Live

Exclusiv Kelemen Hunor, la Interviurile Digi24.ro: Subvențiile pe energie vor trece de 40 de miliarde. Nu vom putea salva toată industria

Data actualizării: Data publicării:
Vicepremierul Kelemen Hunor, la Interviurile Digi24.ro

Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat miercuri, la Interviurile Digi24.ro, că urmează o iarnă dificilă în care guvernul nu va putea salva toate industriile. Acesta spune că subvențiile pentru energie vor depăși 40 de miliarde de lei, iar prioritare pentru a primi ajutor de la stat sunt sectoare precum IMM-urile, agricultura și industria alimentară. Liderul UDMR a vorbit și despre creșterea pensiilor. „Obligația noastră este să aducem pensiile la zi cu rata inflației din 1 ianuarie”, a declarat acesta.

Principalele declarații:

  • Despre măsurile din Energie. Mâine vom avea o ședință a coaliției unde vom discuta amendamentele depuse la OUG pe energie. Trebuie să vedem care aceste amendamente vor fi susținute de coaliție. Vom vedea dacă există posibilitate de a le susține de la bugetul de stat.
  • Vom fi obligați să stingem becurile la iarnă? Nu este vorba doar despre România. Nu suntem o insulă izolată. Toată Uniunea Europeană așteaptă o iarnă grea. Multe state s-au pregătit. Pot să spun că am un regret că comisia a așteptat enorm de mult. Trebuia să facă aceste demersuri din aprilie-mai. Și în acest moment, sigur, trebuie să fim conștienți că ne așteaptă o iarnă grea. Eu cred că orice familie, orice om, orice instituție din România, are posibilitatea de a mai economisi și acest lucru trebuie făcut pentru că facem pentru noi, nu facem pentru alții. Eu cred că nu e o blasfemie să vorbim despre economisire, dar nu cred că ne putem întoarce în comunism. Acolo am fost obligați să stăm aproape 50 de ani. E o diferență uriașă între cele două situații. Fiecare familie trebuie să fie responsabilă pentru ce urmează.
  • Nu există în acest moment o propunere de a obliga statele membre să facă un anumit lucru. Vorbim de recomandări. Nu se poate o obligativitate, acest lucru este un pic cam mult, pentru că sunt state cu probleme și posibilități diferite.
  • Trebuie să conștientizăm, cetățenii, că avem o responsabilitate.
  • Nici plafonarea aceea propusă săptămâna trecută la nivelul consiliului de miniștri nu s-a făcut pentru că sunt opt state care se opun și nici reducerea TVA-ului nu s-a putut face. De aceea, în acest moment, vorbim de recomandări, și așa e normal.
  • Am spus încă de anul trecut că suprataxarea era necesară. Colegii mi-au zis că nu se poate. Uite că acum, când spune Comisia, se poate. Suprataxarea pe o perioadă determinată nu este un lucru care se opune unei piețe libere. Nu este o blasfemie să ceri o taxă de solidaritate când există profituri uriașe.
  • Apar aceste grupări, și nu spun băieți deștepți, dar pe o piață liberalizată unde statele nu mai au nicio putere de a interveni, se adeverește că piața energetică nu se echilibrează doar pe ofertă și cerere. Există grupuri care profită. Și asta s-a întâmplat. Acel profit apare undeva și trebuie să vezi unde taxezi. Grecii au făcut o chestie foarte bună. Au spus, nu intervenim pe piață, tu ai produs cu 100 de euro și ai vândut cu 800 de euro, diferența vine direct la stat pentru o perioadă determinată, mai lași acolo câte un procent pentru cheltuielile de producție. Nu este nimic tragic pentru că altfel nu ai de unde să susții populația, firmele.
  • „Nu vom putea salva toată industria”. Trebuie să te uiți care sunt domeniile prioritare. Ce poți să susții ce nu poți. Sunt anumite domenii care nu pot fi salvate doar prin subvenția de la stat. Și nu doar în România. Sunt domeniile prioritare. IMM-urile care aduc o grămadă de bani la buget, agricultura, industria alimentară, da, sunt categorii prioritare. Dar să vă dau un exemplu, industria petrochimică probabil că în acest moment nu poate fi susținută de la bugetul de stat și acolo e o perioadă mai dificilă. Nu vom putea salva toată industria și toate segmentele economice. Și acest lucru trebuie spus. Avem prioritățile IMMurile, industria alimentară, agricultura, industria de construcții, acele sectoare care pot fi ajuate.
  • Doar pe subvențiile care trebuie date pe această ordonanță pentru consumatorii casnici și non-casnici probabil vom trece peste 40 de miliarde până la sfârșitul perioadei. 
  • Va exista o compensare și pentru lemnul de foc. Mâine în coaliție vom avea o discuție. Cel care folosește lemnul nu e mai puțin cetățean decât cel care folosește gazul natural.
  • Eu am schimbat toate becurile în casă de acum 3-4 ani. Încă nu se știa ce urmează. Am avut surpriza să am factura mai mică și de a nu mai schimba de 3 ani niciun bec. E ceva uzual în Europa, nu trebuie să inventăm noi.
  • Trebuie să înțelegem un lucru simplu, trebuie să încerci să reduci consumul pentru că faci pentru tine, nu faci pentru Ursula von der Leyen.
  • Despre inflație. Nu știe nimeni ce se va întâmpla. Toți facem evaluări. Trebuie să vedem care e structura inflației din România și vom vedea că aproape 90% vine din creșterea prețului la energie. Și acest lucru este general valabil în toate statele cu mici variații.
  • La noi, slavă domnului, politica monetară, fiscală, a fost una disciplinată, fermă, atât din partea BNR, cât și din partea Ministerului Finanțelor, altfel am fi avut o inflație și mai mare.
  • Inflația înseamnă și venituri în plus la bugetul de stat. Acești bani se întorc către populație prin diferite programe.
  • Ce se întâmplă cu pensiile? Asta e întrebarea cea mai grea. Aici, legea și bunul simț ne obligă să creștem pensiile cu rata inflației. Acest lucru vom discuta în cotombire cu ocazia dezbaterii legii bugetului de stat. Un singur lucru poate să facă Parlamentul sau Guvernul, să amâne această prevedere, ceea ce nu va face. În ceea ce privește salariile acolo discuțiile sunt în derulare. 
  • În Coaliție am spus că vom respecta legea. Și moral și legal suntem obligați să facem acest pas. 
  • Cresc pensiile cu mai mult de rata inflației? Acest lucru vom vedea. Nu suntem într-un concurs cine oferă mai mult. Eu m-am abținut să intervin în această discuție. Eu spun că obligația noastră este să aducem pensiile la zi cu rata inflației din 1 ianuarie și să găsim resurse să păstrăm puterea de cumpărare pentru fiecare familie, cât se poate. Minuni nu trebuie să promitem.
  • Proiectul de buget pentru 2023. Investițiile publice trebuie susținute, cofinanțarea proiectelor europene trebuie susținută și funcționarea instituțiilor, inclusiv din zona economică. Astea sunt prioritățile pentru proiectul de buget. Urmează un an dificil, nu va fi un an ușor, și ceea ce poate să facă guvernul este de a echilibra cheltuielile și investițiile astfel încât să nu avem un deficit prea mare. Avem toate datele pentru a pregăti un buget echilibrat într-o perioadă grea.
  • Reducerea numărului de bugetari. Cu numărul de bugetari se poate juca foarte mult. Fiindcă înseamnă și medici, și profesori, și funcționari publici, și poliția, și jandarmeria. Dacă nu facem o diferențiere, lumea spune că suntem populiști. Eu nu vreau să reduc bugetarii în sănătate, în educație. În educație chiar e nevoie de mai mulți. Dacă îl întrebați pe colegul meu Lucian Bode spune că și acolo mai trebuie. Depinde la ce te uiți. Sunt primării suprapopulate în orașele mari, dar sunt și primării cu 15 oameni. Depinde unde ne uităm. Sigur, dacă merge digitalizarea înainte, la un moment se reduce numărul angajaților la ghișeu.
  • Dacă noi am spune azi - 6% pentru Educație- ne trezim la finalul anului că nu cheltuim acești bani. Trebuie să mergi treptat. Dacă facem calculele în acest moment pentru Educație, nu trebuie să ne uităm doar la bugetul ministerului Educației. Sunt foarte multe investiții care vin de la alte ministere.
  • Putem asigura gazele naturale și pentru cetățeni și pentru industrie, putem asigura și curentul electric și facem toate demersurile pentru a ajuta și populația, dar sigur, când e un război, nu știi ce se poate întâmpla. 
  • Orice guvern, orice stat, trebuie să fie pregătit pentru toate variantele.
  • Subvenția de 50 de bani pentru carburant. Din punctul meu de vedere, se poate merge până în primăvară. Se pot găsi resurse bugetare. Nu am discutat încă în coaliție. 
  • Este o coaliție funcțională. Ar fi de dorit să fie o coaliție pe 7 ani ani. În acest moment, pentru următorii doi ani, nu există alternativă pentru această Coaliție.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Culisele dezbaterii prezidențiale de la Digi24. Simion fără stare pe scenă, Geoană numit „arogant” și reacții la alianța Lasconi-Orban

Cele mai mari gafe făcute de prezidențiabili la dezbaterea Digi24. Unde au „comis-o” Lasconi, Geoană, Simion și Kelemen

Părerea candidaților despre legalizarea parteneriatului civil, în contextul deciziilor CEDO privind cuplurile de același sex

Alegeri prezidențiale 2024: Cine este Kelemen Hunor, candidat pentru a patra oară consecutiv la președinția României

Partenerii noștri