Live

Creșterea numărului de boli respiratorii și focarele de pneumonie nediagnosticată la copii în China îngrijorează OMS

Data actualizării: Data publicării:
De la mijlocul lunii octombrie, nordul Chinei a raportat o creștere a bolilor asemănătoare gripei comparativ cu aceeași perioadă din ultimii trei ani. Sursa foto: Profimedia Images

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat miercuri îngrijorarea cu privire la o creştere a numărului de boli respiratorii în China şi a focarelor de pneumonie nediagnosticată la copii și a cerut populaţiei să „ia măsuri” pentru a se proteja, relatează AFP, preluată de News.ro.

La o conferință de presă din 13 noiembrie 2023, autoritățile chineze din cadrul Comisiei Naționale de Sănătate au raportat o creștere a incidenței bolilor respiratorii în China.

China atribuie această creștere ridicării restricțiilor legate de COVID-19 și circulației agenților patogeni cunoscuți, cum ar fi gripa, mycoplasma pneumoniae (o infecție bacteriană comună care afectează de obicei copiii mai mici), virusul sincițial respirator (RSV) și SARS-CoV-2. (virusul care provoacă COVID-19).

OMS cere oficial Chinei informații și luarea de măsuri

„OMS a trimis o solicitare oficială Chinei pentru informaţii detaliate în legătură cu o creştere a bolilor respiratorii şi a focarelor de pneumonie semnalate la copii”, se arată într-un comunicat publicat pe X, care recomandă „luarea de măsuri pentru a reduce riscul de boli respiratorii”.

Aceste măsuri - deja cunoscute din timpul pandemiei Covid-19 - includ vaccinarea, distanţarea de bolnavi, izolarea acasă în caz de simptome, analize şi îngrijiri medicale dacă este necesar, precum şi purtarea unei măşti, dacă este cazul, o bună ventilaţie a spaţiilor şi spălatul pe mâini.

După ce autorităţile chineze şi presa din China au raportat o creştere a numărului de boli respiratorii, inclusiv focare de pneumonie nediagnosticată la copii în nordul Chinei, OMS a solicitat „informaţii epidemiologice şi clinice suplimentare, precum şi rezultate de laborator privind aceste focare raportate la copii”.

China susține că ridicarea restricțiilor COVID-19 a dus la creșterea virusului gripal

Organizaţia „a solicitat, de asemenea, informaţii suplimentare cu privire la tendinţele recente în circulaţia agenţilor patogeni cunoscuţi, în special gripa, SARS-CoV-2 (virusul care dă naştere la Covid-19), RSV care afectează copiii şi Mycoplasma pneumoniae, precum şi cu privire la gradul de congestionare a sistemului de sănătate”, se mai arată în comunicat.

OMS precizează că este în contact cu clinicienii şi cercetătorii prin intermediul parteneriatelor şi reţelelor sale tehnice existente în China.

Organizaţia ONU a precizat că autorităţile chineze au atribuit această creştere a numărului de boli respiratorii ridicării restricţiilor privind Covid-19 şi circulaţiei agenţilor patogeni cunoscuţi. În cadrul unei conferinţe de presă din 13 noiembrie, autorităţile chineze au subliniat necesitatea de a îmbunătăţi supravegherea bolilor în unităţile sanitare şi în comunitate şi de a consolida capacitatea sistemului de sănătate de a gestiona pacienţii, potrivit OMS.

OMS nu precizează care a fost răspunsul Chinei la solicitarea sa de informaţii. Organizaţia a criticat în repetate rânduri autorităţile chineze pentru lipsa de transparenţă şi de cooperare în timpul pandemiei Covid-19, ale cărei prime cazuri au apărut în China la sfârşitul anului 2019. Această lipsă de cooperare a fost, de asemenea, denunţată de OMS şi de multe alte ţări în cadrul anchetei privind originile pandemiei, care nu a ajuns încă la o concluzie definitivă.

Declarația Organizației Mondiale a Sănătății

OMS a emis o declarație oficială prin care anunță că a solicitat Chinei informații despre creșterea numărului de oameni afectați de boli respiratorii și a focarelor de pneumonie nediagnosticată la copii.

La 22 noiembrie, în urma unui raport transmis pe 21 noiembrie de ProMED, OMS a solicitat informații epidemiologice și clinice suplimentare, precum și rezultate de laborator din grupurile cu cazuri de pneumonie raportate în rândul copiilor, prin mecanismul Reglementărilor Internaționale de Sănătate. OMS a solicitat, de asemenea, informații suplimentare despre tendințele recente în circulația agenților patogeni cunoscuți, inclusiv gripa, SARS-CoV-2, RSV și mycoplasma pneumoniae, și povara actuală asupra sistemelor de sănătate.

OMS transmite în declarația oficială că recomandă „oamenilor din China să urmeze măsuri pentru a reduce riscul de boli respiratorii, care includ vaccinarea recomandată; păstrarea distanței față de persoanele bolnave; a sta acasă când este bolnav; testarea și îngrijirea medicală după cum este necesar; purtarea măștilor, după caz; asigurarea unei bune ventilații; și spălarea regulată a mâinilor.”

Care este situația focarelor de pneumonie la copii în China

Spitalele din China au fost „copleșite de copii bolnavi” pe măsură ce focarele de pneumonie cresc în oreșele din întreaga țară, inclusiv în Beijing, potrivit The Telegraph. ProMed – un sistem de supraveghere, disponibil public, care monitorizează focarele de boli umane și animale din întreaga lume – a emis o notificare marți târziu în care detaliază o epidemie raportată de „pneumonie nediagnosticată” la copii.

Să ne amintim că ProMed a avertizat la sfârșitul lunii decembrie 2019 despre un virus misterios numit mai târziu Sars-Cov-2, îngrijorând atunci oamenii de știință și Organizația Mondială a Sănătății.

În cele mai recente informații, bazate pe un raport al publicației taiwaneze FTV News, se spune că spitalele din Beijing și Liaoning (la aproape 800 de mile nord-est de capitală) sistemul de sănătate este aglomerat pe fondul unui aflux de copii bolnavi de pneumonie.

ProMed a transmis că „acest raport sugerează un focar pe scară largă a unei boli respiratorii nediagnosticate... Nu este deloc clar când a început acest focar, deoarece ar fi neobișnuit ca atât de mulți copii să fie afectați atât de repede. Raportul nu spune că vreun adult a fost afectat, sugerând o anumită expunere la școli.” Alerta a adăugat că sunt necesare mai multe informații pentru a determina cauza și scopul.

Cu toate acestea, focarul ar putea fi legat de Mycoplasma pneumoniae, cunoscută și sub denumirea de „pneumonia ambulantă”, care se pare că este în creștere pe măsură ce China intră în prima sa iarnă fără restricțiile stricte din timpul pandemiei Covid-19. Alte țări, inclusiv Marea Britanie și SUA, au înregistrat creșteri similare ale bolilor precum RSV și gripă odată ce restricțiile pandemice au fost ridicate, după doi ani de circulație suprimată care au lovit imunitatea în rândul populației.

Cum se manifestă „pneumonia ambulantă”

Simptomele acestui tip de pneumonie – care afectează în general copiii mici – includ durere în gât, oboseală și o tuse persistentă care poate dura săptămâni sau luni. În cazurile severe, infecția bacteriană poate duce la pneumonie.

Luna trecută, presa locală a raportat că spitalele din toată țara înregistrau o creștere a infecțiilor, cu grupuri de cazuri apărând adesea în școli și creșe.

„Este primul val de infecții cu Mycoplasma pneumoniae de când majoritatea măsurilor de izolare a Covid-19 au fost ridicate la începutul acestui an”, a declarat Zhou Huixia, directorul centrului medical pentru copii de la al șaptelea centru medical al Spitalului General Chinez PLA, pentru China. „Valul a crescut zilnic de la sărbătoarea de Ziua Națională de la începutul lunii octombrie. În comparație cu anii precedenți, am găsit mai mulți pacienți cu infecții mixte și rezistență la medicamente.”

Tot luna trecută, Li Yuchuan, directorul departamentului de ambulatoriu al Spitalului de Copii din Beijing, a mai spus pentru China Voice că spitalul se luptă cu boli respiratorii pediatrice în acest an. „Am constatat un nivel relativ ridicat. Primul vârf a avut loc de la mijlocul până la sfârșitul lunii februarie până la sfârșitul lunii martie, când gripa a fost cauza principală; al doilea vârf a avut loc în mai, când au existat o varietate de agenți patogeni, cum ar fi RSV; al treilea vârf a apărut în septembrie”, a spus Dr. Li, adăugând că instituția medicală a trebuit să-și sporească capacitatea pentru de a face față cazurilor.

Creșterea recentă de cazuri cu Mycoplasma pneumoniae a ridicat, de asemenea, îngrijorări cu privire la creșterea rezistenței la antibiotice, deoarece bacteria ocolește din ce în ce mai mult macrolidele - o clasă preferată de medicamente - și China are cele mai mari rate de rezistență din lume. Un studiu din februarie 2022 a constatat că rezistența la macrolide a fost identificată la peste 80% dintre mycoplasma pneumoniae găsite la copiii spitalizați cu bacterii în China.

Cu toate acestea, experții chinezi au subliniat că foarte puțini copii au murit din cauza pneumoniei până în prezent. „Există un număr constant de pacienți care dezvoltă cazuri severe, dar există foarte puține cazuri critice și nu există decese asociate până acum”, a declarat Hua Shaodong, medic pediatru la Spitalul de Copii din Beijing, pentru China Daily. „Timpul mediu de spitalizare pentru pacienții internați este de aproximativ șapte până la 14 zile.”

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un rus cu mulți copii intenționează să-și numească cel de-al 15-lea copil „Oreșnik”, după numele celebrei rachete

Peisajul spectaculos care seamănă cu o pictură. Ce se vede, de fapt, în imagini

Șapte copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară

Epidemia de Mpox este în continuare o urgență de sănătate publică, a anunțat OMS

Partenerii noștri