Live

Când trebuie să mă vaccinez, dacă am făcut COVID? Valeriu Gheorghiță: Răspunsul imun după boală nu este predictibil

Data actualizării: Data publicării:
Vaccin împotriva COVID-19. Foto: Guliver/GettyImages

În jur de 1,6 milioane de români figurează în statisticile oficiale ca fiind trecuți prin boală, iar 35 la sută dintre ei erau și vaccinați, potrivit datelor disponibile la sfârșiul acestei veri. Asta înseamnă că aproximativ 900.000 de persoane din rândul celor despre care se știe că au făcut COVID sunt nevaccinate, a declarat, vineri seara, la Digi24, medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Nivelul de protecție al persoanelor care au trecut prin boală este suficient de ridicat într-un interval de până la șase luni, însă către sfârșitul celor șase luni este foarte important să luăm în considerare vaccinarea, tocmai pentru că știm în momentul acesta să o persoană care are istoric de trecere prin boală și care se și vaccinează va avea un răspuns imun robust, care va asigura o menținere la un nivel mult mai ridicat al anticorpilor în timp, a arătat Valeriu Gheorghiță. Este cu atât mai important să luăm în calcul vaccinarea, dacă suntem și vârstnici sau vulnerabili sau avem și afecțiuni cronice, a adăugat el.

„Nu este o contraindicație dacă ne vaccinăm mai devreme decât cele șase luni, dimpotrivă. Din punct de vedere medical este recomandat să se întâmple asta, pentru că răspunsul imun după boală nu este predictibil”, spune Valeriu Gheorghiță.

El a explicat că sunt persoane care fac forme ușoare de boală și dezvoltă un răspuns imun, dar acest răspuns este mult mai redus și se pierde mult mai repede. Pe de altă parte, sunt persoanele care sunt asimptomatice și sunt depistate numai în urma unui test pozitiv, pentru că au fost contacții cuiva. Ele rămân asimptomatice și dezvoltă un răspuns imun extrem de scăzut, care se pierde, de asemenea, foarte repede, și de aceea nu trebuie să ne bazăm în toate cazurile pe acest interval de șase luni, a arătat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare.

„Tocmai de aceea, după trecerea prin boală, o persoană care clinic e bine, adică nu mai face febră, s-a negativat testul PCR sau testul antigen și are cel puțin 14 zile de la testul inițial pozitiv, se pot vaccina, dacă, repet, starea generală este bună, dacă omul nu mai are semne de boală, se poate vaccina imediat după vindecarea bolii”, a spus Valeriu Gheorghiță.

„Oamenii ne întreabă, pe bună dreptate, cât timp pot să amâne vaccinarea? Iar acest răspuns este că într-un interval mediu de trei până la șase luni putem să amânăm decizia de vaccinare, însă cu cât se face mai devreme, cu atât predictibilitatea răspunsului imun este mai bună”, a punctat Gheorghiță.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A apărut un nou grup de mutații Covid, numit FLiRT. Internările cresc de la o săptămână la alta, avertizează experții britanici

Pacienții cu boli cronice vor fi vaccinați gratuit, anunță ministrul Rafila

AUR organizează protest împotriva „vaccinării obligatorii”. Rafila: Nu pot să explic ce gândește domnul Simion. Are o gândire complexă

Valeriu Gheorghiţă a fost numit manager al Spitalului „Agrippa Ionescu”

Partenerii noștri