arăta la ce nivel s-a produs hernia și dacă este nevoie sau nu de operație.
60% dintre hernii nu trebuie operate
Dr. Irinel Oancea, medic primar radiologie: La ora actuală se consideră că aproximativ 60 la sută din herniile de disc care sunt diagnosticate ar putea să răspundă la tratament conservativ, care și acesta este pe diverse grade, poate fi vorba de tratament medicamentos în crize de durere, antiinflamator, întărit cu fiziokinetoterapie în perioadele de bine, întărirea mușchilor paravertebrali și stabilitatea coloanei.
Așadar, mișcarea este foarte importantă, însă nu alegeți un sport solicitant. Cele mai indicate sunt kinetoterapia și înotul.
Dr. Irinel Oancea, medic primar radiologie: Dacă simptomele sunt mai grave și mai rebele la tratament se pot efectua infliltratii sub ghidaj computer tomografic în care se injectează medicamentul antiinflamator în apropierea herniei de disc și în apropierea rădăcinii afectate.
Când trebuie operată hernia de disc
Când niciuna dintre aceste metode de tratament nu mai dă rezultate singura soluție rămâne intervenția chirurgicală.
Dr. Mihai Berteanu, medic primar recuperare medicală: Există niște indicații foarte clare: când apar complicații, când apare paralizie de nerv, în care operația cosntituie o urgență și trebuie operat cât mai repede. Pe de altă parte sunt și dureri cronice care durează foarte mult și care produc disconfort major persoanei, chiar dacă durerile nu sunt foarte intense, dar disconfortul creat poate fi o cauză de intervenție chirurgicală.
Dar ce puteți face pentru a nu ajunge să primiți acest diagnostic? Dacă sunteți o persoană sedentară, vă puteți feri de hernia de disc făcând mișcare. Astfel musculatura spatelui va fi suficient de puternică pentru a susține coloana.
Cum poate fi prevenită hernia de disc
Dr. Mihai Berteanu, medic primar recuperare medicală: A a menține o condiție fizică corectă, a face exerciții fizice în mod regulat de vreo trei ori pe săptămână e o modalitate de a ne proteja de apariția durerilor.
Obezitatea este un alt factor de risc important. Kilogramele în plus exercită o presiune suplimentară asupra discurilor intervertebrale. Așadar, trebuie să slăbiți, dar și să renunțați la fumat. Din cauza nicotinei discurile intervertebrale nu mai pot absorbi substanțele nutritive din sânge. Cele mai predispuse apariției unei hernii de disc rămân însă persoanele care ridică greutăți.
Dr. Irinel Oancea, medic primar radiologie: Cei care au mai multă muncă fizică și care ridică în general foarte multe greutăți sau cei care sunt supuși traumatismelor repetate sau microtraumatismelor, cum e vorba la persoanele care practică echitația sau persoanele care conduc foarte mult, e posibil să apară mai precoce.
Dr Radu Rădulescu, șef secție ortopedie traumatologie: Poate apărea hernia de disc și la 19 ani și la 20 si la 70. Sigur, de obicei la vârstă tânără e de cauză traumatică din cauza unui efort fizic susținut, la o vârstă mai înaintată e din cauza degenerativă, din cauza slăbirii componentelor articulare care în felul asta se...înmoaie să spunem, suferă un proces de scădere a rezistenței mecanice și atunci se rup mai ușor.
Dacă aveți în familie rude de gradul unu sau doi care au avut această afecțiune, îngrijiți-vă din timp coloana. Doar așa veți putea evita tratamentele costisitoare sau intervențiile chirurgicale.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News