Live

VIDEO. Modificarea legilor Justiției: Protestul magistraților

Data actualizării: Data publicării:

Sute de judecători și procurori din mai multe județe și Municipiul București au protestat luni, la diferite ore, în tăcere. Aceștia și-au manifestat astfel dezacordul față de modificările adoptate de Camera Deputaților la pachetul legilor Justiției și față de amendamentele propuse la Codul penal și Codul de procedură penală. În fața Curții de Apel București, numărul magistraților a depășit 500.

ACTUALIZARE 17.59Aproximativ 500 de magistraţi de la mai multe instanţe şi parchete din ţară s-au adunat luni pe treptele de la Curtea de Apel Bucureşti pentru a protesta faţă de proiectele de modificare a legilor Justiţiei şi iniţiativele legislative pentru modificarea Codurilor penale.

Procurorii şi judecătorii protestează tăcut, iar unii ţin în mâini Constituţia sau foi pe care este scris jurământul de magistrat.

Protestul a durat aproximativ 30 de minute.

ACTUALIZARE 13.05. Un protest împotriva modificărilor aduse legilor Justiției și a modificărilor la Codurile penale a avut loc și în fața Institutului Național al Magistraturii.

-----

Şaizeci de magistraţi au ieşit la Cluj-Napoca. Aceștia spun că proiectele de modificare a legilor Justiției au fost discutate și adoptate cu ignorarea avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii și recomandările Comisiei Europene.

Magistrații din Cluj mai susțin că este necesar să iasă în stradă întrucât, dacă vor fi adoptate aceste modificări legislative, vor fi lipsite organele judiciare de instrumentele necesare pentru protecția victimelor și identificarea infractorilor, făcând astfel Justiția penală ineficientă.

Toţi magistraţii din țară sunt sideraţi de modul în care s-au desfășurat dezbaterile din Parlament cu privire la legile Justiției și, mai ales, de ultimele propuneri de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Am decis la nivelul întregii țări să adoptăm o formă de protest ca un avertisment la adresa clasei politice cu privire la modul în care a decis să trateze puterea judecătorească și pe procurorii din România. Colegii de la Cluj au decis ca timp de un sfert de oră să tacă, transmițând un mesaj simplu: ei sunt muți de uimire. (...) Din perspectiva noastră aceste propuneri sunt defecte și ele nu trebuie aprobate. Ceea ce ne-a siderat în mod absolut au fost propunerile de săptămâna trecută cu privire la Codul penal și Codul de procedură penală.   Este, practic, un fel de luptă împotriva anticorupţiei care va avea un efect devastator asupra cauzelor penale ordinare (...) Practic, siguranța cetățeanului este pusă în pericol”, a declarat judecătorul Cristi Dănileț, fost membru al CSM.

La Constanța, aproximativ 50 de magistraţi au ieşit luni, la ora 10.30, pe scările din faţa sediului Judecătoriei Constanţa pentru a-şi manifesta dezacordul faţă de modificările pe care Parlamentul vrea să le aducă legilor Justiției, inclusiv Codurilor penale. Pe lângă judecători de la Judecătoria Constanţa, la protest au fost prezenţi şi magistraţi de la Curtea de Apel Constanţa şi procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa şi DNA Constanţa. Aceştia nu au scandat şi nici nu au avut pancarte.

Purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Constanţa, judecător Marius Nastasia, a declarat că decizia acestei acţiuni de protest a fost luată la sfârşitul săptămânii trecute în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe.

„Este o acţiune decisă ca urmare a Adunării Generale a Judecătorilor acestei instanţe, care a avut loc vineri. Judecătoria Constanţa a înţeles să-şi manifeste dezacordul faţă de modul în care au fost adoptate în Camera Deputaţilor legi care ne privesc, legi importante. Este vorba de maniera în care au loc aceste modificări, pe repede înainte, în condiţiile în care ar fi trebuit bineînţeles dezbateri, nu s-a ţinut cont de avizul negativ dat de CSM”, a explicat purtătorul de cuvânt al instanţei.

El a spus câteva dintre modificările care îi afectează pe magistraţi. „În primul rând, înfiinţarea unor structuri specializate pentru cercetarea noastră. Răspunderea materială, care oricum exista şi nicio problemă, e bine să existe, dar imperativ se pune practic în acest fel presiune”, a precizat judecătorul Marius Nastasia.

Protestul a durat o jumătate de oră şi nu a afectat activitatea Judecătoriei Constanţa sau a celorlalte instanţe.

Sursă video: Paul Greavu, corespondent Digi24 Constanța

Protestele magistraților au fost anunțate în mai multe județe din țară. Momentan, se știe cu siguranță că sunt organizate în județele Maramureș, Bistrița-Năsăud, Sălaj, Cluj și Galați.

La Galați, au fost 40 de judecători de la Curtea de Apel, Tribunal și Judecătorie. La fel ca la celelalte proteste, aceștia și-au manifestat în tăcere dezacordul cu modificările dorite de Parlament. Alături de magistați au protestat, scandând, și câțiva reprezentanți ai comunității #Rezist.

Sursă video: Rodica Ajder, corespondent Digi24 Galați

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Șucu i-a convins! Apariția misterioasă a fraților miliardari alături de patronul Rapidului. Cum au fost surprinși

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Magistrații spun că vor reformă, dar nu oricum. Prodecan: Când te trezești după 20 de ani că trebuie să mai stai 20 nu e un beneficiu

Olaf Scholz, despre reintroducerea MCV: „Mecanismul a luat sfârșit; e un semn că România se află pe calea bună”

Drulă, după anunțul ridicării MCV: Legile promulgate pe repede-înainte de Iohannis sunt sub monitorizare

Ciucă: După ridicarea MCV, următorul obiectiv este aderarea României la Schengen

Partenerii noștri