Profesor: Nu este vorba despre sex la educația sexuală, ci de a-i învăța pe copii să se apere de abuzuri
Educația sexuală nu este despre sex, ci despre cum copiii învață să se apere de abuzuri și hărțuire, a spus profesorul Marcel Bartic. El spune că educația sexuală este „indispensabilă” în școala românească, indiferent de numele pe care îl va purta ora la care va fi predată aceasta.
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Bărbat de 23 de ani, sub control judiciar la cinci luni după plângerea unei tinere care îl acuză că a abuzat-o sexual în București
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Un elev din Mehedinți a dat foc școlii, de supărare
Un bărbat din București care se recomanda drept „antrenor de genii” este acuzat că-și abuza sexual elevii
Ministrul Familiei reacționează după declarațiile controversate ale lui IPS Teodosie
Discurs marcant al unei șefe de promoție la liceu: Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire
Doi bărbați din Caraș-Severin au intrat într-o școală pe un geam lăsat deschis și au furat banii pentru bursele elevilor
„Sunt oameni care nu înțeleg că vorbim în primul rând de educație”, a spus Bartic, profesor de istorie, la emisiunea „În fața ta”.
„Nu e nimic ideologic aici. E vorba despre niște conținuturi validate științific. Vorbim despre niște cursuri care în alte țări se fac de zeci de ani. Sunt experți care au făcut studii și au ajuns la concluzia că aceste cursuri diminuează numărul de minore însărcinate, de abuzuri, de hărțuire”, a explicat el.
Profesorul spune că educația sexuală nu îi învață pe copii să-și înceapă viața sexuală mai devreme.
„E ca și cum le-aș vorbi copiilor despre triunghi la matematică și ar lua o formă geometrică. În primul rând că educația sexuală nu este despre sex. Poate că ar trebui să mai repetăm, să demitizăm și să demontăm lucurile care vin dintr-o anumită parte a spațiului public. Nu este vorba despre sex la educația sexuală, e vorba de a-i învăța pe copii să se apere de abuzuri, de hărțuire. Sunt nenumărate situații care nu țin de mediul social al copiilor”, a spus Bartic.
El a dat exemplul discuțiilor despre minorele care rămân însărcinate, despre care se spune adesea că vin dintr-un mediu vulnerabil.
„Fals. Toți copiii, indiferent de mediul social, sunt expuși unor astfel de situații. Gândiți-vă la situații în care băieții ar trebui să învețe să spună nu. Băieții ar trebui să învețe că felul în care se îmbracă o fată nu este o invitație. O fată, o femeie se poate îmbrăca oricum vrea fără ca asta să însemne o invitație pentru cineva. Astea nu sunt lucruri care țin de mediul social. Și în cele mai bune familii vom găsi astfel de situații. Iar dacă acelor copii nu le spune nimeni că nu e în regulă să se întâmple asta, atunci vom vedea peste câțiva ani această situație”, a spus profesorul.
El a dat exemplul adolescentei violate de mai mulți tineri din Vaslui, în urmă cu câțiva ani, când comunitatea a învinovățit-o tot pe fată.
„Asta trebuie să prevenim”, a spus el.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News