Live

Dezvăluirile privind rolul lui Putin în alegerile prezidențiale din SUA din 2020 ar putea duce la noi sancțiuni împotriva Moscovei

Data actualizării: Data publicării:
Donald Trump și Vladimir Putin. Foto: Guliver/Getty Images

Președintele rus Vladimir Putin ar fi coordonat un efort al Rusiei de manipulare a alegerilor prezidențiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, arată un raport al serviciilor secrete americane dat publicităţii marţi despre care surse citate de Reuters apreciază că este posibil să ducă la impunerea de noi sancţiuni americane împotriva Moscovei. Rusia susține însă că acuzațiile respective sunt nefondate.

Raportul de 15 pagini subliniază acuzaţiile că aliaţii lui Trump au făcut jocul Moscovei amplificînd afirmaţiile făcute împotriva lui Biden de persoane din Ucraina care au legături cu Rusia, înainte de alegerile din 3 noiembrie.

Totodată, raportul menționat aduce noi date, conform cărora Putin cel puţin a aprobat, dacă nu chiar a coordonat eforturile de manipulare a scrutinului prezidenţial în favoarea lui Trump.

Ca urmare a acestor acuzații, este de aşteptat ca Washingtonul să impună sancţiuni Moscovei chiar de săptămâna viitoare, au declarat pentru Reuters trei surse sub rezerva anonimatului, potrivit Agerpres.

Rusia susține că acuzațiile sunt nefondate

Rusia a reacționat miercuri spunând că afirmațiile privind amestecul lui Putin în alegerile prezidențiale americane din 2020 sunt nefondate.

„Documentul pregătit de comunitatea de informaţii americană reprezintă încă un set de acuzaţii nefondate împotriva ţării noastre de amestec în procesele politice interne americane.

Concluziile raportului referitoare la realizarea de către Rusia a unor operaţiuni de influenţare în America sunt confirmate doar de încrederea serviciilor secrete în propria lor aroganţă. Nu au fost oferite fapte sau dovezi specifice”, a scris Ambasada Rusiei în SUA pe Facebook.

Dezvăluirile din raport pot avea un ecou deosebit

Potrivit Reuters, este de aşteptat ca dezvăluirile despre rolul lui Putin să aibă un ecou deosebit, date fiind concluziile raportului conform cărora personalităţi susţinute de Rusia, precum parlamentarul ucrainean Andrii Derkaş, au racolat oameni politici americani neidentificaţi în campania lor de defăimare a lui Joe Biden şi a fiului său Hunter.

Totodată, raportul arată activităţile lui Derkaş, care s-a întâlnit cu avocatul lui Trump, Rudy Giuliani, în 2019, erau urmărite, dacă nu chiar coordonate, de însuşi Vladimir Putin.

„Putin a supravegheat activităţile lui Andrii Derkaş. Alte înalte oficialităţi din Rusia au participat la eforturile de influenţare a alegerilor (din SUA) - printre care înalţi funcţionari din serviciile de informaţii şi de securitate naţională - care apreciem că nu ar fi acţionat fără să fi primit cel puţin acceptul tacit al lui Putin”, se menţionează în raportul serviciilor de informaţii americane.

Raportul face referire şi la un contraatac promovat de aliaţii lui Trump, potrivit căruia China se amesteca în alegerile din SUA în favoarea lui Biden, şi concluzionează că Beijingul „nu a desfăşurat eforturi de manipulare”.

„China a căutat stabilitatea în relaţia sa cu SUA şi a considerat că niciun rezultat al alegerilor prezidenţiale nu este suficient de avantajos pentru ea pentru a risca un efect de bumerang în cazul în care ar fi fost prinsă”, se arată în raport.

Documentul serviciilor secrete americane mai relevă că au existat eforturi din partea Cubei, Venezuelei şi grupării militante libaneze Hezbollah de a influenţa alegerile din SUA, deşi „în general, apreciem că s-au produs la o scală mult mai redusă decât cele conduse de Rusia şi Iran”.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Partenerii noștri