Live

CNCAV permite vaccinarea cu doze diferite. Cine poate face rapelul cu alt tip de vaccin decât la prima doză

Data publicării:
Vaccin anti-Covid. Sursă foto: Getty Images

Comitetul Național pentru Vaccinare (CNCAV) a completat regulile privind vaccinarea în situații speciale, pentru a veni în sprijinul persoanelor vaccinate cu o doză și care ulterior, din motive medicale, nu au mai făcut și a doua doză. CNCAV le permite acestor persoane să facă rapelul cu un alt tip de vaccin, însă doar cu recomandarea scrisă a medicului.

Prin completarea regulilor privind vaccinarea în situații speciale, CNCAV stabilește condițiile în care o persoană poate face a doua doză de vaccin cu un ser diferit de cel administrat la prima doză, potrivit unui comunicat de presă.

Vaccinarea heterologă:

  • se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică;
  • în acest caz, în centrul de vaccinare va fi păstrată o copie după recomandarea medicală, atașată formularului de triaj medical și pacientul va semna consimțământul informat.

Vaccinarea la femeia gravidă sau la cea care alăptează:

Având în vedere datele științifice acumulate până la acest moment, recomandările societăților științifice internaționale și recomandarea Societății de Obstetrică și Ginecologie din România referitoare la indicația de vaccinare împotriva COVID-19 la femeia gravidă sau care alăptează, precizăm următoarele:

  • vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate;
  • femeile însărcinate sau care alăptează pot beneficia de oricare dintre tipurile de vaccin autorizate la acest moment de către Agenția Europeană a Medicamentului și administrate pe teritoriul național.

CNCAV reamintește că este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu același tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA. Însă pot exista și situații speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită, cum ar fi:

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:

  • Șoc anafilactic;
  • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Moderna:

  • Șoc anafilactic;
  • Miocardită/pericardită

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca):

  • Șoc anafilactic;
  • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
  • Sindrom de extravazare capilară

Vaccinarea împotriva COVID-19, concomitent cu alte tipuri de vaccinuri:

  • Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România;
  • Administrarea acestora se poate realiza în depline condiții de siguranță, atât persoanelor care au primit doza 1, cât și doza 2 de vaccin anti COVID-19.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernatorul statului New York a declarat stare de urgenţă şi dezastru după descoperirea poliomielitei în apele reziduale

Andrei Baciu a fost numit în funcţia de preşedinte al CNCAV, în locul lui Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiță, despre etapele unei posibile relaxări în România: „Masca este ultima barieră la care se va renunța”

Aproape 13.000 de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore. Mai puțin de 2.000 au făcut prima doză

Partenerii noștri