Video Prefectura dă erată: Creșele și afterschool-urile rămân deschise. Purtătoarea de cuvânt, explicații nervoase la Digi24
Prefectura Capitalei a continuat să se afunde în bâlbe și luni seara a transmis o nouă decizie a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență care corectează o hotărâre precedentă, emisă în cursul după-amiezii. Conform noilor decizii, creșele rămân deschise, iar universitățile, care se bucură de autonomie, sunt scoase de pe lista instituțiilor care trebuie să facă învățământ exclusiv online.
ACTUALIZARE 22:20 Contactată de Digi24, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii, Mariana Țipișcă, a precizat că creșele și afterschoolurile nu au activitatea reglementată de Ministerul Educației și de aceea nu sunt vizate de hotărârea Prefecturii privind desfășurarea activităților din educație exclusiv online. Afterschoolurile și creșele își pot desfășura activitatea în conformitate cu ordinul comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Educației și Ministerului Muncii, a menționat Țipișcă. Ea a spus, legat de noua hotărâre a CMSU care o corectează pe precedenta, că a fost vorba despre „o îndreptare de eroare materială”.
La insistențele jurnaliștilor, care au întrebat-o dacă asta înseamnă că pentru copiii care merg la creșe și afterschooluri pericolul infectării nu este la fel de mare, purtătoarea de cuvânt a Prefecturii a avut o reacție nervoasă („Mă lăsați puțin?! Mă lăsați să vorbesc?” ) și în final a închis telefonul. Iată cum a decurs discuția:
VIDEO: Accident grav în Capitală. Au fost implicate patru mașini
Apa încălzită în oală, confort de Capitală. A venit frigul, caloriferele rămân reci
Referendumul lui Nicușor Dan a fost aprobat
Doi bărbați și o femeie, cercetați pentru furt de haine dintr-un mall. Imagini de pe camerele de supraveghere
Caz de sclavie la o stână din Covasna: șase persoane exploatate de o familie
Cum arată primul tren electric chinezesc de mare viteză care va circula prin România cu până la 160 km/h
Doi dintre cei opt agresori care au bătut cu ciocanul un bărbat, lângă București, au fost prinși. Sunt acuzați de tentativă de omor
O femeie din București a fost arestată după ce a incendiat o mașină. Ce le-a mărturisit anchetatorilor
Imagini de la locul accidentului din Capitală de la Pasajul Lujerului. Momentul în care șoferul accelerează și mașina cade în gol
Știrea inițială:
Inițial, în Hotărârea care poartă nr. 24, se spunea la art. 1 punctul 6 că „se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față, din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar, cursurile desfășurându-lse online (scenariul 3)”.
În noua Hotărâre, nr. 25, se precizează că se modifică art.1, pct. 6 din precedenta hotărâre și „se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față din unitățile de învățământ aplicându-se scenariul 3 (participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online).
Practic, din noua hotărâre sunt scoase creșele (considerat învățământ antepreșcolar) și universitățile.
Premierul Ludovic Orban declarase, luni, că afterschool-urile şi creşele pot funcţiona dacă vor, arătând că acestea nu fac parte din activităţile care se supun restricţiilor atunci când se depăşeşte indicele de îmbolnăviri cu noul coronavirus de 3 la mia de locuitori.
Sindicate din învățământ: Hotărârea a creat multă confuzie în unitățile de învățământ
La varianta inițială a deciziei CMSU a reacționat și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, care a solicitat „remedierea în regim de urgență” a erorilor apărute în Hotărârea nr. 24 a Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență privind aplicarea planului roșu în unitățile de învățământ din Capitală.
„Hotărârea a creat multă confuzie în unitățile de învățământ. Sunt școli care nici acum nu știu ce să facă, deoarece, potrivit actului <<se suspendă temporar activitățile didactice care presupun prezența față în față din creșe, ciclul gimnazial, preuniversitar și universitar, cursurile defășurându-se online>>. Ce facem cu grădinițele, cu clasele din ciclul primar, cu liceele? Este inadmisibil să se facă asemenea greșeli, mai ales într-o perioadă atât de dificilă. Este o bătaie de joc la adresa tuturor celor care lucrează în aceste instituții de învățământ, a părinților și a elevilor. Cerem pe această cale demiterea Prefectului – președinte al CMBSU – care a dat dovadă de lipsă de profesionalism”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, președinte FSE „SPIRU HARET”.
De asemenea, au arătat sindicaliștii din învățământ, potrivit legislației în vigoare, CMBSU nu avea competențe să se pronunțe în ceea ce privește sistemul universitar. Universitățile, în baza autonomiei, pot lua această decizie împreună cu Direcția de Sănătate Publică.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News