Live Text Ucrainenii încă mai controlează „Drumul Vieții” spre Bahmut. Prigojin: Contraofensiva Kievului ar putea fi o tragedie pentru Rusia
Suntem în ziua 431 a războiului pe scară largă început de vladimir Putin în Ucraina. Forțele militare ucrainene păstrează în continuare controlul asupra singurului drum rămas deschis spre Bahmut, rută care nu a căzut sub controlul trupelor ruse. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că armata ucraineană este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni. Liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a avertizat că respectiva contraofensivă ar putea fi „o tragedie” pentru Rusia.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Ucrainenii încă mențin controlul asupra drumului de acces spre Bahmut, „paiul” prin care respiră apărătorii orașului
ACTUALIZARE 22:40 Armata ucraineană păstrează în continuare controlul asupra unui drum-cheie, poreclit „Drumul Vieții”, folosit în aprovizionarea forțelor din Bahmut, a precizat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei ucrainene citat de Reuters.
„Drumul Vieții” a rămas practic singura rută de acces spre Bahmut care nu a căzut sub controlul trupelor ruse.
Conform scurgerilor de informații din scandalul PentagonLeaks, acest drum a fost descris de generalul Oleksandr Sîrski, șeful forțelor terestre ucrainene, drept „ultimul pai” prin care apărătorii orașului mai „respiră”.
Evgheni Prigojin: O ofensivă ucraineană ar putea reprezenta „o tragedie” pentru Rusia. „Noi (Wagner) nu avem decât 10-15% din munițiile de care avem nevoie”
ACTUALIZARE 19:40 Şeful grupului militar privat rus Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat, duminică, că oamenii săi, care luptă în special la Bahmut (în estul Ucrainei), duc lipsă de muniţie şi a avertizat că o ofensivă ucraineană ar putea reprezenta "o tragedie" pentru Rusia, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Noi (Wagner) nu avem decât 10-15% din muniţiile de care avem nevoie”, a subliniat şeful Wagner într-un interviu pentru corespondentul de război pro-Kremlin Semion Pegov.
Prigojin, care i-a acuzat pe marii gradaţi ai armatei pentru aceste penurii, a spus că se aşteaptă la o contraofensivă ucraineană spre jumătatea lui mai. „Această contraofensivă ar putea deveni o tragedie pentru ţara noastră”, a avertizat el.
Evgheni Prigojin este în conflict deschis cu ierarhia militară rusă, pe care o acuză că nu a livrat suficiente muniţii oamenilor săi, şi l-a criticat public pe ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, în mai multe rânduri.
Ucraina a anunţat în această săptămână că încheie pregătirile în vederea unei contraofensive.
Bilanţul victimelor bombardamentului ucrainean în regiunea rusă Briansk creşte la 4 morţi
ACTUALIZARE 17:45 Patru persoane au fost ucise într-un bombardament ucrainean, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Suzenka, un sat din regiunea rusă Briansk, la frontiera cu Ucraina, anunţă guvernatorul regiunii Aleksandr Bogomaz, relatează AFP, preluată de News.ro.
Un bilanţ anterior anunţa doi morţi.
Rachete ucrainene au atins satul Suzenka, situat la aproximativ zece kilometri de frontiera Rusiei cu Ucraina, potrivit guvernatorului.
„Patru civili au fost ucişi”, anunţă într-o postare pe Telegram Bogomaz.
Alte două cadavre au fost scoase dintre dărâmăturile unei case distruse în bombardamentul ucrainean, a precizat el.
Localităţi şi infrastructuri din regiuni ruseşti situate la frontiwra cu Ucraina, de exemplu Briansk şi Belgorod, sunt vizate cu regularitate în atacuri atribuite de către Moscova armatei ucrainene, însă Kievul nu le revendică.
Cinci sate din regiunea Belgorod au rămas sâmbătă fără curent, în urma unor tiruri ucrainene de artilerie.
Polonia anunță că instalează o barieră și un „perimetru de securitate” la granița cu exclava Kaliningrad
ACTUALIZARE 14:32 Polonia instalează o barieră la granița cu exclava Kaliningrad şi un „perimetru de securitate”, a anunţat prim-ministrul guvernului Poloniei, Mateusz Morawiecki, într-o vizită la Bartoszyce, la 60 de kilometri de teritoriul rusesc, relatează Euronews, citat de news.ro.
„Implementăm măsuri de protecţie adecvate de-a lungul întregii fîşii de frontieră - fizice şi electronmice”, a anunţat, sâmbătă, Mateusz Morawiecki. „Estea ceea ce se numeşte perimetru. Dezvoltăm acest perimetru”, a precizat el.
„Vom consolida şi prezenţa grănicerilor, a tuturor serviciilor. Această prezenţă a fost deja consolidată, dar vom continua acest proces”, a mai anunțat oficialul polonez.
Citește continuarea AICI
Rolul Chinei de mediator între Rusia și Ucraina „nu este nerealist”, consideră viceministrul de externe Andri Melnik
ACTUALIZARE 12:06 Viceministrul de externe al Ucrainei, Andri Melnik, a descris posibilitatea ca China să-şi asume un rol de mediere în războiul din Ucraina ca "nefiind nerealist", relatează agențiile DPA și Agerpres.
Într-o discuţie duminică cu grupul media german Funke, el a spus: "Desigur, chinezii îşi urmăresc propriile interese. Dar eu cred că o soluţie justă şi paşnică şi sfârşitul ostilităţilor sunt mai mult în conformitate cu interesele Beijingului decât acest imens fără sfârşit cutremur pentru întreaga ordine mondială".
Recentul apel telefonic al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu liderul chinez Xi Jinping - primul de la începutul războiului acum 14 luni - "a fost un mare pas înainte în consolidarea relaţiilor noastre cu China şi încheierea agresiunii ruse", a spus Melnik.
Citește continuarea AICI
Zelenski a dezvăluit că are mereu un pistol la el și că ar fi luptat până la moarte dacă rușii i-ar fi atacat sediul de la Kiev
ACTUALIZARE 12:00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a dezvăluit într-un nou interviu că are mereu un pistol la el și că ar fi luptat până la moarte împreună cu cei din cercul său de apropiați dacă rușii ar fi luat cu asalt sediul său de la Kiev la începutul războiului, informează Reuters.
„Știu să trag. Vă puteți imagina un titlu de știre de genul 'Președintele Ucrainei a fost luat prizonier de ruși'? Este o rușine. Cred că ar fi fost o rușine”, a spus Zelenski pentru canalul ucrainean de televiziune 1+1.
În primele zile după declanșarea invaziei din 24 februarie 2022, oficialii ucraineni au spus că unități ale serviciilor de informații rusești au încercat să pătrundă în Kiev, dar au fost înfrânți și nu au reușit să ajungă în centrul orașului, pe strada Bankova, unde se află birourile prezidențiale.
Citește continuarea AICI
Ministerul britanic al Apărării: Comandanţii ruşi au început să pedepsească actele de indisciplină
ACTUALIZARE 10:26 Ministerul britanic al Apărării susţine că, cel mai probabil, comandanţii ruşi au început să "pedepsească actele de indisciplină" prin reţinerea soldaţilor în ceea ce ei numesc "Zindane" -adică gropi în pământ acoperite cu un grilaj metalic.
"Mai multe rapoarte recente de la personalul rus prezintă relatări similare cu privire la faptul că au fost plasaţi în Zindane pentru abateri, inclusiv pentru beţie şi încercarea de a-şi rezilia contractele", a declarat Ministerul Apărării de la Londra.
Britanicii mai spun că în primele luni ale războiului, mulţi comandanţi ruşi au aplicat o disciplină relativ uşoară, permiţându-le celor care refuzau să lupte să se întoarcă liniştiţi acasă, transmite News.ro
"Din toamna anului 2022, au existat multiple iniţiative din ce în ce mai draconice pentru a îmbunătăţi disciplina în cadrul forţelor de ordine, mai ales de când şeful Statului Major General, Valeri Gerasimov, a preluat comanda operaţiunii în ianuarie 2023", mai precizează Ministerul britanic al Apărării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 30 April 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) April 30, 2023
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/SIvHuzvKuo
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/n6EiQpwtpM
Medvedev cere ruperea relațiilor cu Polonia: „Polonezii care luptă în Ucraina trebuie exterminați ca niște șobolani împuțiți”
ACTUALIZARE 09:45 Dmitri Medvedev a cerut, sâmbătă, ruperea relațiilor diplomatice ale Poloniei cu Rusia, acuzând că la putere la Varșovia „sunt doar rusofobi”, iar Ucraina „este plină de mercenari polonezi care ar exterminați ca niște șobolani împuțiți”.
Unul dintre cele mai ridicole personaje din cercul lui Putin, Medvedev a lansat din nou caracteristicile sale afirmații ultrabelicoase. De această dată, afirmațiile fostului locțiitor al lui Putin vin ca reacție la decizia de sâmbătă a autorităților poloneze de a confisca clădirea liceului rus din Varșovia. Declarațiile lui au fost distribuite de agenția rusească Tass, conform News.ro.
„Nu văd niciun sens în menţinerea relaţiilor diplomatice cu Polonia. Acest stat nu trebuie să existe pentru noi atâta timp cât la putere nu sunt decât rusofobi, iar Ucraina este plină de mercenari polonezi, care ar trebui exterminaţi fără milă ca nişte şobolani împuţiţi”, a scris Medvedev în engleză şi în poloneză, conform sursei citate.
Citește continuarea AICI
Un artist francez a realizat la Kiev o pictură murală cu soldatul executat de ruși în pădure, devenit simbolul al rezistenței Ucrainei
ACTUALIZARE 08:50 O pictură murală a artistului stradal francez Christian Guemy, cunoscut sub pseudonimul C215, a apărut în centrul Kievului pe o clădire administrativă a Radei Supreme, a anunțat sâmbătă parlamentul ucrainean pe rețelele sociale.
Pictura murală îl înfățișează pe Alexandr Mațievschi, un prizonier de război care a strigat „Glorie Ucrainei” înainte de a fi executat de forțele ruse pe 30 decembrie 2022. Videoclipul execuției a apărut și a stârnit indignare în întreaga țară. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a acordat postum lui Mațievschi titlul de Erou al Ucrainei, mai târziu, în luna martie.
Citește continuarea AICI
Lovituri ucrainene asupra unui sat din Rusia
ACTUALIZARE 07:20 Cel puţin două persoane au fost ucise într-un atac cu rachete ucrainene asupra unui sat rusesc de lângă frontiera cu Ucraina, a anunţat duminică guvernatorul regional, notează AFP.
Mai multe rachete ucrainene au lovit satul Suzemka, situat la aproximativ zece kilometri de frontiera ruso-ucraineană, a declarat guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, citat de Agerpres.
"Din păcate, doi civili au fost ucişi din cauza loviturilor aplicate de naţionalişti ucraineni", a declarat el pe Telegram. "O clădire rezidenţială a fost complet distrusă, iar alte două case au fost parţial distruse", a adăugat guvernatorul.
Vineri, mai multe lovituri cu rachete de croazieră ruseşti, primele de amploare de la începutul lunii martie, au atins mai multe oraşe ucrainene şi au făcut 26 de morţi. Iar sâmbătă, un atac cu dronă a provocat un uriaş incendiu într-un depozit de petrol din Peninsula Crimeea anexată de Moscova, la o zi după ce Kievul a anunţat că pregătirile pentru o ofensivă de primăvară sunt aproape finalizate.
Ucraina cere UE 18 miliarde euro și începerea reconstrucției țării înainte să se termine războiul. Aceasta ar costa 411 miliarde dolari
ACTUALIZARE 07:10 Ministrul ucrainean de finanţe, Sergii Marcenko, le-a transmis sâmbătă omologilor săi din statele Uniunii Europene că Ucraina va avea nevoie anul viitor de cel puţin 18 miliarde de euro ca ajutor macrofinanciar, sumă echivalentă celei oferite Kievului anul acesta de blocul comunitar, şi a cerut în plus începerea reconstrucţiei Ucrainei înainte să se termine războiul cu Rusia, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
„Nu va fi uşor să ne reducem drastic cheltuielile, aceasta va depinde de campania militară, dar cred că (ajutorul financiar din partea UE - n.red) nu va putea fi mai puţin de suma de 18 miliarde pe care o vedem anul acesta”, a indicat ministrul ucrainean la sosirea la o reuniune a miniştrilor europeni de finanţe, desfăşurată la Stockholm, unde a fost invitat.
Miniştrii europeni au reiterat că statele lor vor continua să sprijine Ucraina şi au exprimat „angajamentul total” faţă de reconstrucţia acestei ţări, dar au considerat deocamdată prematur să fie avansată o cifră pentru ajutorul financiar care să fie oferit Kievului anul viitor, ajutor care anul acesta şi în 2022 a fost finanţat prin emitere de datorie comună în cadrul UE.
Citește continuarea AICI
Zelenski: Ucraina e pregătită de lansarea contraofensivei. Operațiunea va include eliberarea peninsulei Crimeea. Când va fi declanșată
ACTUALIZARE 07:05 Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a estimat, într-un interviu acordat presei scandinave, că armata ucraineană este pregătită să lanseze mult aşteptata contraofensivă pentru a încerca recuperarea teritoriilor ocupate de Rusia, deşi încă nu dispune de suficient armament occidental pentru a garanta succesul acestei operaţiuni, dar crede că ea totuşi va reuşi, mizând şi pe slăbirea armatei ruse după mai mult de un an de război, informează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
„Cred că va fi un succes. Ne putem elibera teritoriul. Contraofensiva este foarte importantă. Avem nevoie de o victorie. Cred în soldaţii noştri”, a rezumat Zelenski.
Fără a oferi o dată de începere a contraofensivei - unii comentatori cred că ar putea fi lansată aproximativ la jumătatea lunii mai -, preşedintele ucrainean a subliniat că operaţiunea va include eliberarea peninsulei Crimeea, obiectiv pe care el îl consideră realizabil având în vedere că, de când a început războiul în februarie anul trecut, „Rusia a fost slăbită mult” pe plan militar.
El a confirmat astfel opiniile unor analişti, care prevăd că armata ucraineană ar urma să lanseze contraofensiva în sud-est, dinspre provincia Zaporojie în direcţia Mării Azov, pentru a încerca străpungerea legăturii terestre a Rusiei cu Crimeea şi cu teritoriul ocupat în sudul Ucrainei.
Citește continuarea AICI
Cele mai importante informații din ziua precedentă:
- Seulul îşi are în vedere propriile opţiuni privind furnizarea de armament letal Ucrainei, declară preşedintele sud-coreean
- Șeful autorității ruse de ocupare în Crimeea susține că Sevastopolul a fost atacat cu drone
- Armata ucraineană: Rusia a pierdut peste 190.000 de militari
- Raidul masiv cu rachete de croazieră de vineri sugerează că Rusia și-a schimbat tactica în ceea ce privește utilizarea loviturilor cu rază lungă de acțiune
- Kievul protestează la Bruxelles şi Varşovia împotriva restricţiilor la importurile de grâu ucrainean
- Prigojin amenință că-și retrage mercenarii din Bahmut
- Ucrainenii, despre atacul de la Sevastopol: „Este pedeapsa lui Dumnezeu”
- Postul de televiziune rus de stat Russia-1 a transmis imagini cu efectele atacurilor cu rachetă ale forțelor Moscovei asupra orașului Uman, unde au murit 23 de oameni, dar a susținut că arată imagini cu bombardamentele ucrainenilor asupra Donbasului.
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News