Rafila: Nu e vorba de termoscanare. Firesc ar fi fost întâi să le explici oamenilor, apoi să iei decizia, dar de multe ori facem invers
La intrarea în magazine și instituții nu se face termoscanare, ci doar se măsoară temperatura, a declarat la Digi24 profesorul Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. El a explicat unde se face de fapt termoscanare.
Risc crescut de infecții după inundațiile din estul țării
Explicațiile ministrului Sănătății despre testele antidrog
Rafila, despre răniții de la Botoșani
28% dintre gravidele din România consumă alcool, bebelușii se nasc în sevraj
Acuzațiile de la Pantelimon ar fi pornit de la o răfuială internă
Rafila merge la spitalul Sf. Pantelimon
De ce părinții nu-și mai vaccinează copiii
România a plătit 2,5 miliarde de lei pentru 35 de milioane de doze de vaccin anti-Covid
Experții resping testarea antidrog în masă a elevilor. Rafila: Trebuie educație pentru sănătate
"Nu e vorba de termoscanare. Este vorba de măsurarea temperaturii.
Termenul utilizat de termoscanare induce nesiguranță celor care se tem că se găsește ceva la persoana care e investigată.
Termoscanarea nici măcar nu are legătură cu aceste aparate de măsurat temperatura individual, sunt niște dispozitive de mari dimensiuni care măsoară temperatura pentru persoane care trec prin anumite culoare, gen aeroport, gări, instituții cu trafic mare de persoane.
Termoscanarea nu se referă la măsurarea individuală a temperaturii.
Dacă folosim un termen mult mai simplu - măsurarea temperaturii de la distanță, o parte din neliniști o să dispară, lumea nu cred că o să-și închipuie că se poate obține altceva decât o temperatură corporală, care în mod normal e până la 37 grade.
Trebuie să explicăm oamenilor.
Una dintre principalele elemente pe care nu le luăm în considerare când luăm foarte multe decizii e să le pregătim înainte, să le explicăm oamenilor cu ce tip de aparate se face, dacă personalul a fost instruit. Trebuie să oferi informații, să dai încredere că nu li se întâmplă altceva decât că li se măsoară temperatura.
Asta ar fi ordinea firească a lucrurilor, întâi să faci campanie de informare, apoi să iei decizia, de multe ori facem invers și ne gândim cum să reparăm lucrurile, probabil aici mai e încă de lucru", a explicat Alexandru Rafila.
Rafila a explicat și se ia ca reper temperatura de 37,3 grade întrucât dispozitivele de măsurare a temperaturii au marjă de eroare de plus – minus 0,2 grade.
E important să cumperi echipamente de buna calitate care să aibă certificat de conformitate europeană, asta ar trebui afișat la intrarea în instituții care utilizează aceste echipamente. În plus, personalul trebuie instruit cum să le folosească.
Redactare G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News