Live

Românii caută locuri de muncă, dar oferta este limitată. Doar 12.500 de posturi sunt disponibile pentru cei 470.000 de șomeri

Data actualizării: Data publicării:
Tendinte pe piata muncii. Cum și cînd se vor relua angajările. FOTO: Getty Images

După un an de pandemie, românii își caută locuri de muncă, dar oferta este relativ limitată. Potrivit Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, la sfârșitul lunii martie erau peste 12.000 de locuri de muncă disponibile în țară și alte 1000 disponibile în Europa pentru lucrători din România. Oferta este restrânsă ținând cont că la începutul anului erau peste 470.000 de șomeri.  

La finalul primului trimestru al acestui an, datele oficiale arată că peste 12.500 de locuri de muncă sunt disponibile. Dintre acestea doar 1.067 sunt pentru persoane cu studii superioare. Cei mai căutați sunt medicii, inginerii, programatorii, dar și consilierii în administrație publică.

Pentru cei cu studii liceale sau postliceale există peste 3.700 de oferte de job. Majoritatea posturilor sunt pentru lucrători comerciali, vânzători, dar și pentru asistenți medicali, în contextul pandemiei.

Sunt căutați, de asemenea, peste 4.200 de lucrători cu studii profesionale, în special în domeniul confecțiilor, dar și în construcții.

Cele mai multe locuri de muncă disponibile sunt însă pentru lucrătorii necalificați, respectiv peste 6.000 de oferte de angajare.

Cei care ar prefera un job în afara țării, trebuie să știe că oferta este și mai limitată, cel puțin prin intermediul reţelei EURES România. Astfel din cele peste 1000 de posturi disponibile, 900 sunt în Spania, pentru lucrători în agricultură.

Locurile de muncă disponibile sunt însă prea puține pentru cei peste 470.000 de șomeri înregistrați la începutul acestui an.

În primele trei luni ale acestui an au fost aproape 2 milioane de aplicări pentru un job nou. Este o creștere a acestora cu aproximativ 24% față de anul trecut, potrivit celor de la Best Jobs.

Ca tabloul să fie complet trebuie menționat și că anul acesta au fost radiate peste 9.500 de firme, datele statistice indică însă că situația era similară și în primul trimestru al anului trecut, când pandemia încă nu își făcuse resimțite efectele în România.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time. De ce le ocolesc firmele. Explicațiile specialiștilor

Criză de muncitori în construcții. Șantierul unde lucrează oameni din 4 județe, ca să ridice 100 de blocuri cu bani de la UE

Teama de concediere, marea frică a angajaților români. Studiu: Șeful, principalul stres la serviciu

Control ITM la Arena Națională: peste 600 de angajați munceau ilegal. Amenda primită

Partenerii noștri