Praful saharian a ajuns și în România. Expert: "Inspirăm aceste particule, pot avea efecte negative pentru sănătate"
Norul de praf saharian care a colorat cerul în nuanțe de portocaliu a ajuns și deasupra României. Expertul în fenomene meteo extreme, Bogdan Antonescu, a spus la Digi24 că aceste concentrații de praf pot avea un efect negativ asupra sănătății populației, dar în același timp pot fi benefice pentru agricultură.
Norul de praf saharian ajunge în această noapte în România
Atmosferă „marțiană” în Franța
Țepe pe internet cu anvelope de iarnă. Cum vă puteți feri de ofertele-capcană
Cum arată și cum funcționează instalația care transformă apa murdară în energie
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale
Înotători lăsați fără bazin, după ce căldură și apa caldă au fost sistate din cauza unor datorii de sute de mii de lei
Câți bani reușesc să economisească, în medie, românii de la o lună la alta și ce fac cu ei
"Este important să studiem acest fenomen. În afară de faptul că e spectaculos, această zăpadă portocalie are impact și asupra sănătății, putem să inspirăm aceste particule, poate să aibă efecte asupra bolilor cardiovasculare, de plămâni. Are și efect benefic, căci conține fier acest praf și poate fi fertilizator dacă va cădea în ocean, de exemplu. E și o explicație că zona fertilă din Amazon e ajutată de acest praf, deci sunt și beneficii, nu numai efecte negative asupra sănătății", a explicat Bogdan Antonescu, expert în fenomene extreme, la Digi24.
Meteorologii sunt de părere că în viitorul apropiat vom mai vedea deasupra țării noastre fenomene meteo similare.
Concentrațiile de praf în România au fost însă mai mici decât cele observate în ultimele zile în mai multe țări europene, deoarece mare parte s-a depus deja, a declarat la Digi24 Gabriela Băncilă, director în cadrul ANM.
„Pentru că acest nor de praf, în deplasarea sa către regiunile din partea de est și sud-est a Europei, a întâlnit aceste sisteme precipitabile care sunt prezente în țările din vecinătate, a făcut că concentrațiile de praf care ajung deasupra Româniie să fie ceva mai reduse", a explicat Băncilă.
Norul de praf saharian a trecut pe deasupra mai multor zone din Europa de Vest și a colorat cerul în nuanțe de portocaliu. În Franța, de exemplu, pulberea adusă de curenții de aer din Sahara a putut fi observată pe mașini, dar și pe zăpadă.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News