Live

Viorica Dăncilă, despre MCV: Nu putem fi de acord cu recomandările Comisiei Europene

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Gov.ro

Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, la începutul ședinței de Guvern, că este dezamăgită de concluziile raportului MCV și a amintit de asemenea, de rezoluția de marți din Parlamentul European, menționând că votul europarlamentrilor este „expresia unor interese electorale politice”.

„Săptămâna viitoare vom primi vizita președintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, vom discuta despre aspecte de interes despre viitorul UE și buna gestionare a unor dosare importante: mă refer aici la cadrul financiar multianual, Brexit, viitorul UE post-Brexit și evoluția politicii de securitate”, informează prim-ministrul României.

„Avem capacitatea să dovedim partenerilor europeni că România este un stat membru echilibrat și responsabil, determinat să contribuie la viitorul UE, indiferent de abordările pur politice într-un moment sau altul. Votul de marți din Parlamentul Europea este un asemenea moment. Și vă asigur că nu ne va abate de la obiectivele noastre. Consider rezoluția Parlamentului European expresia unor interese electorale ale grupurilor politice europene în condițiile în care sunt multe puncte. Votul nu a fost despre România sau despre dreptate. 

Este greu de înțeles punerea la zid a Jandarmeriei României pentru modul de intervenție identic cu cel a forțelor de ordine al altor state membre. Cel mai greu de explicat este votul unor europarlamentari români împotriva României”, declară Viorica Dăncilă.

„Rezoluția se refereă la România, nu a fost împotriva Guvernului”, precizează premierul.

„Nu s-a pus niciodată problema apartenenței noastre la UE. Sunt dezamagită de concluziile MCV, în condițiile în care România a dovedit că este un partener loial al UE. Guvernul României a fost în permanență în contact cu experții Comisiei Europene și a oferit de fiecare dată clarificări, cât și argumente. Din păcate acestea au fost ignorate.

Nu putem fi de acord cu stabilirea unor recomandări suplimentare prin care se cere să ignorăm reguli constituționale  și să acceptăm ceea ce un alt stat membru nu ar accepta”, menționează liderul Executivului.

Parlamentul European a votat marți adoptarea unei rezoluții cu privire la statul de drept din România. Tot marți, Comisia Europeană a publicat raportul MCV în care țara noastră este criticată din cauza evenimentelor recente din justiția românească. CE a transmis, de asemenea, opt recomandări suplimentare pentru România, în raportul MCV.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajul preşedintei CE Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: „Românii şi-au apărat dreptul de a-şi alege propriul destin”

Liderii Germaniei, Italiei şi Cehiei cer Comisiei Europene să renunţe la penalizarea producătorilor auto pentru emisiile de CO2 în 2025

România obține fonduri nerambursabile de la Comisia Europeană pentru proiecte privind tranziția către o energie curată

Bilanțul lui Ciolacu după ultima ședință de guvern: „Toate datele oficiale arată că acest guvern şi-a făcut treaba”

Partenerii noștri