Live

Agenţia Europeană pentru Medicamente testează o pastilă pentru tratarea COVID. Cum acționează medicamentul

Data publicării:
Bolnavi COVID la spital. FOTO: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat luni începerea evaluării în procedură accelerată a unui tratament împotriva COVID sub formă de pastile, produs de laboratorul american Merck. Remediul este uşor de administrat și ar putea deveni un instrument crucial în lupta împotriva pandemiei, complementar vaccinurilor.

„Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) din cadrul EMA a lansat evaluarea continuă a medicamentului antiviral oral Molnupiravir (...) dezvoltat de Merck (...) destinat tratamentului COVID-19 la adulţi”, ceea ce permite accelerarea procedurii, a anunțat EMA într-un comunicat citat de AFP, potrivit Agerpres.

Rezultatele preliminare ale studiilor de laborator şi ale studiilor clinice „sugerează că medicamentul poate reduce capacitatea SARS-CoV-2 (...) de a se multiplica în organism, prevenind astfel spitalizarea sau decesul în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19”, a mai precizat EMA.

Dacă va fi autorizat, acest medicament, denumit Molnupiravir, va reprezenta astfel un progres major care va permite reducerea relativ uşor a formelor grave ale bolii.

Antiviralele, cum este Molnupiravir, acţionează prin diminuarea capacităţii de replicare a unui virus, blocând astfel boala.

Administrat pacienţilor în zilele imediat următoare testării pozitive, tratamentul reduce la jumătate riscurile de spitalizare şi de deces, potrivit unui studiu clinic realizat de Merck, companie cunoscută şi sub denumirea MSD în afara Statelor Unite.

EMA va evalua conformitatea molnupiravir cu normele europene obişnuite în materie de eficacitate, siguranţă şi calitate.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„O potențială descoperire majoră”. Un vaccin pe bază de ARN mesager reduce cu aproape 50% riscul de deces la cancerul de piele

De ce lipsa de medicamente din Europa ar putea să se agraveze

EMA cere monitorizarea pacienţilor care au primit Zolgensma, un tratament de 2,1 milioane de dolari, după decesul a două persoane

Moderna și Merck anunță rezultate pozitive pentru vaccinul împotriva cancerului de piele

Partenerii noștri