Live

Premieră în România. Un șofer care și-a distrus mașina în gropi va fi despăgubit de autorități

Data publicării:

Șoferul care a dat în judecată Unitatea Administrativ Teritorială a Judeţului Vaslui, acuzând că și-a distrus anvelopele mașinii într-o groapă adâncă de pe drumul național 15 D, chiar la intrarea în municipiul Vaslui, a câștigat procesul cu autoritățile. Decizia în primă instanță a judecătorilor prevede că șoferul va fi despăgubit pentru reparația anvelopelor, dar și pentru cheltuielile de judecată.

În solicitarea adresată instanţei, șoferul a arătat că, în timp ce se deplasa cu autoturismul său, la intrarea în municipiul Vaslui, dinspre Negreşti, în dreptul restaurantului Roma, a trecut cu roţile din dreapta ale autoturismului peste o groapă formată în timp, pe partea carosabilă a drumului, pe sensul de mers , fără a o fi observat în prealabil – nefiind semnalizată, scrie Adevărul.ro.

Șoferul și martorii au declarat că groapa avea un diametru de un metru și o adâncime de 20 de centimetri. Drept urmare, șoferul a făcut pană și a trebuit să își ducă mașina în service pentru reparații, unde a plătit 520 de lei, având roțile dreapta spate și dreapta față avariate.

Consiliul Județean Vaslui a solicitat instanței să respingă solicitarea șoferului, motivând că acesta nu s-a prezentat la Poliție pentru a-i fi întocmit un proces verbal de constatare a pagubei și că acesta nu poate demonstra că și-a distrus anvelopele în groapa respectivă.

Cu toate acestea, judecătorii i-au dat câștig de cauză șoferului.

„Lipsa întocmirii documentelor de constatarea a avariilor de către organele de poliţie, conform dispoziţiilor Codului Rutier în vigoare la data producerii evenimentului rutier, invocate în apărare de către pârâtă, nu este de natură a conduce la înlăturarea răspunderii civile delictuale, în condiţiile în care, prin probatoriul administrat în faţa instanţei de judecată s-a făcut dovada existenţei faptei ilicite, a prejudiciului şi a legăturii de cauzalitate dintre cele două. Se observă că dispoziţiile art. 80 din OUG nr. 195/2002 au fost edictate în scopul monitorizării evenimentelor rutiere ce au ca urmare pagube materiale, altele decât cele cauzate prin accidente , în definiţia Codului Rutier şi nu constituie o procedură prealabilă obligatorie în scopul constatării întinderii pagubelor pricinuite prin asemenea evenimente rutiere” , au motivat magistraţii Judecătoriei Vaslui decizia prin care au obligat UAT Vaslui să achite conducătorului auto contravaloarea reparaţiilor, dar şi cheltuielile judiciare, costul expertizei efectuate ridicându-se la 1.250 lei.

Decizia a fost contestată de reprezentanţii Consiliului Judeţean Vaslui, dosarul fiind înaintat spre soluţionarea căii de atac Tribunalului Vaslui.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O tânără a căzut cu mașina într-o groapă, din cauza aburilor. Mărturia șoferiței

De ce nu sunt reparate ieftin gropile din București. Acuzaţiile lui Firea, reacţia lui Ciucu

Drum reparat pe jumătate, dupa 30 de ani 

DigiVOX. Drum județean în Sălaj. „Imaginați-vă cum ajunge o ambulanță!”

Partenerii noștri