Live

UDMR critică Guvernul: Se pregăteşte de noi măsuri care împiedică dezvoltarea

Data actualizării: Data publicării:
Cseke Attila. Foto: Inquam Photos / George Călin

Liderul senatorilor UDMR, fostul ministru al dezvoltării şi al administraţiei publice, Cseke Attila, a declarat luni că pentru prima dată în ultimele două decenii, în 2023, Guvernul nu a adoptat o rectificare bugetară în lunile iulie sau august, ci a virat bani punctual, din Fondul de rezervă bugetară, până la finalul anului iar astfel, investiţiile au fost blocate.

„Pentru prima dată în ultimele două decenii, în 2023, Guvernul nu a adoptat o rectificare bugetară în lunile iulie sau august, ci a virat bani punctual, din Fondul de rezervă bugetară, până la finalul anului. Fondurile disponibile nu au intrat astfel în economie timp de câteva luni, investiţiile au fost blocate, unele companii au dat faliment, iar forţa de muncă a emigrat. În acest an Guvernul se pregăteşte de aceleaşi măsuri”, a avertizat liderul senatorilor UDMR, fostul ministru al dezvoltării şi al administraţiei publice, Cseke Attila, potrivit News.ro.

Acesta a precizat că rectificarea bugetară se face în fiecare an, în iulie sau august, cu scopul de a evalua unde nu au fost investite fondurile conform bugetului, şi unde este nevoie de suplimentarea acestora.

„Unde execuţia bugetară nu este bună, fondurile sunt realocate către alte domenii. Această măsură creează predictibilitate în administraţia publică, şi este benefic din punct de vedere al dezvoltării localităţilor şi a României” a explicat senatorul UDMR.

Acesta a adăugat că în acest an nu a avut loc rectificarea bugetară din vară, şi este de aşteptat ca Guvernul să repete practica nocivă de anul trecut, cu viramente punctuale pentru unele programe sau proiecte de investiţii din FRB.

„Ministerul Finanţelor a observat în 2023 efectele negative a acestei măsuri, dar se pare că nu doreşte să înveţe din propriile greşeli, şi nu a propus nici în 2024 o rectificare de buget. Sumele nefolosite din programele naţionale şi cele cu finanţare UE sunt redirecţionate către Fondul de rezervă bugetară, arată şi un proiect de Ordonanţă de Urgenţă publicat recent. Această măsură afectează administraţia publică centrală şi locală, UDMR nu susţine această practică, şi cere Guvernului să corecteze aceste măsuri, a conchis Cseke Attila.

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerele care primesc mai mulți bani la rectificarea bugetară

Mînzatu, comisar european: Portofoliul social include 20% din bugetul UE. Era timpul ca România să aibă o astfel de influență

Ciolacu, despre portofoliul de comisar european obținut de România: E unul major pentru că va administra o cincime din bugetul UE

Ce ajutoare vor primi românii afectați de inundații: 10.000 de lei de gospodărie. Bani suplimentari pentru familiile morților

Partenerii noștri