Procuror DIICOT: România va deveni ţară producătoare de droguri
România riscă să devină, din ţară de tranzit pentru cartelurile internaţionale, ţară producătoare de droguri. Este avertismentul procurorului Felician Voicu, înscris recent în cursa pentru şefia Secţiei Antidrog din DIICOT. Procurorul aduce ca argument statisticile oficiale, care arată că, la nivel mondial, producţia de droguri puternice a crescut cu 200 la sută. Ofertă mai mare, preţ mai mic şi niciun fel de compromis din partea traficanţilor care şi-au concentrat forţele pe producţia de cocaină, heroină şi ecstasy. Nu au abandonat nici culturile de cannabis, ci au împins producţia către ţările din estul Europei. Dovadă stau zecile de culturi descoperite numai anul trecut în România.
Primarul din Crevedia, Petre Florin, vizat de procurorii DIICOT
Un columbian a fost arestat preventiv pentru că a vrut să arunce în aer clădiri din România. El a fost instigat de un bărbat din Rusia
400.000 de dolari falși, schimbați la bancomate. Falsificatori de bani, vizați de percheziții în București și Giurgiu
Operaţiunea „Ghost Gun”
Antrenorul lotului naţional feminin de bob şi sanie este acuzat de proxenetism
Tristan Tate a mers la sediul ANABI ca să-și revendice bolizii de lux
Noi detalii despre uriașa captură de droguri din Portul Constanța
Andrew Tate, criză de nervi în fața tribunalului
Andrew Tate, criză de nervi în fața tribunalului: „Idioții de la DIICOT ne-au acuzat că mamele copiilor noștri sunt victime”
Felician Voicu, procuror DIICOT: În viitorul apropiat România va deveni şi producătoare de droguri.
Nu de droguri tari, obţinute prin procesare, ci de droguri care pot fi cultivate. Procurorul Felician Voicu avertizează că riscul ca ţara noastră să prindă în viitorul apropiat un loc pe harta ţărilor producătore de droguri este foarte mare. Cazurile tot mai multe din ultimii ani stau drept dovadă.
Zeci de culturi indoor şi outdoor au fost descoperite în ultimii doi ani în România. În apartamente, în sere sau chiar în lanuri de porumb, ofiţerii antidrog au găsit plante în diverse stadii de dezvoltare. Frecvent, producătorii au fost daţi de gol de facturile prea mari la curent. Plantele au nevoie de atenţie specială, spun anchetatorii, iar traficanţii încearcă să ţină pasul cu tot ce apare nou pe piaţă în acest domeniu, de la seminţe, la sisteme moderne. Drogurile ajung şi în afara graniţelor.
Felician Voicu, procuror DIICOT: Fiind obţinute astfel importante sume de bani de către persoanele care înfiinţează astfel de culturi ilicite pe teritoriul României şi implicit posibilitatea finanţării de către aceşti membri ai unor grupuri infracţionale organizate în săvârşirea unor altfel de infracţiuni.
Alte infracţiuni înseamnă şi mai multe resurse din partea statului. Din acest motiv, Felician Voicu ar vrea ca procurorii să nu mai ancheteze consumatori, iar banii și atenția să fie concentrate asupra producătorilor de droguri şi a marilor traficanţi.
Felix Banila, procuror-sef DIICOT: S-a referit la nişte cauze pe care dumnealui le numea generic "mărunte", a pus şi ghilimelele de rigoare, şi se referea la acele situaţii de deţinere în vederea consumului unde cantităţile sunt foarte mici şi numărul cauzelor este foarte mare. Situaţia, dacă ar fi tratată altfel, ar genera o imagine cu totul deformată despre ţara noastră.
Potrivit statisticilor, la nivelul DIICOT, sunt peste 6.000 de dosare legate de droguri pentru consum propriu, iar numărul lor creşte de la an la an.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News