Live

6 companii bio-farmaceutice internaționale vor lucra la un tratament anti-COVID, din plasmă

Data publicării:
Sursa foto: Getty Images

Șase companii bio-farmaceutice vor lucra pentru a dezvolta un tratament derivat din plasmă împotriva COVID-19. Potrivit unui comunicat emis de Takeda România, specializată în producția de produse farmaceutice, companiile vor începe “în cel mai scurt timp” să testeze dezvoltarea unui medicament, fără marcă, care ar putea trata persoanele cu complicații severe.

“Compania bio-farmaceutică Takeda și CLS Behring au format o alianță împreună cu Biotest, BPL, LFB și Octapharma pentru a dezvolta un tratament derivat din plasmă împotriva virusului COVID-19. Companiile vor începe în cel mai scurt timp să testeze dezvoltarea unui medicament bazat pe imunoglobulină hiperimună policlonală anti-SARS-CoV-2, fără branding, care ar putea avea potențialul de a trata persoanele cu complicații severe în urma contactării virusului COVID-19.

Dezvoltarea acestui tip de medicament necesită donații de cantități mari de plasmă de la persoanele care s-au recuperat complet după contactarea COVID-19 și al căror sânge conține anticorpii ce pot lupta împotriva virusului. Odată colectată, plasma va fi transportată către centrele de procesare unde va începe procesul de inactivare a virusului în 3 etape și purificare înaintea introducerii sale în produsul finit”, arată comunicatul.

“Este mai important ca niciodată să conștientizăm importanța disponibilității plasmei și a centrelor de colectare naționale pentru a putea continua să producem tratamente vitale pentru pacienții din România. Nu există niciun substitut pentru plasmă, însă am încredere că experiența noastră ne va ajuta să furnizăm soluții inovatoare la nivel local”, susține Dominika Kovacs, Country Manager Takeda România.

“Acest efort are scopul de a accelera identificarea unui tratament scalabil și sustenabil în tratarea pacienților care au contactat virusul COVID-19. Pe lângă unificarea resurselor la nivelul industriei, vom colabora cu guvernele și mediul academic pentru a iniția o serie de activități esențiale precum testarea clinică”, susține Bill Mezzanotte, Vice-Președinte și Șeful departamentului de cercetare al CLS Behring.

Ordinul prin care se stabilieşte protocolul de recoltare de plasmă umană, în România, de la pacienţii vindecaţi de COVID-19 va fi semnat miercuri, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pentru Mediafax.

Două echipamente de recoltare a plasmei au fost deja instalate la Bucureşti şi la Iaşi şi în curând încă unul va fi instalat la Timişoara. Toate cele 3 echipamente au fost donate de o firmă privată printr-un acord cu Ministerul Sănătăţii.

În total, firma privată va pune la dispoziţia spitalelor de stat şi centrelor de transfuzii 18 echipamente de plasmafereză.

În România sunt peste 1.300 de pacienţi vindecaţi de Covid 19. Donatorii vor fi voluntari şi vor dona plasmă doar după ce li se va face un test care să arate prezenţa anticorpilor în sânge.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Un oficial de top NATO le-a cerut oamenilor de afaceri să se pregătească pentru un „scenariu de război”

Imperiul de afaceri al unora dintre cei mai bogați oameni de pe planetă a ajuns într-un punct critic. Cine le va lua locul

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Partenerii noștri