Live

28 de români mor zilnic din cauza cancerului pulmonar. Medic: Pacienții găsesc explicații pentru care tușesc

Data actualizării: Data publicării:

La fiecare 18 secunde un om îşi pierde viaţa din cauza cancerului pulmonar. În România, 28 de oameni pierd lupta cu această boală în fiecare zi, iar speranţa de viaţă este redusă de cele mai multe ori, spun medicii, din cauza depistării bolii în faze prea avansate. La Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, de exemplu, zilnic câte un pacient consultat aici află că suferă de cancer bronhopulmonar.

Un bărbat din Galaţi care a fumat aproape 30 de ani a renunţat la acest viciu în speranţa că fiul său îi va urma exemplul. Chiar şi aşa, a ajuns la Institutul Regional de Oncologie din Iaşi după ce medicii care l-au operat de hernie de disc au descoperit că ar avea probleme la plămâni.

„Acum sunt în nişte tratamente şi să sperăm să vedem cum evoluează boala, ce se întâmplă mai departe”, spune Dan Menigă, pacient.

Pacienți se prezintă prea târziu la spital. Din acest motiv, de multe ori nu se mai poate face nimic.

Găsesc tot felul de explicaţii singuri: tuşesc pentru că...m-am lăsat de fumat şi acum tuşesc sau mă doare spatele pentru că am reumatism. Iarăşi, am sesizat un lucru, respectiv, reticenţa neînţeleasă de mine a medicilor de familie în a recomanda pacienţilor efectuarea unei radiografii toracice”, spune Mădălina Bertea, medic la compartimentul de penumologie IRO Iaşi.

„La registrul de cancer care funcţionează la nivelul Institutului Regional de Oncologie în primele nouă luni ale anului 2019 au fost depistate 2550 de cazuri noi. Din acestea 300, aproape 300 de cazuri sunt pacienţi cu cancer bronhopulmonar”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Anul trecut, în România, au apărut peste 11 mii de noi cazuri de cancer pulmonar, dintre care peste opt mii în rândul bărbaţilor.

„Imunoterapia promite, promite chiar vindecarea a unui număr mic de pacienţi, dar promite vindecarea”, spune Lucian Miron - şeful Secţiei de Oncologie Medicală IRO Iaşi.

Prin punerea în practică a terapiilor moleculare la nivel larg avem şansa de a creşte supravieţuierea pacienţilor undeva de la o speranţă de viaţă de până la un an în stadiul patru în anii trecuţi. În prezent, speranţa de viaţă este undeva la 2,5 ani ca medie”, spune Bogdan Gafton, medic primar oncolog IRO Iaşi.

Specialiştii vor ca în cinci ani să pună la punct o strategie al cărei obiectiv este creşterea speranţei de viaţă în rândul pacienților diagnosticați cu cancer pulmonar.

Editor web: C.T.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Milano interzice fumatul în spaţiile exterioare de la 1 ianuarie 2025

Alertă la o școală din Iași. Mai mulți copii s-au intoxicat într-un laborator de chimie

Gerasimos Contoguris este noul Director People & Culture al Philip Morris România

VIDEO Momentul în care un șofer din Iași virează la stânga și este lovit în plin de tramvai

Partenerii noștri