Live

Rise Project: Cum a cumpărat DIICOT, sub conducerea lui Horodniceanu, un sediu de 3 ori mai scump decât avea nevoie

Data publicării:
DIICOT. Foto: Inquam Photos / Alexandru Busca

DIICOT a cumpărat în 2014 o clădire-schelet cu peste 17 milioane de euro, deși estima că are nevoie de un sediu care să coste doar 6,2 milioane de euro. Tranzacția, încheiată în perioada în care șef al DIICOT era Daniel Horodniceanu, a fost decisă în doar câteva ore, iar Curtea de Conturi a constatat că achiziția nu a fost transparentă și nici nu a respectat procedura internă, arată o investigație Rise Project.

Tranzacția imobiliară a fost decisă în doar câteva ore, în urmă cu șase ani, într-o după-amiază de decembrie. În cele câteva ore, procurorul Daniel Horodniceanu și oamenii din subordine au vizionat proprietatea, au verificat-o și au negociat prețul.

Curtea de Conturi a verificat apoi întreaga achiziție și a constatat că procedura internă nu a fost transparentă și că are mai multe probleme, dar nu s-a mai întâmplat nimic apoi, potrivit publicației.

Suprafața necesară pentru sediul DIICOT era estimată la 3500- 3800 de mp. Dar Art Diamond Real Estate SRL, o firmă cu capital israelian, a propus o clădire de 12 etaje, cu peste 10.000 de mp, la un preț de 18,5 milioane de euro plus TVA. Clădirea era încă în șantier.

Reprezentanții DIICOT susțin că au încercat să rezolve problema sediului structurii centrale încă din perioada 2010-2014. Ar fi solicitat în acei ani oferte pentru potențiale spații de la Primăria Municipiului București, Administrația Patrimoniului Protocolului de stat (R.A.A.P.P.S.) și Ministerul Apărării Naționale, dar că „răspunsurile primite au fost negative sau au constituit soluții de neacceptat (suprafețe sub necesar sau poziționare la periferie)”, potrivit notelor de fundamentare.

Cele trei instituții au transmis, însă, la solicitarea RISE, că nu au primit astfel de cereri de la DIICOT.

„Bine, acuma, sincer, parcă m-aș crede mai mult pe mine sau pe cei care erau înaintea mea acolo. (…) dacă Primăria Municipiului București nu găsește documentul și el va fi găsit după ce veți publica materialul ? (…) Sau nu știu. Întreb, nu știu, poate aveți dreptate”, a fost reacția lui Horodniceanu, în prezent vicepreședinte CSM.

El spune, de altfel, că achiziția a fost legală.

„Eu sincer nu văd nicio fraudă, iar dumneavoastră mă întrebați pe mine de parcă eu aș fi un artizan acolo”, a spus el.

Citiți mai mult pe Rise Project.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un turc, membru al unei grupări care se ocupă de contrabanda cu arme în România, a fost prins cu două pistoale la el

Un bătrân de 70 de ani din Timișoara, prins în flagrant după ce a preluat un colet cu 9 kilograme de cannabis primit din Spania

Fraţii Tate scapă de procesul în care erau acuzaţi de trafic de persoane şi viol. DIICOT trebuie să reia ancheta de la zero

Primarul din Crevedia, Florin Petre, arestat 30 de zile pentru trafic de persoane după ce a exploatat un bărbat cu handicap la ferma sa

Partenerii noștri