Război între ASPA și Ciprian Ciucu. ASPA spune că primarul minte în privința câinilor de la Lacul Morii, Ciucu acuză ASPA de „fals”
Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) l-a contrazis marți pe primarul Ciucu, după ce acesta a spus că reprezentanții ASPA au refuzat să vină după ce au fost chemați de poliția locală să intervină în privința unei haite de câini depistate în apropire de Lacul Morii, cu o săptămână înainte ca o femeie să fie ucisă de câini în zonă. ASPA a prezentat un raport care arată că a realizat, de fapt, cu acel prilej o acțiune împreună cu poliția, fără a reuși însă să prindă niciun câine, deoarece toți „s-au retras pe o proprietate privată”.
ACTUALIZARE 21:06 Ciprian Ciucu s-a răzgândit: Primarul sectorului 6 al Capitalei a spus că documentul prezentat de ASPA „se referă la o altă locație aflată la peste 1 kilometru distanță de Drumul La Roșu unde a fost făcută sesizarea PLS6 și a fost semnat câteva ore mai târziu de către un alt polițist local care nu avea cunoștințe despre sesizarea inițială”.
„Nu este un document falsificat, așa cum am crezut inițial, ci doar are legătură cu un alt loc, prezentat manipulativ”, a spus Ciucu.
ACTUALIZARE 19:58 Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, acuză ASPA de „falsificare de documente”, după ce instituția a anunțat că poliția locală a sectorului 6 a semnat un proces verbal în urma unei acțiuni de capturare a unor câini în zona Lacul Morii.
„Incredibil, s-a ajuns la falsificarea de documente! Acest lucru este penal! Polițistul local nu a semnat acel proces verbal. Vom cere o expertiză grafoscopică”, a spus Ciucu.
Știrea inițială:
„La data de 14.01.2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6. În urma acțiunii, au fost identificați 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezența echipajelor ASPA și al Poliției Locale Sector 6”, se arată într-un comunicat ASPA publicat pe pagina de Facebook a asociației.
La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menționat și numele proprietății private.
„Raportul a fost semnat și de polițistul local de la sectorul 6, prezent la acțiune. Până în prezent nu am primit de la Poliția Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă”, a precizat ASPA.
Răspunsul ASPA a venit după ce primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a spus că poliţia locală a sesizat Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) privind prezenţa unei haite de câini în zona unde o femeie a fost ucisă de câini zilele trecute în timp ce alerga în zona Lacul Morii, însă nu a venit nimeni, informează Agerpres.
„Pe 14 ianuarie, cu o săptămână înainte de a se petrece oribilul atac, poliţişti de proximitate ai Poliţiei Locale a Sectorului 6 au chemat ASPA, fiind anunţat dispeceratul PMB de faptul că o haită de 10 câini ar fi acolo. Acela ar fi putut să fie apelul salvator. Nu a venit nimeni (...) ASPA nu a reacţionat. ASPA nu a dat niciun răspuns. (...) Avem deci o înregistrare pe care vă arătăm că am semnalat cu 7 zile înainte existenţa unei haite de 10 câini şi (...) avem fotografiile acelei haite. O să punem la dispoziţia Procuraturii, ca să vadă dacă câinii prinşi ulterior sunt aceia sau nu”, a declarat primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, miercuri, într-o conferinţă de presă.
ASPA: Primăriile de sector sunt obligate să-și înființeze propriile servicii de gestionare a câinilor fără stăpân
ASPA a mai precizat că primăriile de sector au obligația legală de a-și înființa propriile servicii de gestionare câini fără stăpân, conform hotărârii guvernului HG 1059/2013 privind normelor metodologice de aplicare a OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân,
„ART. 3
(1) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, înființate potrivit art. 1 alin. (1) din ordonanța de urgență (OUG 155/2001), desfășoară activitatea de gestionare a câinilor fără stăpân pe raza unităților administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, la nivelul cărora au fost înființate, și, în funcție de posibilități, pot încheia protocoale de colaborare cu unitățile administrativ-teritoriale cu care se învecinează, precum și cu orice altă unitate administrativ-teritorială de pe raza județului.
(2) Serviciile prevăzute la alin. (1) sunt denumite în mod obligatoriu prin sintagma "Serviciul pentru gestionarea câinilor fără stăpân", urmată de denumirea unității administrativ-teritoriale, respectiv a SUBDIVIZIUNII ACESTEIA, la nivelul căreia au fost înființate.
ART. 2 LIT. M)
Serviciu specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân - serviciu de utilitate publică, înființat la nivelul unităților administrativ-teritoriale, RESPECTIV AL SUBDIVIZIUNILOR ACESTORA, în condițiile legii, de consiliul local, respectiv de Consiliul General al Municipiului București, în scopul gestionării câinilor fără stăpân de pe raza unității administrativ-teritoriale respective;
„În concluzie, OUG 155/2001 nu se referă doar la UAT-uri, ci și la subdiviziunile (sectoarele) UAT-urilor, așa cum rezultă clar din articolele de mai sus menționate din normele de aplicare ale OUG 155/2001, aprobate prin HG 1059/2013”, a menționat ASPA.
Editor : Mihnea Lazăr
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News