Live

Cea mai eficientă metodă de a scăpa de kilogramele în plus. Când este recomandată

Data publicării:

În România, obezitatea a devenit o problemă de sănătate publică. Unul din doi români suferă de exces ponderal, iar soluţiile ca să scape de kilogramele în plus sunt schimbarea stilului de viaţă şi chirurgia bariatrică, adică operaţie de micşorare a stomacului. Când este aceasta prima opţiune, aflăm de la prof. dr. Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, chirurg de excelenţă în chirurgia obezităţii.

"Chirurgia bariatrică este cea mai eficientă metodă terapeutică pentru pacienții cu kilograme în plus și boli asociate obezității: diabet zaharat, dislipidemie, sindromul ovarelor polichistice, statoză hepatică. Formele evolutive în care se prezintă pacienții pentru intervențiile chirurgicale pot fi de la câteva kilograme în plus sau mai multe, până la manifestări importante ale suferințelor pe care le-am invocat anterior, adică probleme respiratorii, de la o simplă oboseală până la apnee în somn, de la insuficiență cardiacă, până la simple tulburări. Sunt manifestări diferite și, din acest punct de vedere, momentul în care ne gândim la o intervenție chirurgicală trebuie bine ales," explică prof. dr. Cătălin Copăescu.

Chirurgia nu trebuie să fie neapărat prima opțiune, spun specialiștii. Se poate recurge mai întâi la un regim întocmit de un nutriționist și, dacă acesta nu dă rezultate, se recomandă chirurgia bariatrică.

Pe lângă faptul că excesul ponderal se reduce până la 100%, afecțiunile asociate obezității sunt ameliorate imediat, până la vindecare. Este vorba despre diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, dislipidemie, steatoză hepatică, dispnee, apnee de somn, suferințe osteo-articulare, insuficiență venoasă cronică, insuficiență hormonală ovariană.

Intervenția de micșorare a stomacului, cunoscută și sub numele de "gastric sleeve" sau gastrectomia longitudinală, se realizează prin secționarea stomacului laparoscopic, adică printr-o incizie mică, de aproximativ 1 cm. Constă în îndepărtarea porțiunii dorsale a stomacului, care reprezintă aproximativ 80% din volumul stomacului. Micșorând volumul stomacului, acesta se va umple mult mai repede și vei simți rapid senzația de sațietate, reducând consumul de alimente.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Chirurgia bariatrică, tehnici şi beneficii

Soluția pentru cei care nu reușesc să slăbească prin dietă și sport

Fostul fotbalist Romario a făcut operaţie de micşorare a stomacului

Program de cercetare unic în România. Chirurgia obezității ar putea vindeca diabetul

Partenerii noștri