Live

Live Text Zelenski s-a întâlnit cu generalii săi. Ucrainenii pregătesc contraofensiva și anunță „rezultate impresionante” în Herson

Data actualizării: Data publicării:
Ucrainenii pregătesc contraofensiva. Foto: president.gov.ua

Președintele Volodimir Zelenski a avut marți o nouă întâlnire cu generalii săi, în care aceștia au discutat despre starea frontului, dar și despre noile arme promise de Vest. Reuniunea a avut loc după atacul rușilor asupra unui muzeu din Kupiansk, în regiunea Harkov, în urma căruia un om a fost ucis și alte zece persoane au fost rănite. Însă și armata ucraineană a raportat "rezultate impresionante" în misiunile din Herson. Între timp, Rusia a început să folosească cele mai avansate tancuri „T-14 Armata” împotriva poziţiilor forţelor ucrainene, „dar aceste tancuri încă nu au participat la operaţiuni de asalt directe”, a anunţat marţi agenţia de presă rusă RIA, care citează o sursă apropiată acestui dosar. 

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Armata ucraineană anunță "rezultate impresionante" în Herson

ACTUALIZARE 20:50 Armata ucraineană a obținut "rezultate impresionante" în ultimele trei zile în timpul incursiunilor pe malul estic al râului Nipru, în regiunea Herson, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional Sud ucrainean, Natalia Humeniuk, potrivit CNN.

"În ultimele trei zile am avut rezultate impresionante în misiunile noastre. Am reușit să lovim și să distrugem echipamente de artilerie, tancuri, vehicule, vehicule blindate și sisteme de apărare antiaeriană ale inamicului", a declarat aceasta la un post local de televiziune.

Natalia Humeniuk a spus că misiuni similare sunt așteptate și în viitorul apropit. Aceasta a adăugat că rușii au început să evacueze populația civilă de pe malurile Niprului, un lucru care ușurează misiunile ucrainenilor.

"Ei au început să evacueze populația civilă din zonă, pentru că încearcă să își mute unitățile pe poziții noi. Prin urmare, este mai sigur pentru noi să ne desfășurăm misiunile, pentru că ei nu se mai ascund în spatele localnicilor", a spus Natalia Humeniuk.

Potrivit vicepreședintelui consiliului regional din Herson, aproximativ 30 la sută din populația care locuia în regiune, înainte de război, a mai rămas în teritoriile ocupate de ruși.

Acesta a declarat, pentru CNN, că trupele invadatoare au început să le spună localnicilor să evacueze zona de aproximativ două săptămâni.

Zelenski s-a întâlnit cu generalii săi. Ucraina întețește atacurile asupra rușilor

ACTUALIZARE 16:20 Volodimir Zelenski a avut o nouă întâlnire cu generalii săi, în urmă cu puțin timp. Au discutat despre starea frontului dar și despre noile arme promise de Vest. Ucrainenii pregătesc terenul pentru iminenta lor contra-ofensivă prin atacuri pe front, dar și prin bombardamente psihologice. Au fost azi lovite poziții rusești de pe linia frontului din Herson și Zaporojie, în timp ce bloggerii pro-ucraineni au început să distribuie imagini cu unitățile ucrainene echipe cu arme occidentale, gata de atac.

Blogerii pro-Ucraina le arată rușilor furtuna care se formează în spatele liniei frontului și care urmează să îi lovească în curând. Au început să apară imagini cu soldați ucraineni înarmați cu arme moderne și dotați cu echipamente occidentale, care par că se îndreaptă spre front. Imaginile au un singur scop - să bage frica în oasele soldaților ruși care sunt pe front. Vedem tancurile britanice Challenger Doi, blindatele americane Bradley, dar și tancuri M-55S, donate de Slovenia anul trecut.

După noroiul de pe jos, imaginile par recente. Nu putem știi cât de departe sunt ele de linia frontului sau în ce zonă sunt gata de atac, dar nu prea contează. Incentitudinea și iminența țin rușii pe jar, iar asta îi obosește. Aceste imagini sunt văzute și de oamenii lui Putin, putem fi siguri de asta.

Ucrainenii atacă și fizic - au fost bombardamente pe malul estic al Niprului, adică în zonele ocupate de ruși. Artileria ucraineană a tras din jurul Hersonului în aproape 10 puncte unde sunt adunați militari moscoviți. Herson este una dintre potențialele direcții de atac, deși trecerea Niprului ar fi dificilă. 

Un alt bombardament a fost la Tokmak, în regiunea Zaporojie, la mică distanță în spatele frontului. Este un important centru logistic, lovit cu putere de ucraineni. Zaporojie este altă direcție posibilă de atac. Aici este mai ușor pentru atacatori, deoarece este teren deschis. Statele Unite estimează că ucrainenii ar putea ataca în mai multe direcții, la începutul lunii mai. Furtuna care se pregătește în Ucraina se simte și la Moscova.

Patriarhul Kirill spune că rușii care nu își servesc țara sunt „dușmani interni”: „Dragostea de patrie e cea mai mare virtute”

ACTUALIZARE 15:30 Capul puternicei Biserici Ortodoxe din Rusia, Kirill, i-a calificat marţi pe ruşii care nu-şi servesc ţara drept „duşmani interni”, şi a declarat că patriotismul este „cea mai mare virtute”, potrivit agenţiei de presă oficiale ruse RIA Novosti, citată de Reuters.

Patriarhul Kirill, un aliat apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, este un susţinător ferm al războiului declanşat de Kremlin în Ucraina, în cursul căruia zeci de mii de persoane au fost ucise, iar alte milioane şi-au părăsit locuinţele, căutând refugiu în străinătate sau în zonele mai sigure din interiorul ţării.

„Astăzi, rugăciunea noastră se îndreaptă către patria noastră, pentru ca Domnul să o protejeze de duşmani interni şi externi, de toţi cei care nu-şi asociază viaţa cu Rusia, care sunt gata să facă bani în Rusia, dar care nu au fost niciodată dispuşi să-şi servească patria”, a declarat Kirill într-o predică, potrivit RIA, scrie Agerpres.

Citește continuarea AICI

VIDEO Ce soluție au găsit rușii pentru a deveni „invizibili” pe linia frontului

ACTUALIZARE 15:00 Soldații ruși au început să folosească „pături izotermice” în încercarea de a nu fi detectați de forțele ucrainene. Pelerinele cu căptușeală metalică sunt folosite în principal de unitățile de lunetiști și sabotaj pentru a nu fi detectați de camerele cu termoviziune și de dronele de recunoaștere, scrie The Telegraph.

Imagini postate pe rețelele sociale par să arate eficiența acestor folii metalice. Înregistrarea video aeriană arată semnătura termică a unui soldat rus care se ascunde sub o pătură, unde devine nedetectabil de camerele de deasupra.

Citește continuarea AICI

Cum trimite Iranul armament în Rusia fără ca americanii să poată interveni (WSJ)

ACTUALIZARE 13:00 Iranul trimite muniţie în Rusia prin Marea Caspică pentru a ajuta Moscova în războiul cu Ucraina, relatează The Wall Street Journal (WSJ), care a citat oficiali din Orientul Mijlociu familiarizaţi cu chestiunea, transmite marţi EFE.

Potrivit ziarului american, navele ruse transportă cantităţi mari de obuze de artilerie iraniană şi alte muniţii prin Marea Caspică pentru a-şi aproviziona trupele care luptă în Ucraina. Aceasta reprezintă „o provocare în creştere pentru Statele Unite şi aliaţii săi, care caută o modalitate de a întrerupe această cooperare între Moscova şi Teheran”, subliniază WSJ.

În ultimele şase luni, navele de marfă au transportat peste 300.000 de obuze de artilerie şi un milion de cartuşe de muniţie din Iran în Rusia, potrivit documentelor şi surselor consultate de ziar, care dă asigurări că Statele Unite sunt la curent cu aceste informaţii.

Citește continuarea AICI

TASS: Rusia s-ar putea retrage din tratatul privind rachetele nucleare cu rază intermediară de acţiune

ACTUALIZARE 12:40 Rusia s-ar putea retrage din moratoriul privind desfăşurarea de rachete nucleare cu rază intermediară sau mai scurtă, transmite marţi agenţia de presă TASS, preluată de Reuters.

TASS îl citează ca sursă a declaraţiei pe Vladimir Ermakov, oficial din Ministerul de Externe de la Moscova, responsabil cu neproliferarea nucleară. Acesta a afirmat că Rusia va evalua raza de acţiune a unor rachete americane care - după aprecierea sa - pot atinge regiunea Asia-Pacific, scrie Agerpres.

„Dar chiar şi acum putem afirma cu încredere că programele destabilizatoare ale forţelor armate ale SUA şi ale aliaţilor lor fac moratoriul nostru din ce în ce mai fragil, atât în regiunea Asia-Pacific, cât şi în Europa”, a spus el.

Medvedev propune „împărțirea liniștită” a Ucrainei pentru a evita un război nuclear. Ce spune despre România

ACTUALIZARE 12:20 Un nou război mondial este probabil, însă el nu este inevitabil, a declarat marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, care a subliniat că o „împărţire liniştită” a Ucrainei este „mai bună” decât un război mondial şi a invocat în context „aspiraţii” în acest sens ale Poloniei, Ungariei şi României, informează TASS, potrivit Agerpres.

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev. Foto: Profimedia Images

„Lumea este bolnavă şi, foarte probabil, se află în pragul unui nou război mondial. Este el inevitabil? Nu, nu este”, a spus Medvedev, susţinând un discurs în faţa participanţilor maratonului „Ştiinţa”. Potrivit lui Medvedev, Rusia a fost „trasă în război, prin ciocnirea a două părţi ale unui singur popor”.

Citește continuarea AICI

Preşedintele ceh Petr Pavel spune că Beijingul nu vrea pace în Ucraina. „China trage învăţăminte din acest conflict în fiecare zi”

ACTUALIZARE 11:50 China nu poate fi de încredere ca mediatoare a păcii între Rusia şi Ucraina, pentru că are de câştigat de pe urma prelungirii războiului, susține preşedintele ceh Petr Pavel.

Comentariile şefului statului ceh, făcute întrun interviu pentru Politico, intervin într-o perioadă când Beijingul încearcă să se poziţioneze ca pacificator în Ucraina. China a prezentat recent un document vag pe care ea îl consideră o foaie de parcurs pentru încheierea conflictului.

Deşi majoritatea ţărilor occidentale sunt sceptice, alte state, ca Franţa, insistă că Beijingul ar putea juca un rol în tratativele de pace. Petr Pavel, un fost general care a condus Comitetul Militar al NATO în perioada 2015-2018, a fost neechivoc. Când vine vorba despre Ucraina, a spus el, China vrea doar ceea ce este cel mai bine pentru ea - şi acest lucru, pentru moment, înseamnă mai mult război.

Citește continuarea AICI

Rusia expulzează un diplomat moldovean, după ce un angajat al ambasadei ruse la Chişinău a fost declarat persona non-grata

ACTUALIZARE 11:40 Ministerul rus de Externe a anunţat expulzarea unui diplomat din Republica Moldova, ca represalii pentru decizia de săptămâna trecută a Chişinăului de a expulza un diplomat rus. Ambasadorul moldovean la Moscova fusese convocat marți dimineață de MAE rus.

Ministerul de Externe de la Moscova a precizat că l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova, Lilian Darii, pentru a-l informa în legătură cu decizia de expulzare, precum şi pentru a protesta împotriva a ceea ce diplomaţia rusă a numit „măsuri neprieteneşti împotriva Rusiei” şi „declaraţii antiruse regulate” din partea Chişinăului, potrivit unui comunicat citat de Reuters, preluată de Agerpres.

Citește continuarea AICI

Un mort și zece răniți, în urma bombardamentelor rusești în Kupiansk

ACTUALIZARE 10:25 Președintele Volodimir Zelenski a anunțat marți că o persoană a fost ucisă și alte zece au fost rănite într-o lovitură asupra unui muzeu din Kupiansk, în regiunea Harkov, relatează The Guardian.

„Kupiansk, centrul orașului, muzeu de istorie locală. Țara teroristă face totul pentru a ne distruge complet. Istoria noastră, cultura noastră, oamenii noștri. Uciderea ucrainenilor cu metode absolut barbare. Nu avem dreptul să uităm de asta nici măcar o secundă. Trebuie și vom răspunde”, a transmis Zelenski.

„Mai întâi, a fost vizita primului minstru al Estoniei, Kaja Kallas. Negocieri şi semnarea Declaraţiei Comune. Îi sunt recunoscător doamnei prim ministru şi întregului popor estonian pentru sprijinul clar şi de neclintit în mişcarea noastră spre Uniunea Europeană şi NATO – punctele relevante despre Alianţă sunt incluse în declaraţie”, a arătat el.

„Jîtomîr nu a fost ales întâmplător pentru discuţiile noastre. În regiunea Jîtomîr a fost implementat un proiect de reconstrucţie, care pune Estonia pe primul loc – primul loc în ceea ce priveşte rapididatea cu care ceea ce a fost stabilit este implementat. În oraşul Ovruch, regiunea Jîtomîr, reconstrucţia unei grădiniţie urmează să fie finalizată până la 1 iunie – cu ajutorul Estoniei. Proiectul va fi extins. Sunt şi alte proiecte de reconstrucţie şi sunt sigur că le vom implementa pe toate”, a subliniat Zelenski.

El a adăugat că a avut şi o şedinţă de coordonare cu responsabilii din regiunea Jîtomîr, în care au fost discutate aspecte legate de securitate, situaţia economică şi socială. „Am luat decizii, în special, pentru a reface sectorul energetic după atacurile ruseşti. Deja pregătim sectorul energetic pentru iarna viitoare”, a precizat Zelenski.

Rusia a început să folosească tancul T-4 Armata pe frontul din Ucraina

ACTUALIZARE 09:35 Rusia a început să folosească noile tancuri T-14 Armata împotriva poziţiilor forţelor ucrainene, „dar aceste tancuri încă nu au participat la operaţiuni de asalt directe”, a anunţat marţi agenţia de presă rusă RIA, care citează o sursă apropiată acestui dosar.

Tancurile T-14 Armata sunt dotate cu protecţie suplimentară pe părţile laterale şi au o turelă fără prezenţă umană. Echipajul controlează armamentul tancului „aflându-se într-o capsulă blindată izolată localizată în partea din faţă a carcasei tancului”, scrie Agerpres.

Aceste tancuri pot atinge o viteză maximă de 80 de kilometri pe oră pe şosea. În luna ianuarie, serviciile de informaţii britanice au relatat că forţele ruse din Ucraina ezitau să accepte primul lot de tancuri din cauza „stării proaste” a acestora.

În 2015, Kremlinul a ordonat producerea a 2.300 de tancuri până în 2020, dar războiul din Ucraina a dus la o amânare a acestui termen până în 2025. Agenţia de presă Interfax a relatat în decembrie 2021 că grupul industrial de stat Rostec a început producţia a 40 de tancuri, prima livrare fiind prevăzută după 2023.

Riscurile unei confruntări nucleare între Rusia și Statele Unite sunt în creștere, avertizează un înalt diplomat rus

ACTUALIZARE 08:20 Riscurile unei confruntări nucleare între Rusia şi Statele Unite sunt în creştere constantă, informează marţi agenţia de presă TASS, care citează un înalt diplomat rus, relatează Reuters.

Vladimir Yermakov, directorul Departamentului pentru neproliferarea nucleară din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova, a declarat că Washingtonul intensifică aceste riscuri prin comportamentul său faţă de Moscova, scrie Agerpres.

De la începutul invaziei în Ucraina, Moscova a emis în mod regulat acuzaţii la adresa SUA şi a ceea ce ea numeşte „Occidentul colectiv” pentru creşterea riscurilor unui război nuclear, retorică menită să descurajeze aliaţii Kievului.

„Dacă Statele Unite continuă să urmeze cursul actual de confruntare cu Rusia, cu mizele crescând constant pe punctul de a aluneca într-un conflict armat direct, atunci soarta START (tratatul privind armele nucleare) poate fi o concluzie de la sine înţeleasă”, a spus Yermakov.

Citește continuarea AICI

Cum se pregătesc de luptă cele mai vulnerabile state NATO de teamă că Putin le va invada după ce termină cu Ucraina

ACTUALIZARE 08:10 Invazia armatei ruse care a devastat Ucraina a trimis unde de șoc puternice în țările baltice, care se tem că ar putea fi următoarele ținte de pe lista statelor pe care Putin vrea să le atace, scrie Insider. Statele membre NATO de la granița cu Rusia fac acum tot ce pot ca să fie cât mai bine pregătite pentru o eventuală „vizită” neanunțată a soldaților ruși pe teritoriul lor.

Estonia, Letonia și Lituania și-au mărit bugetul pentru apărare, iar trupele NATO s-au înmulțit în regiune ca urmare a războiului din Ucraina. Cu toate acestea, premierii și alți oficiali ai guvernelor celor trei țări au declarat că au în continuare nevoie de garanții de securitate și de mărirea capacității lor de luptă.

Citește continuarea AICI

Peskov neagă că Vladimir Putin ar avea o sosie şi susține că acesta nu se află într-un buncăr

ACTUALIZARE 07:50 Kremlinul neagă speculaţiile potrivit cărora preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar avea o sosie care îl reprezintă în cadrul unor apariţii publice, informează marţi dpa, potrivit Agerpres. 

„Probabil aţi auzit că se presupune că Putin ar avea mai multe dubluri, care lucrează în locul său în timp ce el stă într-un buncăr. Aceasta este o altă minciună”, le-a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, unor tineri la un eveniment educaţional care a avut loc luni, la Moscova. „Vedeţi ce fel de preşedinte avem. A fost şi este mega activ. Noi, cei care lucrăm cu el, cu greu putem ţine pasul cu el”, a adăugat Peskov.

Citește continuarea AICI

Cele mai importante informații din ziua precedentă: 

  • Reportaj: Sat izolat, pentru că ruşii atacă toate maşinile care intră şi ies din localitate 
  • Rușii, forțați să se regrupeze în zona Liman, unde au suferit pierderi grele
  • Rusia produce și acumulează rachete în așteptarea contraofensivei ucrainene (Budanov)
  • Cum au planificat ucrainenii să bombardeze Moscova. Atacul a fost oprit de americani care s-au temut că Putin va folosi arma nucleară
  • Kuleba: Trimiterea de avioane F-16 în Ucraina, cea mai bună investiție în securitatea Europei
  • Care sunt țintele probabile ale contraofensivei ucrainene?
  • VIDEO O dronă kamikaze cu 17 kilograme de explozibil a căzut în apropiere de Moscova, spune presa rusă
  • Peste jumătate din populația Ungariei crede că există „un pericol real” ca războiul din Ucraina să pornească Al Treilea Război Mondial
  • Prigojin anunță că mercenarii Wagner nu vor mai lua prizonieri în Ucraina
  • Imagini spectaculoase. Un singur tanc ucrainean provoacă daune majore într-o operațiune-fulger împotriva pozițiilor Wagner la Bahmut
  • Ministrul finlandez de Externe: Livrările de muniții către Ucraina trebuie accelerate
  • Rușii s-au împușcat între ei, după un scandal între mercenarii Wagner și soldații armatei ruse, în Lugansk
  • ISW: Forţele ucrainene câștigă teren în Herson, iar rușii se pregătesc din nou să atace oraşul Vuhledar din Donețk
  • Ministerul britanic al Apărării: Rusia folosește pașapoartele ca instrument în „rusificarea” părților din Ucraina ocupată

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Armata israeliană începe recrutarea evreilor ultraortodocși pentru serviciul militar

Un adolescent din Rusia a fost arestat pentru sabotaj în favoarea Ucrainei

Trump promite „o armată puternică” și sfârșitul războaielor: „Trebuie să regăsim o ţară mare”

„Aţi dat spargeri, doamnelor”. Rușii trimiși de Putin în Kursk și localnicii rămași în zonă au jefuit casele abandonate din regiune

Partenerii noștri