Live

Vlad Alexandrescu: Interzicerea “ideologiei de gen” a venit de la un partid nesemnificativ. Există fete care poate vor să joace fotbal

Data publicării:
Foto: Getty Images

Senatorul USR Vlad Alexandrescu a declarat, în cadrul interviurilor Digi24.ro, că legea care interzice răspândirea în școli și universități a teoriei identității de gen a fost inițiată de PMP, „un partid mic și nesemnificativ”. Acesta spune că scopul studierii identității de gen este și de a recunoaște posibilitatea ca o persoană, indiferent de sex, să poată profesa orice meserie, fără a ține cont de prejudecățile sociale.

„Propunerea a venit de la PMP, un partid mic și din ce în ce mai nesemnificativ, fără șanse. Este îngrijorător că a fost validată de partide mari, cum ar fi PSD și chiar PNL, care e un partid liberal. Ar fi trebuit să susțină o altă poziție.

Este îngrijorător, pentru că, pentru prima dată, Parlamentul intră cu bocancii în educație și în universitate. Acest lucru nu s-a mai întâmplat. Intră și spune «uite ce teorii, ce opinii sau ce discuții nu puteți avea în clasă sau în universitate»”, a afirmat Vlad Alexandrescu.

„Este o fumigenă, menită să alimenteze electoral un partid eșuat"

Acesta spune că „ideologia de gen”, așa cum o numește inițiatorul, „este o fumigenă pusă acolo undeva pe un ecran public, inclusiv pe un ecran de televiziune, ca să sperie niște oameni, mai ales aducând ideea că este vorba despre copii care vor fi într-un fel influențați în educația lor”.

„Este o fumigenă, menită să alimenteze electoral un partid eșuat care nu mai are nimic de spus, dar care este folosită cumva în inerția aceasta a conservatorismului românesc în care suntem și de marile partide”, a adăugat parlamentarul USR.

"Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, era incredibil ca o femeie să facă politică sau să fie conducător de instituție"

Potrivit acestuia, interzicerea subiectului este „periculos”, și „ar crea un precedent nemaivăzut”, fiind interzise “catedre, studii masterate, cursuri și chiar specializări”.

“Până la urmă, identitatea de gen a devenit o profesiune. Există consilieri pentru asta, există persoane care merg în școli și care arată copiilor că nu faptul că te-ai născut băiat sau fată te împiedică să exerciți o meserie oarecare și că nu mai putem admite ca România să se întoarcă în secolul XIX, atunci când toate femeile stăteau acasă și doar bărbații aduceau banii pentru familie.

Până în 1949, femeile nu aveau drept de vot. O femeie nu se putea duce la notar ca să facă un act cu semnătură proprie, decât dacă lângă semnătura ei apărea semnătura soțului, care încuviința actul ei notarial. În familie am păstrat acte care atestă acest lucru, înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Atunci era inconceptibil, sau foarte rare cazurile în care o femeie făcea o facultate sau avea o profesiune. Era incredibil ca o femeie să intre în spațiul public, sau să facă politică, sau să fie conducător de instituție. Lucrurile acestea s-au câștigat în România prin conștientizarea tocmai a unor discuții legate de gen, adică de faptul că nu sexul biologic te împiedică să faci niște lucruri pe care ți le dorești, fie activități în aer liber sau în spațiul privat, fie o meserie, fie lucruri care slujesc cetățenii. Toate acestea le datorăm studiilor de gen și ideii egalității de gen. Cum să interzici așa ceva în școală? Asta ar trebui să fie de la clasa I. Că băieții au unele pasiuni majoritare, că fetele preferă să facă alte lucruri în acest timp, este un lucru absolut normal. Dar poate există și băieți care nu joacă neapărat fotbal în curtea școlii, poate citesc o carte, sau poate există fete care vor să joace fotbal în curtea școlii.

Lucrurile astea trebuie lămurite de la început, cu tact, cu mult discernământ, de către pedagogi, oameni care știu meserie, care știu să vorbească copiilor și care, încet încet, sunt atenți la diversitatea aceasta a opțiunilor și a pasiunilor fiecărui copil și fiecărui tânăr. Nu putem veni astăzi și să blocăm discuția sau perspectivile, opțiunile, vocația unor copii, unor adolescenți, reducându-i la niște roluri care sunt până la urmă sexuale, că despre asta e vorba în legea respectivă”, a declarat Vlad Alexandrescu.

El a explicat că este vorba despre prejudecățile de gen cu care se confruntă oamenii.

„Tu ești fată, trebuie să asculți, să te supui, să accepți chiar anumite lucruri care merg împotriva voinței tale iar tu ești băiat, trebuie să te impui, trebuie să nu întâlnești rezistență, trebuie să mergi mai departe, chiar atunci când ți se spune «nu». Despre asta este vorba în această lege. Se dorește să ne întoarcem înapoi cu foarte mulți ani în urmă, într-un moment în care a fi bărbat era un lucru superior, incontestabil față de a fi femeie. Se vorbea de «sexul tare» și de «sexul slab». Faptul că oamenii politici încearcă să intre cu bocancii în educație și în universitate, să încalce principiul constituțional al libertății academice, al autonomiei universitare, un principiu înscris în Constituție, este un lucru care nu poate fi tolerat. Din păcate, doar USR și UDMR au spus «nu» la această lege”, a afirmat senatorul USR.

Redactor: Alexandru Costea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu

Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”

Elena Lasconi, la Digi 24, despre negocierile fără USR: Noi ne dorim la guvernare, ei nu ne doresc

Partenerii noștri