Live

România, cea mai mare rată a inflaţiei din Europa. Scumpirile vor continua

Data actualizării: Data publicării:
FOTO; Shutterstock

România e campioana Europei la scumpiri. Pentru a patra lună la rând. Potrivit Eurostat, ţara noastră a înregistrat în aprilie cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană. Preţurile au crescut cu 4,4%, faţă de 1,9% media europeană. Iar scumpirile vor continua, conform estimărilor Băncii Naţionale. Preşedintele PSD nu este deloc impresionat de aceste cifre. Liviu Dragnea spune că realitatea arată că economia a crescut şi că românii o duc mai bine.

Banca Naţională a României a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Este cea mai pesimistă prognoză prezentată în spaţiul public.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Inflaţia pe segmentul legumelor în România este printre cele mai mari alături de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria. Observaţi o majorare a preţurilor la carburanţi.

Prognoza noastră nu este aici extrem de favorabilă, sunt doi ani electorali. Costurile unitare cu forţa de muncă împing preţurile în sus”.

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: „Noi nu putem micşora preţurile, nu există măsura administrativă, am lucrat la ROBOR. Nu comentez că eu nu sunt comentatorul BNR. Ştiu că Banca Naţională are nişte comentatori foarte buni şi foarte isteţi.”

Ionuţ Dumitru, preşedinte Consiliului Fiscal: „Inflaţia a surprins în primele luni ale anului. A fost o inflaţie mai mare decât se estima iniţial”.

Previziunile negative vin la câteva zile după ce INS a anunţat că, în primele trei luni, surprinzător, am avut o creştere economică de 5 procente.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Am ajuns aici pentru că politica ne-a împins în direcţia asta, o politică păguboasă, o politică prin care s-a creat aşa o iluzie a bunăstării, o iluzie a prosperităţii, s-au împărţit salarii, pensii speciale fără să se spună de fapt că aceste salarii şi pensii nu au nicio valoare”.

Ultimele cifre ale Institutului Naţional de Statistică arată că preţurile s-au majorat, în medie, în luna aprilie, cu 4,11%. Alimentele sunt în topul scumpirilor. Cel mai mult a crescut preţul cartofilor, pentru care, luna trecută, am plătit mai mult cu 32%, faţă de decembrie 2018.

De asemenea, citricele s-au scumpit şi ele cu peste 13 procente, iar fructele proaspete cu aproape 5 la sută.

În cazul produselor nealimentare, combustibilii sunt în top - avem o majorare de peste 5 la sută doar în acest an. Apoi urmează ţigările, cu un avans de 4,6%, şi energia termică, cu 3,3 procente.

Cu o economie, în care investiţiile lipsesc cu desăvârşire, inflaţia urcă spre noi vârfuri şi urma de bunăstare adusă de veniturile crescute se vede tot mai puţin.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Avem o creştere economică bazată în mare măsură pe consum. Mesajul nostru rămâne acelaşi: mai mult la investiţii, ceva mai puţin la consum, mai ales către investiţii publice”.

Inflația ar urma să revină în ținta BNR abia din 2020. Pentru sfârşitul anului viitor, oficialii Băncii Naţionale estimează o rată a inflaţiei de 3,3%.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministrul Finanțelor vine cu detalii despre bugetul pentru 2025. Ce spune Marcel Boloș despre indexarea pensiilor de la 1 ianuarie

Semnal de alarmă privind „derapajele” fiscale din anii electorali în România. Economist BNR: „Așa ceva nu se întâmplă nicăieri”

România a avut cea mai mare inflație din UE pentru a șasea lună la rând

Inflația a coborât la 5,1%. Analiză: Economia reală la nivel mondial dă semne de slăbiciune. În România există o încetinire

Partenerii noștri