Ce este sindromul Morton, anunțat de amorțeala degetelor
Dacă aveţi dureri la nivelul tălpii piciorului, iar degetele vă amorţesc atât de mult încât uneori simtiţi nevoia chiar să vă descălţaţi, aţi putea suferi de sindromul Morton. Această afecţiune este de multe ori confundată cu metatarsalgia. Care sunt diferenţele şi cum se tratează aflăm de la dr. Marius Uscatu, medic specialist ortopedie-traumatologie cu competenţe în chirurgia gleznei şi piciorului.
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Mașini vandalizate într-o parcare din Constanța. Șoferii și-au găsit cauciucurile sparte
Doi nevăzători, agresați într-o biserică din București, după ce au intrat cu câinii ghizi. „Ne-au amenințat că ne taie picioarele”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
"Cine spune: "Da, m-am descălțat de două ori pe stradă" înseamnă că a avut o durere atât de importantă încât este datorată prinderii unui nerv între capetele metatarsienelor 3 și 4. Este un nerv care este prins într-un spațiu inextensibil și atunci se produce o tumefiere a nervului. Nu este o tumoră, ci este un nerv care s-a hipertrofiat și care provoacă nu numai durere, ci și amorțire," explică dr. Marius Uscatu.
Sindromul Morton poate apărea la orice vârstă, cele mai afectate fiind femeile. "Cauza este o încălțăminte mult mai strâmtă decât o cere piciorul," precizează medicul.
Diagnosticul este 100% clinic, bazat pe examinarea directă și pe anamneză (istoricul suferinței și datele pacientei). Piciorul este adesea aparent "normal", fiind lipsit de bătătură, specifică metatarsalgiei.
Tratamentul poate fi simplu. "Schimbarea încălțămintei rezolvă în proporție de 90 - 95%. Însă, din păcate, femeile nu prea acceptă acea încălțăminte suficient de largă încât să rezolve problema, și se ajută la un tratament chirurgical," spune dr. Marius Uscatu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News