Video Președintele Federației Sindicatelor din Educație: „În momentul de față vorbim de amânarea examenelor”
Am intrat în a doua săptămână de grevă generală în școli, iar criza din Educație nu pare să se rezolve prea curând. Negocierile dintre sindicate și guvernanți nu au ajuns la un punct comun. Guvernul a venit de mai multe ori cu aceeași ofertă pe care profesorii au refuzat-o din prima: prime în loc de salarii mai mari. În acest context, președintele Federației Sindicatelor din Educație, Marius Nistor, a spus luni, într-o intervenție la Digi24, că examenele ar putea fi amânate. „În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus acesta.
Cum luptă școala și părinții cu fenomenul social media. „Cum să dai vina pe copii?!”
„Superman challenge” face noi victime în țară. Ce este și care pot fi consecințele
Numărul profesorilor pensionari la catedră, în creștere în ultimii ani
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Angajații Metrorex ar putea intra în grevă
Tânăr prins în flagrant în timp ce vindea droguri în fața unei școli din Timișoara. Ce au găsit polițiștii în mașina suspectului
Invazie de ploșnițe într-o școală gimnazială din București
Un elev din Mehedinți a dat foc școlii, de supărare
Discurs marcant al unei șefe de promoție la liceu: Școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire
„A fost o pandemie și spre deosebire de alte state care au anulat toate examenele, în România examenele au fost susținute. În momentul de față vorbim de amânarea examenelor pentru că suntem în această acțiune de protest fără precedent și rugăm copiii și părinții să ne înțeleagă și să fie alături de noi”, a spus Marius Nistor, la Digi24.
Sindicatele susțin că propunerile Guvernului sunt insuficiente. „Cred că domnii de la Guvern nu și-au dat seama cam care este amploarea nemulțumirilor la nivel național în sistemul de învățământ preuniversitar. Cred că nu și-au imaginat că se poate ajunge aici. Nu s-au gândit că poate să existe atâta unitate și solidaritate, că putem fi susținuți de părinți și nu numai, dar parcă au vrut să vadă dacă ce se întâmplă în momentul de față este posibil. Așa au început discuțiile cu ei. Nu înțeleg că această categorie socio-profesională are orgoliul ei, demnitatea ei, și nu poate accepta firimituri sub formă de vouchere sau carduri, atât timp cât a observat că statul român nu a avut nicio reținere să crească salariile în alte domenii. Nu avem nimic cu nimeni, dar oamenii văd și pot să filtreze informațiile care apar și să ia decizii în cunoștință de cauză”, susține el.
„Consider în momentul de față ne-a auzit o țară întreagă, ținând cont că este o solidarizare fără precedent cu cadrele didactice, cu cei care lucrează în sistemul de învățământ. Politicienii nu știu ce au înțeles, mă îndoiesc că au priceput ceva vizavi de ceea ce se întâmplă în momentul de față, pentru că atâta vreme cât majoritatea salariaților din învățământ au intrat într-o acțiune de protest și suntem în a șasea zi de grevă generală și ne pregătim de unul dintre cele mai mari marșuri de protest, la care vor veni peste 20 de mii de colegi din București în primul rând, dar și din țară, iar ei vorbesc în continuare de aceeași propunere care a fost refuzată săptămână trecută, este clar că sunt într-o lume a lor, într-o lume a politicienilor, într-o lume care a pierdut orice contact cu lumea asta a celor mulți, cu problemele și necazurile lor”, adaugă președintele Federației Sindicatelor din Educație.
Întrebat despre cum vor decurge mai departe negocierile, Marius Nistor explică: „Nu e vorba de flexibilitate aici. Noi discutăm până la urmă despre ceva mai mult decât creșterile salariale. Este vorba de statutul nostru social, al celor din învățământ, de demnitate și respect. Ori până în momentul de față, cadrele didactice și cei care lucrează în sistem au fost jigniți, desconsiderați și bineînțeles ignorați de cele mai multe ori”.
„Greva este foarte importantă ca acțiune în sine, pentru că se dorește nu numai tragerea unui semnal de alarmă, ci se dorește un restart la nivelul societății, pentru că educația nu e numai a noastră, ci a tuturor, și în momentul în care noi venim și prezentăm niște nemulțumiri legate nu numai de resursa umană, ci și de celelalte probleme ale sistemului este clar că rezolvarea lor poate influența în bine viitorul a trei milioane de copii”, a adaugă el.
Sindicatele din Educație sunt așteptate luni la Ministerul Muncii, unde Legea Salarizării intră în discuție. Negocierile ar trebuie să rezolve problema salariilor profesorilor.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News