Live

România se împrumută din SUA cu 920 de milioane de dolari pentru înarmare. Ciolacu: „Să ajungem la peste 2 miliarde de dolari”

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu (s), președintele Senatului Nicolae Ciucă (c) și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr admiră un avion F-35. Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, 25 septembrie, la ceremonia de semnare a Acordului privind împrumutul din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite ale Americii, că accesul României la o finanţare semnificativă de 920 de milioane de dolari din partea SUA reprezintă un argument puternic al încrederii şi statutului de care ţara noastră se bucură în relaţia cu aliatul nostru strategic, informează news.ro.

„Vom dezvolta noi capacităţi de producţie în România, vom crea locuri de muncă pentru români şi vom redeveni relevanţi în ceea ce priveşte producţia de echipamente militare la nivel regional. În acelaşi timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA şi aliaţii noştri din NATO pentru consolidarea apărării colective şi descurajarea ameninţărilor la adresa României şi ţărilor aflate pe flancul estic al Alianţei”, a subliniat premierul Ciolacu.

„Îmi face o deosebită plăcere să fim astăzi împreună la unul dintre momentele majore ale evoluţiei parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii. Şi spun acest lucru fiind convins că accesul României la o finanţare semnificativă de 920 de milioane de dolari din partea SUA reprezintă un argument puternic al încrederii şi statutului de care ţara noastră se bucură în relaţia cu aliatul nostru strategic”, a spus premierul în cadrul ceremoniei.

Şeful Executivului a precizat că în viziunea Guvernului pe care îl conduce, acest acord este doar prima etapă din viitoarele proiecte pe care le vor dezvolta împreună.

”Vom propune şi alte proiecte strategice pentru industria de apărare a României, pe care ministerele de linie le au în fază avansată de studiu, astfel încât să ajungem la o finanţare de peste 2 miliarde dolari prin intermediul aceluiaşi mecanism financiar”, a completat premierul.

Ciolacu a mai spus că „România se alătură astăzi unui club foarte restrâns de state partenere cheie ale SUA, care au beneficiat până acum de acest program dezvoltat prin Fondul pentru Finanţare al Statelor Unite ale Americii”.

„Mă bucur că vom folosi aceşti bani atât pentru a consolida capacitatea de apărare a României, prin dotarea cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru a dezvolta industria locală de apărare”, a completat şeful Executivului, arătând că sunt două direcţii absolut esenţiale pe care România trebuie să se concentreze în perioada următoare.

Ce înseamnă Mecanismul de Finanțare Militară Externă

Mecanismul de finanțare FMF oferit de Guvernul SUA constituite „o modalitate eficientă și avantajoasă de diversificare a surselor de finanțare ale statului român, din perspectiva maturității și a costurilor asociate acestei finanțări față de alte surse de finanțare utilizate de Guvernul României, concomitent cu dezvoltarea unor capabilități militare strategice”, conform unui comunicat MApN.

Recent, Guvernul României a adoptat Ordonanța de urgență nr. 101/2024 pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică, prin care a fost adaptat cadrul legal privind datoria publică în sensul includerii posibilității utilizării unor mecanisme de finanțare specifice puse la dispoziția Guvernului României de alte guverne și/sau alte entități guvernamentale ale altor țări, ca instrumente de natura datoriei publice guvernamentale. Acest cadru legal permite accesarea de fonduri, în condiții avantajoase, inclusiv prin mecanismul de Finanțare Militară Externă (Foreign Military Financing - FMF), oferit guvernelor din statele aliate de Guvernul SUA, pentru finanțarea unor contracte de achiziții în scop militar încheiate cu departamente/agenții coordonate de către Ministerul Apărării din SUA.

De prevederile acordului semnat astăzi vor beneficia Ministerul Apărării naționale, în limita sumei de 700 milioane dolari SUA, și Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în numele și pentru ROMARM, în limita sumei de 220 milioane dolari SUA. Acordul prevede dobânzi mai mici decât cele la care se împrumută statul român de obicei, arată MapN.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cine e omul ăsta? Dați-mi soțul înapoi”. David și Victoria Beckham au reacționat, după ce a fost anunțată ”ruptura anului 2024”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Întâlnirea între Zelenski și Trump în SUA cel mai probabil nu va avea loc (Politico)

Ciucă despre o rupere a coaliţiei după alegeri: La cum arată lucrurile acum, mai mult ca sigur

Un bărbat a fost executat în SUA chiar dacă nici procurorii, nici jurații care l-au condamnat nu-l mai credeau vinovat

Ministerul Agriculturii primește 900 de milioane de lei. Banii vor ajunge la agricultorii afectați de secetă și războiul din Ucraina

Partenerii noștri