Live

Roşia Montană Gold Corporation nu va mai face lucrări de întreţinere la o galerie. Risc de accident ecologic, avertizează specialiștii

Data publicării:
Exploatare minieră la Roșia Montana. Foto: Profimedia Images

Compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a notificat Primăria comunei Roşia Montană că nu va mai face lucrări de întreţinere curentă la una dintre galerii, care a fusese decolmatată pentru a fi deschisă publicului. Acumularea apelor în galerie ar putea duce la accidente ecologice, avertizează specialiștii, potrivit publicației Ziarul Unirea.

Galeria Cătălina-Monulești din Roșia Montană, lungă de câțiva kilometri, are o vechime de aproape 2.000 de ani pe unele porțiuni, de pe vremea stăpânirii romane în Dacia.

Galeria a fost decolmatată de compania minieră RMGC pentru a fi deschisă publicului în situația în care era demarată investiția privată, iar galeriile romane administrate de societatea de stat RoșiaMin ar fi fost afectate în urma exploatării.

Notificarea RMGC a venit în contextul în care, în iunie 2024, Agenția Națională pentru Resurse Minerale a anunțat că nu mai prelungește licența de exploatare pentru compania minieră.

Cea mai importantă activitate de întreținere se referă la evacuarea apelor de mină din galerie. Lipsa activității de pompare ar putea duce la prăbușirea unor porțiuni din galerie, spun specialiștii.

Ședință la guvern

Pe 3 octombrie va avea loc o întâlnire de lucru la Secretariatul General al Guvernului, unde se vor fi discuta soluții în ceea ce privește continuarea execuției lucrărilor de pompare a apei, mai scrie Ziarul Unirea.

„Am primit o comunicare din partea Secretariatului General al Guvernului prin care mi s-a transmis că va avea loc o întâlnire de lucru privind luarea măsurilor ce se impun în contextul expirării de drept a licenței companiei Gabriel Resources. Se vor căuta soluții pentru tot perimetrul rețelei de galerii, nu doar pentru zona galeriei Cătălina-Monulești”, a declarat Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană, pentru Ziarul Unirea.

„Din ce am văzut în invitație, este vorba despre constituirea unei comisii de lucru care să analizeze situația. Știu ce înseamnă să lași un obiectiv minier fără a-i asigura toate măsurile de protecție a mediului. Acolo se poate întâmpla un accident ecologic, dacă apa de mină nu este tratată”, a declarat inginerul Clement Negruț, consilier al președintelui Consiliului Județean Alba și specialist în domeniul minier.

140 km de galerii

El susține că Legea minelor prevede clar că o companie nu se poate retrage dintr-un proiect minier fără a asigura respectarea tuturor condițiilor de protecție a mediului.

„Legea minelor stipulează foarte clar că cei care au avut licență trebuie să asigure pentru o perioadă de timp continuitate în ceea ce înseamnă protejarea mediului înconjurător, adică stații de pompe, stații de epurare, protejarea depozitelor de steril șamd”, a adăugat Negruț.

Reţeaua minieră Cătălina-Monuleşti este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, a 12 tăbliţe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului „Alburnus Maior” (Roşia Montană). Acestea reprezintă primele acte juridice de la noi din țară, echivalentul roman al unor contracte de muncă.

În contextul planurilor de dezvoltare a minei propuse RMGC, la Roșia Montană au fost cercetați șapte kilometri de galerii romane (însumând fragmente discontinue), dintr-un total de peste 140 de kilometri de galerii datând din toate epocile istorice.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Soția l-a prins ”în flagrant” cu altă femeie: ”Ce face noua ta iubită?”. A dat un răspuns bizar și a luat o decizie negândită

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Lasconi, despre momentul în care Nicușor Dan a „bătut palma” cu Nicolae Ciucă: Nu mă deranjează. Și eu dau „cuba” cu copiii, cu oamenii

Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde

Ciolacu nu vrea alianță de guvernare cu AUR după alegeri: Un partid populist, cu comportament de agent imobiliar

Simion neagă că Becali și-a cumpărat locul pe listele AUR: L-am luat pentru că ne aduce voturi, vreau să câștig niște alegeri

Partenerii noștri