Live

Parchetul General s-a autosesizat după ce Șoșoacă a făcut propaganda legionară pe internet (Surse)

Data actualizării: Data publicării:
Diana Șoșoacă

Parchetul General s-a autosesizat în cazul propagandei legionare făcute de Diana Șoșoacă, potrivit unor surse Digi24.ro. Pentru promovarea unor astfel de mesaje, Șoșoacă riscă închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi. 

Pe fondul scandalului legat de interzicerea candidaturii la prezidențiale, Șoșoacă a intervenit live pe pagina de YouTube a colegului de partid Luis Lazarus și l-a omagiat pe fostul șef al Mișcării Legionare din perioada interbelică.

„Din acest moment, s-a terminat cu România, nu mai există stat, nu mai există nimic. Nu pot să spun decât trăiască Legiunea și Căpitanul care au fost omorâți de aceeași putere jidănească care a acționat și acum. Rușine tuturor”, este o declarație a Dianei Șoșoacă, preluată din clipul video citat, care a durat 6 ore.

Nu este prima oară când Diana Șoșoacă face propagandă legionară. În mai 2024, Diana Șoșoacă se folosea de o ședință solemnă dedicată de Parlament relațiilor de prietenie cu Israelul și striga de la pupitru „Trăiască Garda! (n.r. Garda de Fier, mișcare antisemită, printre altele, fondată de Corneliu Zelea Codreanu și mai târziu transformată în Mișcarea Legionară)”.

În februarie 2024, Institutul Elie Wiesel a mai sesizat Parchetul după ce partidul lui Șoșoacă a emis un comunicat de presă, semnat de europarlamentar, în care cita versurile unui poet legionar - Radu Gyr. 

Despre declarațiile antisemite și propaganda legionară făcută de Diana Șoșoacă, Adina Marincea, cercetătoare la Institutul pentru Studierea Holocaustului din România, a declarat pentru Digi24.ro că „nu este o scăpare” din partea europarlamentarului. Detalii, aici. 

România a interzis, prin Lege, „promovarea persoanelor vinovate de genocid și crime de război, precum și promovarea de idei, concepții sau doctrine fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Cei care promovează, totuși, astfel de persoane vinovate de genocid sau doctrine legionare riscă închisoare de la trei luni la trei ani și interzicerea unor drepturi.

Sute de mii de evrei au fost uciși de autoritățile române în perioada 1937-1943, perioadă care a rămas în istorie drept Holocaustul din România, parte a Holocaustului european inițiat de Germania nazistă, condusă de Adolf Hitler.

Editor : M.G.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Răsturnare de situație! Anunțul unui neurochirurg, după ”prima apariție publică” a lui Michael Schumacher: ”Nu e posibil”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

CCR a respins contestația Dianei Șoșoacă privind candidatura ei la prezidențiale

Șoșoacă și contestatara sa au fost colege de partid și au făcut împreună ritualuri vrăjitorești contra adversarilor politici

Expert al Institutului „Elie Wiesel”, despre propaganda legionară făcută de Diana Șoșoacă: „Nu e o scăpare întâmplătoare”

Nicușor Dan consideră că decizia CCR în cazul Dianei Șoșoacă „nu pare deloc rezonabilă”

Partenerii noștri