Primăria Capitalei s-a împrumutat 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor Termoenergetica. Creditul trebuie aprobat de CGMB
Primăria Capitalei a finalizat procedura de achiziţie a unui credit de 500 de milioane de lei pentru plata datoriilor companiei Termoenergetica, a anunţat edilul general, Nicuşor Dan. Creditul trebuie aprobat de Consiliul General, iar banii folosiți până la sfârșitul anului.
„Am finalizat procedura de achiziţie a creditului de 500 de milioane de lei pentru plata diferenţelor de preţ la termie între 2019-2022. Achiziţia a fost câştigată de Unicredit. Le mulţumesc colegilor din primărie şi angajaţilor băncii care aseară la ora 22,00 încă lucrau la documentele necesare aprobării acestui credit. Mai sunt câteva proceduri de îndeplinit, respectiv avizul Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale, votul în Consiliul General şi tragerea efectivă şi utilizarea banilor”, a scris Nicuşor Dan vineri pe Facebook.
El a menţionat că avizul comisiei şi votul în CGMB sunt paşi care „trebuie parcurşi într-un timp extrem de scurt”, deoarece ordonanţa de urgenţă dată de Guvern obligă primăria să termine procedura până la finalul anului.
„Am comprimat într-o lună ceea ce se face în mod normal în 3 luni, cu preţul multor şedinţe şi al multor ore peste program în primărie şi în băncile care au ofertat. Sunt optimist că vom reuşi să încheiem cu bine acest maraton procedural pentru a putea ca bucureştenii să treacă iarna cu bine”, a mai precizat Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.
Consilierii generali ai Capitalei au aprobat la finalul lunii noiembrie proiectul privind contractarea unei finanţări rambursabile interne/externe, în valoare totală de până la 500 de milioane de lei.
Nicuşor Dan anunţa pe 17 noiembrie că guvernul a aprobat mărirea plafonului de îndatorare al Primăriei cu 500 de milioane de lei, astfel încât să poată fi achitată datoria companiei Termoenergetica către ELCEN.
El preciza că Primăria va împrumuta aceşti bani până la finele anului şi că, după achitarea datoriilor, ELCEN şi Termoenergetica vor putea accesa fonduri europene pentru investiţii.
„Răspunsul (Guvernului - n.r.) a fost pozitiv până la urmă. Numai că a durat un an. Răspunsul administrativ a venit azi în şedinţa de Guvern, când Guvernul a aprobat mărirea plafonului de îndatorare cu 500 de milioane de lei. Acum avem termen scurt până la sfârşitul anului ca să şi împrumutăm banii aceştia, ca să şi stabilizăm financiar întreg sistemul. În momentul în care o să fim la zero cu sistemul, o să fie deschise foarte multe oportunităţi de investiţii pe fonduri europene, acel aşa numit Fond de modernizare, atât pentru producţie, care este la ELCEN, la Ministerul Energiei, cât şi pentru transport-distribuţie, care este la noi, la Primăria Municipiului Bucureşti”, spunea edilul general, la TVR Info.
Editor : B.P.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News