Live

Unde a greșit Dan Barna? Dacian Cioloș: Eu aș fi susținut intrarea la guvernare. Altfel s-ar fi mișcat acum lucrurile în Guvern

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/George Călin

Dacian Cioloș crede că Dan Barna ar fi obținut un scor mai bun la alegerile prezidențiale dacă ar fi lucrat mai mult în echipă, dacă programul său ar fi fost discutat și asumat și partenerii de alianță și dacă unele mesaje ar fi fost mai clare. Fostul premier spune însă că este o lecție pentru viitor și colaborarea USR-PLUS la alegerile locale va fi îmbunătățită prin această experiență. 

Pe de altă parte, liderul PLUS, a declarat vineri seară la Digi24 că partidul său nu a fost invitat să guverneze cu PNL și din câte știe, nici colegii din USR. A admis însă că puteau cere asta liberalilor și a recunoscut că o parte dintre colegii de la USR s-ar fi împotrivit. Fostul premier nu a ascuns faptul că există discuții în contradictoriu în Alianța 2020, dar spune că acesta este spiritul democratic pe care și l-au dorit românii.

„S-a vorbit foarte mult despre faptul că vrem sau nu vrem să intrăm la guvernare. Dar nu s-a pus problema. Doar în presă s-a pus problema asta. Politic, eu nu țin minte, noi, cel puțin, n-am fost niciodată invitați și nu ni s-a pus problema să intrăm la guvernare”, a declarat Dacian Cioloș, întrebat dacă nu regretă acum că n-a intrat la guvernare alături de PNL. „Nici nu mă surprinde, pentru că noi, la PLUS, nu avem parlamentari. Dar nici colegii de la USR, din câte știu, n-au fost invitați să intre la guvernare sau nu li s-a propus”, a adăugat europarlamentarul.

La observația că se putea forța o intrare la guvernare dacă USR-PLUS ar fi pus această condiție liberalilor, Dacian Cioloș a admis că exista această posibilitate. „Se putea și eu eram dintre aceia care aș fi susținut o astfel de idee și cred că acum lucrurile s-ar fi mișcat altfel în Guvern, dar partenerii de la USR sau cel puțin o parte dintre ei nu au dorit acest lucru. Și oricum, USR-ul erau cei care-și dădeau votul în Parlament, trebuie s-o recunoaștem”, a declarat Dacian Cioloș la Digi24. 

„Dacă lumea se așteaptă ca USR și PLUS să fie partide aliniate în spatele unui lider și să facă așa cum se ordonă de la centru, se înșală. Nu asta e democrația din aceste partide. Au loc dezbateri, cea mai mare parte dintre ele - și e un lucru bun - sunt dezbateri publice, pentru că forumurile de pe Facebook sunt publice, tot ce e pe internet e public, ceea ce are loc în presă e public și da, oamenii se exprimă și e foarte bine. Asta cred că au dorit românii”, a adăugat Dacian Cioloș.

„Faptul că USR și alianța USR-PLUS nu s-au lăsat luate la guvernare așa, cu una, cu două, e un lucru bun pentru alegător și ne vom juca acest rol”, a mai spus Dacian Cioloș. „Noi nu mergem la întâlnirile cu dl. Orban doar să-l tragem la răspundere sau să-l certăm, să-i cerem niște lucruri. Mergem, discutăm idei, discutăm soluții prin care pot fi făcute niște lucruri. Astăzi am discutat și despre modul în care putem reduce tăierile ilegale ale pădurilor sau cum poate fi mai bine monitorizat acest PNDL, acest instrument politic al lui Liviu Dragnea prin care împărțea bani primarilor pe criterii politice, despre cum ar trebui să fie monitorizate proiectele mari de infrastructură, spitalele acelea regionale”, a enumerat Dacian Cioloș.

 

A fost Dan Barna un candidat bun?

Întrebat dacă crede că Dan Barna ar fi avut un scor mai mare dacă ar fi avut o altă atitudine față de guvernare, Dacian Cioloș a fost evaziv: „Știți, asta cu dacă și cu parcă, ne dăm cu părerea după ce au avut loc alegerile...”.

Liderul PLUS a reliefat, totuși, câteva dintre neajunsurile care, în opinia sa, le-a avut campania prezidențiabilului Alianței USR-PLUS: „E o lecție pentru viitor și eu cred că dacă am fi lucrat - și asta a fost o concluzie pe care le-am avut în intern - dacă am fi lucrat mai mult în echipă, dacă programul cu care s-a prezentat Dan Barna ar fi fost unul discutat și asumat cu întreaga alianță, oamenii de pe teren să fi fost mai mult implicați, ca să fie mai mult motivați, dacă unele mesaje ar fi fost mai clare...Așa cum din europarlamentare am învățat anumite lucruri despre cum să lucrăm mai bine împreună în teritoriu și am lucrat, în multe cazuri, mai bine în teritoriu de data asta, o să vedeți, la alegerile locale o să lucrăm și mai bine”, a declarat fostul premier în emisiunea „24/7” de la Digi24.

„Dacă nu aveam candidat la alegerile prezidențiale, eu cred că am fi căzut și mai mult”, spune Dacian Cioloș. Întrebat dacă are vreun regret și dacă nu era mai bine ca USR-PLUS să nu fi avut un candidat propriu la prezidențiale și să fi rămas cu scorul de la europarlamentare, de 22 la sută, iar acum să negocieze de pe poziția de a doua forță politică a țării, Dacian Cioloș a ținut să precizeze că nu USR-PLUS a obținut puțin la alegerile prezidențiale, ci candidatul USR-PLUS. „E o diferență”, a menționat Cioloș.

„USR-PLUS era una dintre cele trei forțe politice ale țării. Nu puteai să nu ai un candidat, prin care să spui cum vezi funcția prezidențială, să propui reforme care ar trebui susținute de către președinte. (...) Programul lui Dan Barna a venit cu o viziune”, a explicat liderul PLUS.

Întrebat dacă a fost Dan Barna cea mai bună opțiune pentru prezidențiale, Cioloș a spus că a fost candidatul pe care l-a desemnat Alianța. „Sigur, putea să obțină locul 2, dar cu un electorat care era destul de apropiat în zona aceasta reformistă, era mai greu pentru dl. Barna să mobilizeze un electorat care s-a dus spre dl Iohannis decât un electorat spre dna Dăncilă, care n-a mobilizat un electorat care a stat acasă, pentru că n-a avut încredere în ea. Dan Barna s-a descurcat atât de bine cât a putut, rezultatul e cel pe care îl știm, eu mă bucur că am avut un candidat și cred că a fost o alegere bună să avem un candidat la prezidențiale”, a completat Dacian Cioloș.

Cum e relația USR-PLUS și pe când fuziunea? Cioloș: „Nu vreau să înhaț USR, nu vreau să fiu șef neapărat”

Relația USR-PLUS este o relație „foarte deschisă și directă, de parteneri care au încredere în ei și care lucrează împreună și care caută să îmbunătățească rezultatul acestei relații. Nu e deloc fragilă. Avem această alianță și mergem mai departe și spunem că vrem să o întărim. Ne vedem aproape săptămânal la nivel de leadership al alianței și lucrăm împreună la Parlamentul European”, susține Dacian Cioloș. 

Într-o scrisoare deschisă pe care PLUS o trimitea USR la scurt timp după alegerile prezidențiale, partidul lui Cioloș avertiza în privința pericolului unei anumite fragilități a alianței. De atunci, Cioloș spune că a avut loc o discuție „foarte deschisă” la întâlnirea celor două Birouri Naționale, unde s-au luat niște decizii despre cum să fie întărită această relație și s-a activat structura Comitetului Executiv.

În privința unei eventuale fuziuni a celor două formațiuni, Dacian Cioloș a arătat că nu e simplu de făcut, pentru că ar putea dura chiar și un an, ar trebui înscrisă ca o nouă formațiune la tribunal, or n-ar fi timp suficient în perspectiva alegerilor locale și parlamentare. Ca urmare, USR-PLUS va merge în aceste alegeri în continuare ca alianță, cu candidați unici.

„Eu nu vreau să fiu șef neapărat, ca să fie lucrurile foarte clare. Nu vreau să înhaț USR, nu vreau să mă impun. Dacă experiența mea e una utilă și da, eu vreau să-mi aduc contribuția la proiectul acesta, pentru că de-asta am intrat în politica de partid, dar nu am făcut partidul ăsta ca să fiu eu șef, ca să fie foarte clar. Eu cred că există o complementaritate între cele două partide și de stil, și de membership. Trebuie să punem împreună aceste proiecte și să luăm ce-i mai bun din fiecare partid, pentru că da, acolo vom ajunge foarte probabil”, a declarat Dacian Cioloș. El a explicat că relația trebuie întărită de la bază, de la nivel local, pentru că important e ca oamenii să se înțeleagă „pe bune”.

Editor: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: De ce are nevoie România de un guvern stabil? Răspund jurnaliștii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu

Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu

Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”

Elena Lasconi, la Digi 24, despre negocierile fără USR: Noi ne dorim la guvernare, ei nu ne doresc

Partenerii noștri