REGELE MIHAI A MURIT. Va fi adus în ţară în 13 decembrie
Regele Mihai a murit la domiciliul său din Elveția, a anunțat Casa Regală. Decesul a intervenit marți, la ora 13:00. Regele avea 96 de ani, împliniți la 25 octombrie, și de mai bine de un an și jumătate era grav bolnav.
ACTUALIZARE 23.00. Guvernul va aproba în ședința de miercuri o hotărâre privind stabilirea a trei zile de doliu național pentru decesul Regelui Mihai I, în 14, 15 și 16 decembrie, potrivit informaţiilor Digi24.
CITIŢI ŞI: Când au mai fost declarate zile de doliu național în România
Casa Regală a României a anunțat că la ora 19:00 Custodele Coroanei va face o „declarație către țară”.
„Începe un nou timp pentru Casa Regală a României. Cu aceleași principii și sentimente ca ale tatălui meu, voi continua să servesc interesele fundamentale ale poporul român“, a transmis Principesa Margareta.
Urmăriți aici declarația Principesei Margareta.
DECES REGE. COMUNICATUL CASEI REGALE:
Regele Mihai ar urma să fie adus în ţară la 13 decembrie, iar funeraliile vor avea loc la 16 decembrie, potrivit unor informaţii vehiculate de presă, care citează surse oficiale.
Trupul neînsuflețit al regelui va fi adus în țară cu o aeronavă a Ministerului Apărării, a confirmat la Digi24 ministrul Mihai Fifor. El a explicat că există un protocol între MApN și Casa Regală a României, iar ministerul se va implica în organizarea funeraliilor, după ce va avea o discuție cu reprezentanții familiei regale.
Regele Mihai va fi dus la Castelul Peleș și va fi depus în Holul de Onoare. Ulterior, va fi transportat la Palatul Regal din Calea Victoriei, unde va rămâne pentru două zile în Sala Tronului.
Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeș, în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.
Programul exact al funeraliilor va fi anunțat miercuri.
Guvernul va aproba în ședința de miercuri o hotărâre privind stabilirea a trei zile de doliu național pentru decesul Regelui Mihai I, în 14, 15 și 16 decembrie, au declarat surse oficiale pentru Agerpres.
Începând de miercuri, pentru 40 de zile, vor fi deschise cărți de condoleanțe la Castelul Peleș, la Palatul Regal și la Palatul Elisabeta. Condoleanțele pot fi transmise online și la adresa http://familiaregala.ro/mesaje. Toți cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitați să o facă începând de miercuri la Palatul Regal din Calea Victoriei, în fața intrării principale.
Regele Mihai I - ultimul monarh din ţările Europei de Est rămas în viață - s-a retras din viaţa publică la începutul lunii martie 2016, când Casa Regală a anunţat că acesta a fost diagnosticat cu carcinom epidermoid metastazant şi leucemie cronică şi a fost supus unei intervenţii chirurgicale la o clinică din Lausanne.
Săptămâna trecută, de Ziua Națională, principesa Margareta a decis anularea călătoriei cu trenul regal de 1 Decembrie, din cauza stării de sănătate a Regelui Mihai. Joi seară, principesa Maria a ajuns la reşedinţa din Elveţia a regelui. A fost singura care a fost alături de rege în momentul decesului, Principesa Margareta fiind în țară.
La 6 noiembrie 2017, Casa Regală anunța că starea Regelui Mihai s-a agravat și fostul suveran prezenta o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenței. Ca urmare, Principesa moștenitoare Margareta și Principele Radu au plecat de urgență în Elveția.
Regele Mihai a fost împărtăşit marţi, 7 noiembrie, de un trimis al ÎPS Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale.
După cinci zile, aceeași Casă Regală transmitea că regele se simte mai bine. Principesa Margareta a declarat că tatăl ei este conștient, vorbește, recunoaște persoanele din jurul său și a întrebat de ce este înconjurat de atât de multă lume. Această ameliorare a stării fostului suveran n-a durat decât câteva zile.
La 16 noiembrie, un reprezentant al Casei Regale anunța că starea Majestății Sale este foarte precară, iar medicii fac eforturi să îl scape de dureri. Şeful Casei Majestăţii Sale, Andrew Popper, a dat detalii la televiziunea naţională şi a anunţat că nu poate oferi fotografii cu Majestatea Sa, pentru că imaginile ar leza demnitatea suveranului. Cât despre informaţii de la medici, nici nu poate fi vorba: legislaţia din Elveţia consideră confidenţiale asemenea date, anunţa Ministerul Sănătăţii de acolo, într-un răspuns oficial pentru Digi24.
Peste încă trei zile, la 19 noiembrie, Casa Regală facă noi precizări privind starea Regelui. Suveranul se află într-o stare îngrijorătoare de sănătate şi medicii i-au administrat o medicație care să îi ușureze somnul și respirația. Medicii consideră prea riscantă deplasarea regelui de la reşedinţa privată la spital, fiind unanimi în recomandarea ca tratamentul administrat acestuia să se concentreze acum pe prevenirea suferinţei şi pe păstrarea confortului fizic şi psihologic, a transmis Biroul de Presă al Majestăţii Sale. În document se mai preciza că prezenţa la reşedinţa privată din Elveţia va continua să fie limitată doar la fiicele Majestăţii Sale şi la Mitropolitul Iosif.
Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale a fost la reşedinţa din Elveţia în mai multe rânduri şi l-a împărtăşit pe rege.
Între timp, Principesa Margareta se întoarce în țară, în România, pentru a lua parte la diverse evenimente, întâlniri și angajamente publice pe care și le asumase. Ziua Națională o găsește în România. Când regele se stinge, la 5 decembrie 2017, ora 13:00, la căpătâiul său se afla Maria, cea mai mică dintre fiicele sale.
Punct final după un secol și jumătate de regalitate
În opinia jurnalistului Cristian Tudor Popescu, odată cu dispariția lui Mihai I, moare și ideea de regalitate în România. „Ideea de regalitate, conceptul de regalitate în România dispare, pentru că el nu era întruchipat decât de o singură persoană cu adevărat regală: regele Mihai”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi24.
Citiți și: CTP: „O adunătură de animale de pradă se încaieră pe cadavrul Regelui Mihai”
Ultimele zile din existența zbuciumată de aproape un secol al ultimului regele al României au fost întinate de un scandal în sânul Casei Regale. Fostul principe Nicolae, exclus în 2015 din linia se succesiune a Casei Regale, a fost protagonistul unui incident - soldat cu agresiuni și o plângere penală (ulterior retrasă) - după ce nu a fost lăsat să intre la domiciliul bunicului său pentru a-și lua rămas bun.
Citiți și: Fostul principe Nicolae: „Am pierdut cel mai bun prieten”
Fostul principe a fost blamat chiar de mama lui, Principesa Elena, că a „nesocotit intimitatea, suferinţa şi demnitatea” Regelui Mihai, după ce starea sa de sănătate a acestuia s-a înrăutăţit. Nepotul Regelui ar fi încercat să intre cu forţa în reşedinţa din Aubonne. În replică, fostul principe a spus că e dezamăgit de aceste reacţii, pe care le consideră nejustificate. Nicolae a făcut, la rândul său, acuzații dure la adresa membrilor Casei Regale. Detalii, aici.
Citiți și: Scandalul de la Casa Regală. Reacții dure în presa străină
Odată cu moartea Regelui Mihai dispare ultimul șef de stat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care se mai afla în viață. În aproape un secol de viaţă, a trecut prin evenimente dramatice, iar unele date din biografia sa au intrat în istoria universală.
Personaj istoric cu un destin tragic, simbol al opoziţiei faţă de comunism, în România Regele Mihai a fost prigonit sau respectat, în funcţie de interesele guvernanţilor postdecembrişti.
Regina Ana, soția lui, a încetat din viaţă la 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la spitalul din Morges, în Elveţia. Corpul neînsufleţit a fost depus la Castelul Peleş şi apoi regina a fost înmormântată în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeş, acolo unde va fi înhumat și Regele Mihai. Autoritățile au decretat zi de doliu național în ziua funeraliilor Reginei Ana.
GALERIE FOTO | Regele Mihai, din tinerețe la cele mai recente imagini publicate de Casa Regală
Reacții la decesul Regelui Mihai:
Un detaliu cu „două fețe” din 2005. Mesajul Ambasadei Rusiei la moartea Regelui Mihai
Mesajul ambasadorului SUA la București, la moartea Regelui Mihai
Președintele Iohannis: Regele Mihai a scris cu litere mari istoria României
Reacţia lui Ion Iliescu la moartea Regelui Mihai
Emil Constantinescu: Regele Mihai ne-a părăsit aşa cum a trăit, demn
Primele reacții ale politicienilor la aflarea știrii despre decesul Regelui
Firea: Voi propune ca Piața Victoriei să poarte numele regelui Mihai
Armata României deplânge moartea Regelui, ultimul mareșal al României
Mesajul SRI după decesul Regelui Mihai I
Ambasadorul Marii Britanii: Regele Mihai a fost o figură foarte importantă în istoria noastră comună
Mesajul emoționant al filosofului Mihai Şora după moartea Regelui Mihai
Caramitru: Să vedeţi ce lacrimi de crocodil vor curge de la cei care i-au pus arma în piept
Premierul Republicii Moldova a transmis condoleanțe Casei Regale și poporului român
Juncker, despre Regele Mihai: „Îmi aduc aminte cu emoţie de întâlnirile noastre”
Ce scrie presa internațională despre moartea Regelui Mihai
OPINIE. Regele a murit. Nu înainte de a-şi vedea duşmanii învinși
Citiți și:
Istoria unui rege interzis în propria țară
PORTRET | Regele Mihai: de la viața în exil la discursul istoric în Parlament
Istoria dinastiei Hohenzollern în România, istoria Independenţei şi a Unirii
Curtea de Argeș, necropolă regală
DECES REGE. Mihai I al României - aproape un secol de istorie într-un singur om
DECES REGE. Ordinea de succesiune în Casa Regală a României
DECES REGE. Alteța Sa Regală Margareta, principesa moștenitoare
DECES REGE. Alteţa Sa Regală Principele Radu - repere biografice
DECES REGE. Averea Casei Regale a României
Ce se păstrează în Arhivele române despre familia Regală
DECES REGE. Arborele genealogic al familiei Regale a României
DECES REGE. Casa Regală a României, în doliu. Ce prevede ceremonialul
DECES REGE. Excluderi de la succesiune în Casa Regală a României
DECES REGE. Cele mai importante momente care au marcat monarhia din România
DECES REGE. Cum a fost forţat Regele Mihai să abdice
Momentul 30 decembrie 1947. Regele Mihai, de la abdicarea forţată, la discursul istoric din 2011
VIDEO și TRANSCRIPT. Discursul Regelui în Parlament. Un moment definitoriu pentru România
Galerie FOTO. Imagini din anii '90 cu Regele Mihai, la reşedinţa din Elveţia
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News