Live

Primul vaccin făcut după 85 de ani. Povestea impresionantă de viață a veteranului Sabin Husariu

Data actualizării: Data publicării:
Veteranul de război Sabin Husariu a fost vaccinat împotriva COVID. Foto: RO Vaccinare

Veteranul de război Sabin Husariu a făcut la vârsta de 91 de ani primul vaccin important după opt decenii. Vaccinat la 6 ani împotriva variolei, 85 de ani mai târziu, el fost imunizat împotriva COVID.

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 spune că este vorba despre „un exemplu de moralitate la 91 de ani”.

„Veteranul de război Sabin Husariu s-a vaccinat împotriva COVID-19 pentru că a trăit vremuri în care vaccinurile au salvat lumea de boli grave și pentru că vede întotdeauna partea plină a paharului. Singurul vaccin important făcut până acum a fost cel împotriva variolei, în urmă cu 85 de ani, pe când avea doar 6 ani”, precizeză CNCAV.

Sabin Husariu, în vârstă de 91 de ani, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și reprezentant al Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala “Avram Iancu” Cluj, s-a prezentat la centrul de vaccinare organizat în cadrul Spitalului Clinic Militar de Urgență “Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca pentru a se vaccina împotriva COVID-19.

El s-a născut într-o localitate defavorizată, cu tatăl refugiat, fiind copil de trupă încă de la vârsta de 12 ani, iar ultimul vaccin important i-a fost administrat în urmă cu 85 de ani, împotriva variolei.

Variola, boala care a dus la nașterea vaccinurilor

Variola a fost boala care a dus la descoperirea vaccinării. Cu pustulele sale extrem de contagioase, variola a fost timp de secole o boală cumplită. În 1796, medicul englez Edward Jenner a venit cu ideea de a inocula o formă uşoară de variolă, Variolae vaccinae, unui copil pentru a stimula răspunsul imun. Procedeul funcţionează şi astfel se naşte „vaccinarea”.

În Regatul Unit, vaccinul împotriva variolei a devenit obligatoriu pentru copii în 1853. Această primă vaccinare obligatorie a stârnit o puternică opoziţie. Oponenţii au invocat „pericolul” de a injecta produse de origine animală, „motive religioase” sau „încălcarea libertăţilor individuale”.

O „clauză de conştiinţă” a fost introdusă în legislaţia britanică încă din 1898 pentru a permite persoanelor recalcitrante să se sustragă de la vaccinare.

Editor : G.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Grecia impune restricții pentru a opri răspândirea variolei la capre și oi

Un nou studiu arată efectele de lungă durată ale COVID. Oboseala, printre cele mai frecvente afecțiuni

OMS: Vaccinurile au salvat cel puţin 154 de milioane de vieţi în ultimii 50 de ani

Virusul gripal e cel mai probabil să declanșeze o nouă pandemie. Cercetătorii se tem și de un patogen misterios numit „Boala X”

Partenerii noștri