România, omisă de pe lista de „mulțumiri” pe care Ucraina le-a transmis țărilor NATO pentru ajutorul oferit în războiul cu Rusia
România nu figurează pe lista țărilor cărora Ucraina „le-a mulțumit” pentru ajutorul oferit în războiul cu Rusia, în cadrul unei campanii inițiate pe contul de Twitter al ministerului ucrainean al Apărării, cu prilejul zilei naționale a Ucrainei (care a fost pe 24 august). De la debutul invaziei militare ruse în Ucraina, autoritățile de la București au evitat constant să ofere public date precise referitoare la eventualul ajutor militar pe care țara noastră îl acordă Kievului.
„Cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, am inițiat un maraton de mulțumiri pentru prietenii și partenerii care au ajutat țara noastră”, se arată într-un comunicat postat pe contul de Twitter/X al ministerului ucrainean al Apărării. „Poporul ucrainean va fi mereu recunoscător pentru acest sprijin”.
#UkraineSaysThankYou
— Defense of Ukraine (@DefenceU) August 24, 2023
On the occasion of Ukraine's Independence Day, we initiated a marathon of gratitude for the friends and partners who came to the aid of our country. The people of Ukraine will always be grateful for this outpouring of support. pic.twitter.com/tGp3cXN3o4
Ucraina a mulțumit astfel, cu această ocazie, următoarelor state NATO pentru ajutorul militar și umanitar oferit în războiul cu Rusia: Marea Britanie, SUA, Canada, Estonia, Spania, Franța, Olanda, Luxemburg, Italia, Danemarca, Norvegia, Germania, Cehia, Slovacia, Polonia, Lituania, Letonia, Finlanda. De asemenea, au fost aduse mulțumiri și unor state care nu sunt membre ale Alianței, precum Australia, Japonia și Suedia.
În total, dintre cele 31 de state membre NATO, ucrainenii nu au transmis „mulțumiri” în cazul a 11 state: Albania, Belgia, Croația, Grecia, Ungaria, Islanda, Muntenegru, Macedonia de Nord, Portugalia, România, Slovenia și Turcia.
Chiar dacă Bulgaria nu figurează nici ea pe lista „mulțumirilor” armatei ucrainene, în schimb, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a mulțumit personal Bulgariei, într-o postare separată.
It was my pleasure to host my Bulgarian colleague Todor Tagarev @BulgariaMod in the south of Ukraine.
— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov) August 22, 2023
I am grateful to the 🇧🇬 Government for joining the G7 Declaration on the support of Ukraine, and for our productive cooperation in the Ramstein format. Bulgarian participation in… pic.twitter.com/kvwJ1yR2aa
De asemenea, pe contul de Twitter al ministerului ucrainean de Externe, se menționează mesajele de felicitare adresate de Ziua Ucrainei din partea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, dar și a liderilor Belgiei, Austriei, Macedoniei de Nord, Irlandei, Slovaciei, Greciei și Georgiei.
În prezent, politica României este „de a nu se referi” la sprijinul militar pentru Ucraina.
Conform PentagonLeaks - scandalul legat de scurgerea de documente secrete ale armatei americane - România are un rol la fel de important ca Polonia în ajutorarea Ucrainei. Potrivit acestora, România participă la antrenarea strategică sau de luptă a soldaților ucraineni, la recuperarea soldaților ucraineni, la transferul echipamentelor din Occident către Ucraina, la monitorizarea informațiilor de pe front. România este de asemenea donator de arme și echipament militar, mai spun documentele.
„De ce nu vorbim despre sprijin militar? Sunt rațiuni care țin de securitatea României. Noi suntem, practic, stat vecin cu Ucraina și avem cea mai lungă frontieră cu Ucraina. Prin urmare, e nevoie să avem în primul rând în vedere securitatea României și a cetățenilor săi și în al doilea rând trebuie să avem în vedere și faptul că trebuie să ajutoră cât mai eficient Ucraina”, declara, în luna aprilie a acestui an, ministrul român de Externe.
Anul trecut, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a acuzat România că trimite ajutor militar Ucrainei, făcând referire la un „al cincilea pachet” aprobat recent pentru forțele ucrainene. A fost atunci pentru prima dată când (ajutorul militar - n.r.) a ieșit la iveală atât de explicit și de public, deși înregistrări video cu folosirea unor proiectile fabricate în România de către forțele armate ucrainene mai apăruseră înainte pe rețelele sociale.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News