Live

CE: Ridicarea restricțiilor de sărbători va duce la o nouă creștere a spitalizărilor COVID. Cât durează până se simt efectele măsurilor

Data actualizării: Data publicării:
Europenii se pregătesc de vacanță însă cei de la OMS recomandă să nu facem călătorii în alte țări Foto: Guliver/GettyImages

Comisia Europeană arată într-o comunicare transmisă Parlamentului European și Consiliului European că ridicarea restricțiilor în decembrie, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ar duce la o nouă creștere a numărului de cazuri de coronavirus și, implicit, a spitalizărilor. Raportul precizează, de asemenea, că între adoptarea unor măsuri de restricții și apariția unor rezultate măsurabile pot trece și 40 de zile, mult mai mult decât perioada de două săptămâni luată ca etalon general.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (EDCD) a subliniat că autoritățile trebuie să ia în calcul că pot trece 40 de zile între implementarea unor măsuri și apariția efectelor măsurabile ale măsurilor adoptate, cu mult mai mult decât perioada de incubare a infecției, care poate fi de maximum două săptămâni. Acest lucru se explică prin faptul că este nevoie de mai mult timp pentru ca schimbarea comportamentului public determinată de restricții să producă efecte, luând în calcul inclusiv întârzierile care pot apărea în raportări.

În vreme ce rata infectărilor la nivel european începe să se stabilizeze, chiar dacă la cel mai înalt nivel, luarea în calcul a ridicării unor restricții trebuie să se facă cu foarte mare grijă, pentru a preveni izbucnirea unor noi focare, se arată în comunicarea CE.

Proiecțiile cuprinse în raport previzionează că, dacă țările UE ridică restricțiile pe 7 decembrie, rata spitalizărilor ar putea începe să crească în jurul datei de 24 decembrie (vezi grafic dedesubt)

În alt scenariu, dacă țările UE ridică restricțile pe 21 decembrie, numărul de spitalizări cauzate de COVID ar putea începe să crească din prima săptămână a lunii ianuarie 2021 (vezi grafic dedesubt).

Simulările arată că, în contextul epidemiologic actual din UE, este dificil de justificat ridicarea unor restricții, se mai arată în raport.

Testarea și urmărirea infectărilor  

Comisia Europeană recomandă, de asemenea, asigurarea unor capacități suficiente de testare gratuită a populației, cu eliberarea rezultatelor în maximum 24 de ore.

Pe lângă testele RT-PCR, Comisia recomandă și folosirea testelor rapide antigen, acolo unde acestea sunt potrivite. 

Pe lângă testare, CE recomandă și folosirea aplicațiilor mobile de urmărire a contacților, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Raportul poate fi consultat integral aici:

Covid-19_stayingsafe

Editor : Bogdan Păcurar

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa Comisiei Europene, după acordul COP29: „UE va continua să îşi concentreze sprijinul asupra celor mai vulnerabili”

CE aprobă schema de ajutoare de stat a României pentru sprijinirea întreprinderilor mari consumatoare de energie

Ursula von der Leyen a acordat primul ajutor unui pasager care a suferit o urgenţă medicală în timpul zborului. Șefa CE este medic

Parlamentul European a validat-o pe Roxana Mînzatu ca vicepreşedinte al Comisiei Europene

Partenerii noștri