Live

Polonia pune condiții Ucrainei pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Nu putem lăsa netratată o rană care nu s-a cicatrizat”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Profimedia

Ucraina nu va putea adera la Uniunea Europeană până când problema masacrului de la Volînia, comis de naţionaliştii ucraineni în Al Doilea Război Mondial, nu va fi rezolvată între Varșovia și Kiev, a declarat vicepremierul polonez Wladislaw Kosiniak-Kamysz, relatează agenţia EFE, citat de Agerpres.

Vicepremierul, care este de asemenea ministru al apărării în guvernul premierului Donald Tusk, a subliniat la postul PolSat că „nu vor exista frontiere deschise şi nici schimburi comerciale la nivelul actual (cu Ucraina) dacă nu este soluţionată chestiunea Volîniei".

„Daţi-mi voie să o spun clar: Ucraina nu se va alătura UE dacă nu este soluţionată chestiunea Volîniei", a insistat el, fără a preciza cum. Deşi Polonia „doreşte ca Ucraina să se dezvolte, nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a cicatrizat", a mai spus Kosiniak-Kamysz, care a calificat masacrul de la Volînia drept „genocid".

„Masacrul de la Volînia", cum este cunoscut în Polonia, se referă la execuţia a aproximativ 120.000 de civili polonezi între anii 1943 şi 1945 în regiunea istorică Galiţia (în prezent parte a Ucrainei) de către naţionaliştii ucraineni conduşi de Stepan Bandera, considerat erou naţional în Ucraina şi criminal de război în Polonia. Cele două ţări au interpretări diferite asupra acestui episod istoric ce încă le afectează relaţiile bilaterale, în ciuda alianţei lor actuale în războiul cu Rusia în care Varşovia s-a evidenţiat ca un susţinător militar ferm al Kievului.

Recent, pe data de 11 iulie, declarată în Polonia zi naţională în memoria victimelor de la Volînia, a fost inaugurat în localitatea Domostawa din sudul Poloniei un monument ce ilustrează copii polonezi traşi în ţeapă de un trident, simbol naţional al Ucrainei, alături de numele localităţilor unde a fost comis masacrul.În aceeaşi zi, preşedintele polonez Andrzej Duda a dispus proiectarea numelui Volînia pe faţada palatului său prezidenţial şi a dat publicităţii un mesaj în care afirmă că „viitorul trebuie construit pe adevăr". „Polonezii vor cere mereu o comemorare demnă (...) şi să fie realizate exhumările necesare", se arată în acelaşi mesaj.

Guvernele de la Kiev şi Varşovia au ajuns în 2022 la un acord ce permitea Poloniei să reia exhumările din gropile comune din vestul Ucrainei, dar iniţiativa nu a mai fost implementată în contextul războiului declanşat de Rusia.

Editor : D.U.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

WSJ: Rusia câștigă cel puțin un miliard de dolari din grâul furat de la ucraineni

Ucraina invită ONU și Crucea Roșie în regiunea rusă Kursk. Care este motivul demersului diplomatic

Zelenski spune că lui Putin îi e frică de ruși. Ce l-ar forța pe liderul de la Kremlin să renunțe la războiul cu Ucraina

Rusia a lansat aproximativ 20 de drone spre Kiev. Este al optulea atac din septembrie asupra capitalei Ucrainei

Partenerii noștri