Live

Video Zegrean: „Nu poți să spui că ăla dacă e bogat trebuie să îl pedepsim și să îi luăm. Așa au făcut comuniștii când au venit la putere”

Data publicării:
Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat marți, la Digi24, că supraimpozitarea veniturilor mai mari decât salariul președintelui României, atât la stat cât și la privat, este neconstituțională. De asemenea, acesta consideră că este neconstituțională și interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat. „Tot discriminare se cheamă și asta”, consideră fostul președinte al CCR, care spune că în 2012 Curtea a decis „că poți să interzici acest cumul, dar nu la cei care fac cumulul pentru că sunt în exercitarea unui mandat legal.”

Întrebat despre ideea discutată în Coaliție de a supraimpozita veniturile mai mari de 25.000 de lei, Augustin Zegrean a spus că „este o abordare total greșită.”

„Nu știu de unde au pornit. De ce președintele trebuie să aibă salariul cel mai mare în țară, câtă vreme el e bugetar, iar privații fac bani din munca lor și din banii făcuți de privați își iau salariile și bugetarii. Nu trebuie amestecate aceste două lucruri. Nu poți să spui că dacă ai salariul mai mare ca președintele trebuie să îți iau banii. Nu se poate, lucrul acesta nu este posibil. Nu poți să faci discriminare pe criterii de avere. Dacă pe ăla care are salariul mare îl impozitezi mai mult decât pe cel cu salariul mic este o discriminare pe criterii de avere. În Constituție, articolul 4 ne spune asta. Nu poți să spui că ăla dacă e bogat trebuie să îl pedepsim și să îi luăm. Așa au făcut comuniștii când au venit la putere. I-au declarat pe unii chiaburi și le-au luat și au făcut praf țara. Nu cred că la Curte ar trece o astfel de soluție”, a declarat Zegrean.

Fostul președinte al Curții Constituționale spune că nici impozitarea veniturilor peste 25.000 de lei doar pentru bugetari nu se poate pentru că „nu poate nimeni să ne împartă între bugetari și nebugetari.”

„Nu poți nici la stat nici la privat. Pentru că nu pot să împartă populația în două categorii. Nu poate nimeni să ne împartă între bugetari și nebugetari”, spune Augustin Zegrean.

Despre interzicerea cumulării pensiei cu salariul la stat, acesta spune că „nu va trece de Curte”. Se poate face, precizează Zegrean, dar doar în anumite condiții, ținând cont de deciziile anterioare ale Curții Constituționale.

„Ei știu când fac un lucru rău și se gândesc că nu va trece de Curte. În domeniul acesta al cumulării pensiei cu salariul cred că prima decizie a fost luată în 2012, când Curtea a spus că poți să interzici acest cumul dar nu la cei care fac cumulul pentru că sunt în exercitarea unui mandat legal. Deci, dacă prim-ministrul cumulează, nu poate fi interzisă. Nu prevede Constituția o modalitate de eliminare din funcție prin această metodă. Nu sunt de vină pensionarii, nu ei au ieșit la pensie că au vrut să iasă, cei mai mulți au fost scoși la pensie. Gândiți-vă la polițiști, la militari, care au fost scoși la pensie la 40-45 de ani, fiecare cum au prins lefurile”, a declarat acesta.

Întrebat dacă interzicerea de cumul pensie - salariu s-ar putea aplica doar celor care încasează pensie specială, Zegrean a zis că „este la fel de nedrept. Tot discriminare se cheamă și asta”.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că în Coaliție s-a discutat despre o impozitare a veniturilor suplimentare, dar că că nu este vorba despre o supraimpozitare. El a adăugat că așteaptă o analiză de la Ministerul Finanțelor înainte de a lua o decizie.

„Foarte onest vă spun că aseară am discutat şi am zis care sunt posibilităţile prin care putem să rezolvăm aceste măsuri. S-a discutat inclusiv despre o propunere, dar propunerea respectivă trebuie transpusă într-o măsură care se va concretiza într-o decizie, după ce avem toate documentele pe masă. Şi nu discutăm despre o supraimpozitare, ci despre impozitarea anumitor venituri”, a spus el, adăugând că este vorba de cei care au salariile mai mari decât a preşedintelui ţării.

Întrebat dacă s-a discutat şi despre veniturile din mediul privat, premierul a spus: „Nu am discutat chestiunea aceasta, aşteptăm să se vină cu măsura”.

Citește și Ciolacu vrea supraimpozitarea cumulului de pensie și salariu care depășește venitul președintelui. „Zona de privat nu a fost discutată”

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Selecționerul Islandei nu a stat pe gânduri: cum a numit-o pe Kosovo, după tragerea la sorți din Liga Națiunilor

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curtea Constituțională a Boliviei a tranșat cazul lui Evo Morales. Ce a decis cu privire la o nouă candidatură a fostului președinte

Legea pensiilor militare a fost contestată la Curtea Constituțională de Avocatul Poporului

Atac direct al lui Nicușor Dan la adresa Avocatului Poporului: „Apără mafia imobiliară”

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a validat rezultatele referendumului privind integrarea în UE

Partenerii noștri